Autor Wątek: Wierzba biała  (Przeczytany 5521 razy)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Wierzba biała
« dnia: Kwietnia 25, 2014, 21:30:15 »
Poproszę uprzejmie o doradzenie przy pozyskiwaniu kory. Chciałbym mieć na podorędziu naturalny środek przeciwbólowy. Nie mam doświadczenia w pozyskiwaniu kory, dlatego zapytuję, w jaki sposób ją zdjąć z wierzby, w jakim okresie i jak najprościej rozpoznać wierzbę białą. Może kora z innych wierzb też zawiera salicynę?

Dzięki z góry.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Wierzba biała
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 26, 2014, 19:11:24 »
Praktycznie każda wierzba zawiera salicynę.

Młode gałązki - cienkie - obdłubuje się z kory. Nozykiem naciąć i jak skórę normalnie spróbować. Mozna zestrugać, ktoś mnie tak uczył kiedyś. Najlepiej oszczędnie dla drzewa.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 26, 2014, 20:11:24 »
Dziękuję za odpowiedź. Jak korę użytkować? Wysuszyć i zmielić na proszek i tak spożywać, czy raczej zaparzać lub gotować?

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 26, 2014, 21:33:11 »
Salicyna jest rozpuszczalna w alkoholach, słabo rozpuszczalna w wodzie, łatwiej w wodzie gorącej.
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 26, 2014, 21:38:26 »
Dzięki. :)

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2014, 06:58:51 »
To znalazłam w wikipedii:
Surowiec zielarski: kora (Cortex Salicis) zawiera flawonoidy, kwasy organiczne oraz glikozydy. Najważniejszym z nich jest glikozyd fenolowy – salicyna. Korę zbiera się z 2 – 3 letnich gałęzi wczesną wiosną, gdy ruszają soki i łatwo jest ją oddzielić od drewna. Korę suszyć można zarówno w ciemnych, jak i jasnych pomieszczeniach. Do celów leczniczych wykorzystywana może być również kora wierzby kruchej, wierzby purpurowej, wierzby pięciopręcikowej i wierzby wiciowej.

1. Ale teraz już jest pełna wiosna, to nie za późno?
2. Mnie interesują tzw. odrosty, bo mam tego pełno i 2 razy w sezonie są wycinane, bo tak rosną (czyli raz gdzieś w środku lata i drugi raz jak już opadną liście na jesieni). Odrosty są młodziutkie, więc chyba w korze nie zdążą nagromadzić salicyny   ::) to nie mogę ich do niczego wykorzystać?
Historia jest taka, że miałam wierzbę szczepioną - wierzba płacząca na pniu jakiejś innej. Specjalnie do małego ogródka, żeby nie mieć potężnego drzewa (modrzewia też miałam takiego, ale i tak wyrósł na 6-metrowe bydlę :D). A ta szczepka pewnej zimy nie przeżyła. Ostał się pieniek, na którym teraz stoi doniczka z kwiatami, ale ciągle wypuszcza te pędy od ziemi, które dochodzą w ciągu 2 miesięcy do 2 m albo i więcej. Już teraz są po kolana, a wiosna dopiero się zaczęła.
Mogłabym coś z nimi zrobić zielarskiego? Bo nawet na kompost są za twarde, i lądują w ognisku biedaki :(   

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:38:35 »
Jeśli kora na tych odrostach, o których piszesz, jest jeszcze żółta/biaława, to podejrzewam, że warto z niej skorzystać. Owszem, najlepiej gdy się pojawiają lub kończą mrozy, ale wg mnie mimo wszystko powinno drzewo produkować wszystkie potrzebne związki, tylko w mniejszej ilości.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 27, 2014, 16:42:18 »
No, to jutro jadę po korę. Sądzę, że jest odpowiedni okres. :)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 02, 2014, 13:30:28 »
korę należy pozyskać umiejętnie i delikatnie obskrobać z gałązki.. szukaj kory o najlepszych właściwościach , wtedy jej działanie będzie bardziej efektowne i skuteczne

hahaha, jak bym premiera słuchał, tylko temat inny :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 02, 2014, 13:46:37 »
korę należy pozyskać umiejętnie i delikatnie obskrobać z gałązki.. szukaj kory o najlepszych właściwościach , wtedy jej działanie będzie bardziej efektowne i skuteczne

hahaha, jak bym premiera słuchał, tylko temat inny :)

Przepraszam - a jak poznasz korę o najlepszych właściwościach? Długo zajmuję się surowcami, ale dotychczas nie poznałem sposobu sprawdzenia najlepszych właściwości...