Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Witamy na forum Zielarzy
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów
»
General Category
»
Zbieramy zioła
»
Wrześniowe zbiory...
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
12
Do dołu
Autor
Wątek: Wrześniowe zbiory... (Przeczytany 74395 razy)
arte
Ekspert forum
Dużo Pisze
Odp: Wrześniowe zbiory...
«
Odpowiedź #15 dnia:
Września 05, 2011, 19:07:55 »
Ja z jabłek jeśli trafia się nadmiar robię musy, no i suszę; przydają się takie zapasy się zimą do zup, kompotów . Z przyjemnością też można pochrupać ususzony kawałek jabłuszka lub dorzucić do herbatki najlepiej do termosu wtedy lepiej naciągnie aromatem .
arte
arte
Ekspert forum
Dużo Pisze
«
Odpowiedź #16 dnia:
Września 06, 2011, 20:49:00 »
Dzisiaj poszłam dozbierać owoców czeremchy na sok, ale było moje zdziwienie,kiedy zobaczyłam puściutkie drzewa już bez owoców tylko z pustymi szypułkami . Jeszcze przed tygodniem drzewa uginały się pod ciężarem owoców. Ptactwo uporało się z czeremchą w okamgnieniu. Nie mogę wyjść z podziwu tyle, tyle owocu i już ani śladu ... Radzę chętnym na czeremchę tego sezonu by nie zwlekali ze zbiorem bo może Was spotkać taka sama niespodzianka , która stała się dzisiaj moim udziałem.
pozdrawiam arte
stukam kopytkami
Ekspert forum
Dużo Pisze
«
Odpowiedź #17 dnia:
Września 13, 2011, 10:22:20 »
Dzika róża zerwana do suszenia, czarny bez w słoikach już jest, dziś po drodze do pracy uszczknęłam trochę uczepu.
Izabela
Mało Pisze
«
Odpowiedź #18 dnia:
Września 17, 2011, 21:36:47 »
Dzisiaj moja córka będąc z dziadkami w lesie na grzybach przywiozła mi trochę wrzosu. Pomyślała, że może mi się do czegoś przydać. Młodsza córka musiała zostać ze mną w domu, bo ma zapalenie ucha (zaczęła chodzić do przedszkola). Halina pisała , że wrzos ma działanie pobudzające. U Naszego Gospodarza nie znalazłam na ten temat informacji.
halina1
Dużo Pisze
«
Odpowiedź #19 dnia:
Września 17, 2011, 23:04:31 »
Pobudzające działanie wrzosu zapewne wynika z jego regulujacego działania na niskie ciśnienie krwi. Ja akurat i mój syn mamy niskie ciśnienie, więc działa na nas lepiej niż kawa.
krynia
Średnio Pisze
«
Odpowiedź #20 dnia:
Września 18, 2011, 19:13:09 »
Działa również moczopędnie i bakteriobójczo - można stosować przy przewlekłym zakażeniu dróg moczowych.
Izabela
Mało Pisze
«
Odpowiedź #21 dnia:
Września 18, 2011, 21:35:54 »
Ja również mam niskie ciśnienie. Jutro rano wypróbuję. A z jakimi ziołami można go łączyć?
halina1
Dużo Pisze
«
Odpowiedź #22 dnia:
Września 18, 2011, 21:51:27 »
Wypróbuj sam.
Połączeń jest dużo, stosowany jest głównie w mieszankach na stany zapalne dróg moczowych,z: miodunka plamistą, krwawnikiem, nagietkiem, liściem poziomki, lukrecja, korą kasztanowca, uczepem trójlistnym, rdestem ptasim, wiązówką błotna.
Alchemik
Ekspert forum
Dużo Pisze
«
Odpowiedź #23 dnia:
Września 24, 2011, 20:10:49 »
A ja jeszcze pół koszyka owoców czeremchy przyniosłem, bardzo słodziutkich i jednocześnie cierpkawych:) trochę pokrzywy wraz kłaczami i owockami, a także naciąłem liści babki lancetowatej, wrzosik całkiem ładny się trafił. A takze jednego koźlaczka:)
Jutro trzeba sie zajać zrobieniem czegoś z czeremchy - jakieś pomysła??
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.
ineslik
Global Moderator
Dużo Pisze
«
Odpowiedź #24 dnia:
Września 24, 2011, 20:18:17 »
Pod Twą nową maksymą podpisuję się w 100 %.
Ja po raz pierwszy byłam na łące w towarzystwie. Moja przyjaciółka oświeciła mnie, że rośnie koło mojego domu rdestowiec japoński.
Znalazłam stanowisko jarzębiny "wielkoowocowej". 3 grzyby.
Izabela
Mało Pisze
«
Odpowiedź #25 dnia:
Września 24, 2011, 22:00:09 »
Wypróbowałam herbatkę z samego wrzosu oraz również połączyłam go z nagietkim i krwawnikiem. Po raz pierwszy też spróbowałam naparu z nasion łopianu - trochę gorzki.
Dzisiaj mój tato przywiózł mi mierznicę czarną, ale niestety trochę podjedzoną przez owady.
Czy już ją zaparzaliście?
freshbynature
Dużo Pisze
zioła i sport
«
Odpowiedź #26 dnia:
Września 26, 2011, 06:10:25 »
Wczoraj byłem na grzybach- zapraszam do lubuskiego z kosą
(podgrzybki , prawdziwki)
Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?
Izabela
Mało Pisze
«
Odpowiedź #27 dnia:
Września 26, 2011, 22:10:12 »
Mój mąż powiedział, że mierznica gorzej pachnie niż smakuje. Ja skusiłam sie tylko na kilka łyków.
arte
Ekspert forum
Dużo Pisze
«
Odpowiedź #28 dnia:
Września 29, 2011, 08:49:35 »
Ostatnio nazbierałam dużo dymnicy - Fumaria -officinalis, jakże urocze to zioło. We wrześniu jak widać pięknie rozkwita roślina. Z rzadkością jest opisywana dymnica. Przynajmniej mało o niej informacji w dostępnej literaturze. Co prawda wymienia ją L. Świejkowski, J. Biegański, W. Poprzęcki. Troche więcej u A. Ożarowskiego i W. Jaroniewskiego. Nasz Pan doktor też ja opisuje, podaje chyba najwięcej o niej informacji. Ciekawa jestem czy zbieracie dymnicę czy macie z tą rośliną jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam, arte
stukam kopytkami
Ekspert forum
Dużo Pisze
«
Odpowiedź #29 dnia:
Września 29, 2011, 09:30:56 »
nie pokazała się u mnie, więc nie mam z nią żadnego doświadczenia.
Drukuj
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
12
Do góry
« poprzedni
następny »
»
General Category
»
Zbieramy zioła
»
Wrześniowe zbiory...