Autor Wątek: Wrześniowe zbiory...  (Przeczytany 74536 razy)

Offline luna19

• Nowy
  • *
Odp: Wrześniowe zbiory...
« Odpowiedź #135 dnia: Września 14, 2016, 17:41:50 »
A ja wczoraj znalazłam spory połać młodego dziurawca i wrotyczu, wszystko pieknie zakwitło , nawłoci jeszcze pełno wszędzie, mozna zbierać.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #136 dnia: Września 23, 2016, 00:51:16 »
Ja tylko bez, dzika róża, głóg - wina i syropy. W weekend zaplanowany mam uczep. Na upatrzonym stanowisku jest też tojeść - też się nada, będzie w fazie przekwitania z zawiązkami owoców. Kokoryczka też jest w planie - na koniec miesiąca jest noc nowiu ;)
Różnice, głupcze!

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #137 dnia: Września 23, 2016, 08:17:53 »
A ja czepu nie mogę znaleźć. Dzisiaj zajrzę nad  pewien stawik, bo coś mi intuicja podpowiada, że może tam być. Właściwie nie wiem czy mi uczep potrzebny, ale posiadanie go nie zaszkodzi. Wczoraj przyniosłam rdest ptasi, nawłoć mam już nasuszoną, ale lubię tą roślinkę, więc chyba jeszcze dozbieram. Na nasiona barszczu Sosnowskiego nie załapałam się, bo go wykosili.  Widzę, ze żywokost przekwitł - można kopać. Na skoszonych łąkach wyrasta młoda pokrzywa - chciałabym ją zachować na zimę. Myślę, aby ją zmielić, zalać wodą mineralną i takie błotko pokrzywowe zamrozić w kostkach do lodu. Zimą smak świeżej pokrzywy - coś mi się zdaje, że to moja najbardziej ulubiona roślinka. Myślę, aby ususzyć jeszcze ziele babki. Trochę róży na ocet też by się przydało, może jakiś bez czarny uchował się przed ptakami, to chociaż troszkę owoców na sok by się przydało.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #138 dnia: Września 24, 2016, 11:18:36 »
A ja tylko winogrona na zioła przyjdzie czas po winobraniu . Ostatnio Cabernet Dorsa  późniejsze jeszcze wiszą .
https://zapodaj.net/c04aa0ce8f417.jpg.html

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #139 dnia: Września 28, 2016, 11:58:39 »
Co do uczepu to chyba nie ma mowy, żeby go nie było nad jakąkolwiek rzeką... chociaż nad Baryczą jest uczep i tojeść pospolita, a nad Płonią trędownik, psianka i sadziec, no i czartawa z najbardziej charakteryzujących siedlisko. Uczepu jakoś nie pamiętam, przynajmniej nie w dużych ilościach. Więc chyba może być różnie :D
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #140 dnia: Września 28, 2016, 12:01:15 »
A ja tylko winogrona na zioła przyjdzie czas po winobraniu . Ostatnio Cabernet Dorsa  późniejsze jeszcze wiszą .
https://zapodaj.net/c04aa0ce8f417.jpg.html

Jest taka kultowa płyta Namysłowskiego Winobranie:)
U nas passe i lekceważona a na Zachodzie kultowa jako "to coś innego", pochodzącego z tamtego innego świata, którego już nie ma. Czytałem o tym ale i rozmawiałem z ludźmi, np. z takim Szwedem - uwielbiał polski jazz lat 60-70.
Różnice, głupcze!

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #141 dnia: Września 28, 2016, 12:47:26 »
A mnie od rana pognało na kasztany - chore nie chore owoce są cudne.A teraz zastanowię się co z nimi zrobić.Dotychczas traktowałam je ozdobnie i jako odpromienniki.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #142 dnia: Września 28, 2016, 13:32:11 »
Też obiecałem dzieciom że zrobimy z kasztanów lekarstwo i one nie odpuszczą :)
Może zrobimy ciupkę intraktu + jakiś zagęszczony odwar jako "zupę" dodawaną do kremów i smarowideł przeciwzapalnych? Kwiaty kasztanowca na AZS mi zachwalano...
Różnice, głupcze!

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #143 dnia: Września 11, 2017, 08:20:46 »
Czas na czarny bez!
Wczoraj trochę nazbieraliśmy - część przejrzała, część w sam raz, a część jeszcze słabo wybarwiona. Nazbieraliśmy też ze 2 kg owoców dzikiej róży. Były duże i zdrowe :)
Mamy też bonus - gruszki! Rosła sobie grusza przy polnej drodze. Smak taki sobie, ale były to duże gruszki i w początkowym okresie dojrzewania, więc urwaliśmy troszkę :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #144 dnia: Września 15, 2017, 14:22:01 »
Regularnie zbieram głóg i dziką różę (canina) na wina..Dzika róża już jest miękka i dobra do jedzenia.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #145 dnia: Września 15, 2017, 15:30:48 »
Zebrałem kilka wiader derenia a jeszcze sypie  i wiadro Karpatii (już bulka w gąsiorku). Zacząłem zbierać wczesne winogrona ale wina w tym roku nie ma sensu robić . Zebrałem artemisia rupestris  i artemisia frigida  . Muszę zebrać   artemisia austriaca ale ciągle pada . ;)

Zebrałem pęczek a.annua  bo pokazały się pąki kwiatowe a podobno najwięcej aromatu jest w listkach przed kwitnięciem.
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2017, 13:11:50 wysłana przez Wacek »

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #146 dnia: Września 24, 2017, 21:31:27 »
U mnie wino czerwone będzie. Jest po fermentacji na miazdze i odciśnięciu na prasie. Lato mokre i chłodne, ale mój as wreszcie nie ma za dużego cukru, aromat piękny, żeby jeszcze tylko z kwasem (bez sprzętu do pomiaru) trafić i będę mega zadowolona :)

Dziś zbieraliśmy orzechy włoskie. Mąż wypatrzył całą aleję parę lat temu. Parę kilo się zebrało :)

Przy okazji znaleźliśmy też żółciaka siarkowego. Jest trochę łykowaty, ale nic to. Coś wymyślę. 
Najbardziej w tym grzybie podoba mi się to, że przy 2-3 cięciach jest cały kosz grzybów :D
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #147 dnia: Września 24, 2017, 23:00:45 »
Małgosiu, a ile jest prawdy w tym co na wiki podają?

Jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu. Polega ono na płukaniu, obgotowaniu i odlaniu wody. Dopiero tak przygotowane grzyby można dalej przetwarzać (np. smażyć). Surowe owocniki są trujące, starsze są niejadalne nawet po obróbce termicznej. Podejrzewa się, że żółciaki rosnące na cisach są trujące, nie zostało to jednak udowodnione.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82ciak_siarkowy

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #148 dnia: Września 24, 2017, 23:39:05 »
Małgosiu, a ile jest prawdy w tym co na wiki podają?

Jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu. Polega ono na płukaniu, obgotowaniu i odlaniu wody. Dopiero tak przygotowane grzyby można dalej przetwarzać (np. smażyć). Surowe owocniki są trujące, starsze są niejadalne nawet po obróbce termicznej. Podejrzewa się, że żółciaki rosnące na cisach są trujące, nie zostało to jednak udowodnione.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82ciak_siarkowy
Nie wiem. Dziś zjadłam trochę. Jutro Ci odpowiem...
...albo i nie.  8)
Okaże się jutro ;)

Pierwszy raz je jadłam, bo pierwszy raz je zlokalizowałam daleko od spalin drogowych. W moim atlasie piszą tylko o obgotowaniu wstępnym. Piszą, że starsze owocniki są po prostu niesmaczne, bo łykowate.

Edit: Myślę, że Łukaszowi Luczajowi można wierzyć: http://lukaszluczaj.pl/zolciak-siarkowy/
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2017, 23:46:41 wysłana przez kuneg »

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #149 dnia: Września 26, 2017, 19:55:08 »
Żyję. Żadnych sensacji nie miałam :)
Rzeczywiście starsze owocniki żółciaka siarkowego są niezbyt smaczne.