Autor Wątek: Wrześniowe zbiory...  (Przeczytany 74395 razy)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Wrześniowe zbiory...
« Odpowiedź #15 dnia: Września 05, 2011, 19:07:55 »
 Ja  z  jabłek  jeśli  trafia  się  nadmiar  robię  musy,  no  i  suszę; przydają  się  takie  zapasy   się  zimą  do  zup,  kompotów . Z  przyjemnością  też  można pochrupać  ususzony  kawałek   jabłuszka   lub   dorzucić do  herbatki   najlepiej  do  termosu  wtedy  lepiej  naciągnie  aromatem .
 arte

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 06, 2011, 20:49:00 »
 Dzisiaj   poszłam  dozbierać   owoców  czeremchy  na  sok,  ale  było  moje  zdziwienie,kiedy  zobaczyłam  puściutkie  drzewa  już  bez  owoców  tylko  z  pustymi  szypułkami  . Jeszcze  przed  tygodniem  drzewa  uginały  się  pod  ciężarem    owoców. Ptactwo  uporało  się  z  czeremchą  w  okamgnieniu. Nie  mogę  wyjść  z  podziwu  tyle,  tyle  owocu i  już  ani   śladu ... Radzę  chętnym  na   czeremchę  tego  sezonu   by  nie  zwlekali ze  zbiorem   bo  może  Was  spotkać  taka  sama  niespodzianka ,  która    stała  się  dzisiaj  moim  udziałem.
 pozdrawiam  arte

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 13, 2011, 10:22:20 »
Dzika róża zerwana do suszenia, czarny bez w słoikach już jest, dziś po drodze do pracy uszczknęłam trochę uczepu.

Offline Izabela

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Września 17, 2011, 21:36:47 »
Dzisiaj moja córka będąc z dziadkami w lesie na grzybach przywiozła mi trochę wrzosu. Pomyślała, że może mi się do czegoś przydać. Młodsza córka musiała zostać ze mną w domu, bo ma zapalenie ucha (zaczęła chodzić do przedszkola). Halina pisała , że wrzos ma działanie pobudzające. U Naszego Gospodarza nie znalazłam na ten temat informacji.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Września 17, 2011, 23:04:31 »
Pobudzające działanie wrzosu zapewne wynika z jego regulujacego działania na niskie ciśnienie krwi. Ja akurat i mój syn mamy niskie ciśnienie, więc działa na nas lepiej niż kawa.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Września 18, 2011, 19:13:09 »
Działa również moczopędnie i bakteriobójczo - można stosować przy przewlekłym zakażeniu dróg moczowych.

Offline Izabela

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Września 18, 2011, 21:35:54 »
Ja również mam niskie ciśnienie. Jutro rano wypróbuję. A z jakimi ziołami można go łączyć?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Września 18, 2011, 21:51:27 »
Wypróbuj sam.
Połączeń jest dużo, stosowany jest głównie w mieszankach na stany zapalne dróg moczowych,z: miodunka plamistą, krwawnikiem, nagietkiem, liściem poziomki, lukrecja, korą kasztanowca, uczepem trójlistnym, rdestem ptasim, wiązówką błotna.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Września 24, 2011, 20:10:49 »
A ja jeszcze pół koszyka owoców czeremchy przyniosłem, bardzo słodziutkich i jednocześnie cierpkawych:) trochę pokrzywy wraz kłaczami i owockami, a także naciąłem liści babki lancetowatej, wrzosik całkiem ładny się trafił. A takze jednego koźlaczka:)
Jutro trzeba sie zajać zrobieniem czegoś z czeremchy - jakieś pomysła??

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #24 dnia: Września 24, 2011, 20:18:17 »
Pod Twą nową maksymą podpisuję się w 100 %.

Ja po raz pierwszy byłam na łące w towarzystwie. Moja przyjaciółka oświeciła mnie, że rośnie koło mojego domu rdestowiec japoński.

Znalazłam stanowisko jarzębiny "wielkoowocowej". 3 grzyby.

Offline Izabela

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Września 24, 2011, 22:00:09 »
Wypróbowałam herbatkę z samego wrzosu oraz również połączyłam go z nagietkim i krwawnikiem. Po raz pierwszy też spróbowałam naparu z nasion łopianu - trochę gorzki.
Dzisiaj mój tato przywiózł mi mierznicę czarną, ale niestety trochę podjedzoną przez owady.
Czy już ją zaparzaliście?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #26 dnia: Września 26, 2011, 06:10:25 »
Wczoraj byłem na grzybach- zapraszam do lubuskiego z kosą  :) (podgrzybki , prawdziwki)

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Izabela

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Września 26, 2011, 22:10:12 »
Mój mąż powiedział, że mierznica gorzej pachnie niż smakuje. Ja skusiłam sie tylko na kilka łyków.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Września 29, 2011, 08:49:35 »
Ostatnio  nazbierałam  dużo  dymnicy  - Fumaria -officinalis,    jakże  urocze  to   zioło.  We  wrześniu  jak  widać  pięknie  rozkwita  roślina. Z       rzadkością   jest  opisywana   dymnica. Przynajmniej  mało  o  niej  informacji  w  dostępnej  literaturze. Co  prawda    wymienia  ją  L.  Świejkowski,  J. Biegański,   W. Poprzęcki. Troche więcej   u  A.  Ożarowskiego  i W. Jaroniewskiego. Nasz  Pan  doktor  też  ja  opisuje,  podaje  chyba  najwięcej  o  niej  informacji. Ciekawa  jestem  czy  zbieracie  dymnicę  czy  macie  z  tą rośliną  jakieś doświadczenia?
 Pozdrawiam,  arte

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Września 29, 2011, 09:30:56 »
nie pokazała się u mnie, więc nie mam z nią żadnego doświadczenia.