Autor Wątek: Angina u dorosłego?  (Przeczytany 10743 razy)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: Angina u dorosłego?
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 25, 2014, 08:14:35 »
Zapytaj męża czemu się tak gorączkuje i co mu przez to gardło nie chce przejść. ;) Serio. Poduma i może znajdzie przyczynę w psychice. Niewyartykułowane emocje lub informacje trudne do przełknięcia potrafią utkwić w gardle.

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 25, 2014, 10:32:57 »
Mononukleoza u dorosłych przebiega z reguły ciężej niż u dzieci.Można ją potwierdzić testem z krwi, w kier. mononukleozy, a skierowanie od rodzinnego.Wynik na Cito tego samego dnia.
Często mylona z anginą - przynajmniej w początkowym stadium choroby.U mojego 20-letniego syna gorączka 40,5 utrzymywała się non stop przez tydzień.Zbijana tabletkami, wracała po 4 godzinach. I w ogóle koszmarny to był czas..
Pozdrawiam
Beata

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 25, 2014, 11:38:35 »
Czy ww chorobe leczy sie jakos farmakologicznie?
Jeśli mononukleoza to nie dawać aspiryny(i zamienników), nie ma leczenia...wypoczywać i mocna osłona wątroby  . Dochodzenie do siebie a ze cztery tygodnie.
Często mylona z anginą - przynajmniej w początkowym stadium choroby.
W szpitalu szybko rozpoznają, po konsultacji z zakaźnikiem, bo lekarz dyżurny w szpitalu nie był pewny.
W przychodni lekarz pierwszego kontaktu i laryngolog chcieli wyciskać "czopy", wielce zadziwieni że nic nie wychodzi  >:( .

Jeśli to mononukleoza to chłopisko się umęczy!!!
Tusiu, miej nadzieje, że to nie mononukleoza. Tu jest o testach http://www.diag.pl/Artykul.10+M5c4e1874f8e.0.html

bo mąż robi się bardzo bardzo marudny przez to gardło-a juz się łudziłam,że przejdzie przez to dzielnie,a tu klapa :)

No choruje "naj-naj-ważniejsza" osoba w domku, nie masz wyjścia...musisz to dzielnie przetrwać :) . Nawet jeśli to nie mononukleoza.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2014, 12:16:44 wysłana przez aqarel »

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 25, 2014, 12:29:07 »
Teraz jakiś wirus chodzi, nakaszlał na mnie facet na ulicy i jak rzadko takie rzeczy łapię to to złapałam, już tydzień trwa i ma ze 2 fazy z tego co widze, na początku boli gardło i jest opuchnięte, ewentualnied o tego się smarka, a w drugiej zaczyna się bardzo kaszleć, po czym po 2-3 dniach też się uspokaja. Ze znajomych z różnych części kraju już połowa ma to samo, więc myślę że to może jakaś wiosenna epidemia;)

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 25, 2014, 19:47:27 »
Miałam niedawno (z 3 tyg. temu) takie właśnie dziwne coś - w gardle było nieprzyjemnie, ale nie bolało przeraźliwie, za to bolały wszystkie mięśnie, ale bez gorączki. A pod koniec trochę kaszlałam. Katar lekki. Mąż też miał, ale on miał stan podgorączkowy i chyba nie kaszlał potem. Znajomi z pracy też mieli, ból gardła i ogólne rozbicie.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 06, 2015, 10:31:56 »
Przełom kwiecień/maj i gardła zawalone.
Pomogły zioła
krople miętowe, napar arnikowy, odwar z lukrecji.
50ml arniki
50ml odwar lukrecji
10ml kropli miętowych
Wymieszać i wypić...tym samym  płukać gardło.

Do znających się na ziołach...czy nie ma błędu w mieszaniu tych ziółek, znoszenie działania?