Autor Wątek: Wrześniowe zbiory...  (Przeczytany 73300 razy)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Wrześniowe zbiory...
« Odpowiedź #105 dnia: Wrzesień 08, 2014, 09:39:03 »

rośnie tego ogrom nad samiuśką Wartą. Jak najbardziej przyniesione z wodą bo tylko do pierwszych wałów roślina występuje. W parku już jej nie widziałam. Na moje oko to rzepień.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #106 dnia: Wrzesień 17, 2014, 14:46:33 »
Wiesiołek właśnie wysypuje nasiona - właśnie uzbierałem z 5kg. Będzie olej wiesiołkowy.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #107 dnia: Wrzesień 17, 2014, 17:08:47 »
Wiesiołek właśnie wysypuje nasiona - właśnie uzbierałem z 5kg. Będzie olej wiesiołkowy.

sam tłoczysz ? :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #108 dnia: Wrzesień 17, 2014, 17:53:07 »
Tak, sam. Mam Pitebę. Pierwsza próba była na oleju rydzowym. Teraz spróbuję jak wychodzi wiesiołkowy.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #109 dnia: Wrzesień 17, 2014, 18:06:40 »
Poszłam zebrać niecierpek. Powiem Wam że ubawiłam się po uszy. Rośnie u mnie przy kompoście i sięga ponad 2metry. Wchodzę więc na ustawione pustaki i sięgam ile mogę. Dzisiaj zrobiłam tak samo a potem darłam się jak głupia aż przybiegł sąsiad  :D jak głową ruszyłam roślinami zaczęły tak gwałtownie strzelać nasionami że straciłam równowagę i wyladowalam w pobliskiej tuji. A miałam tuje wyciąć rok temu..... Wylądowałabym w drugim komposcie  ;D
Nasiona są genialne w smaku, trzeba tylko jakoś niezmiernie delikatnie je łapać z pochewką  :)

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #110 dnia: Wrzesień 17, 2014, 19:46:41 »
Poszłam zebrać niecierpek.
Nasiona są genialne w smaku, trzeba tylko jakoś niezmiernie delikatnie je łapać z pochewką  :)

Przypomniałaś mi ze muszę nazbierać nasion na nalewkę do wcierek na łysienie, bo mnie dwie osoby o to prosiły już, chyba bedzie cieżko w lesie to nazbierać a tylko tam rośnie.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #111 dnia: Wrzesień 17, 2014, 19:58:13 »
Tylko nasiona? Ja zrobiłam nalewkę ale użyłam całych czubków rośliny.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #112 dnia: Wrzesień 18, 2014, 08:02:41 »
,,na łysienie" ale na zapobieżenie czy na wywołanie  ;D ? i ewentualnie na jakiego typu to łysienie? a jak efekty?

Klara

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Wrzesień 18, 2014, 09:25:31 »

Przypomniałaś mi ze muszę nazbierać nasion na nalewkę do wcierek na łysienie, bo mnie dwie osoby o to prosiły już, chyba bedzie cieżko w lesie to nazbierać a tylko tam rośnie.
Tomczan, niecierpek pospolity, czyli drobny, zielony o żółtych kwiatach rzeczywiście najczęściej rośnie w lesie.
Natomiast niecierpek himalajski, czyli duży, gruby o różowych do bordowych kwiatach rośnie najczęściej nad rzekami (tak lubi :D)
Intrakt z niecierpka himalajskiego stosowany jest przy wypadaniu włosów głównie na tle androgenowym.

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #114 dnia: Wrzesień 18, 2014, 09:38:05 »
Ja też zrobiłam, ale z całych komór nasiennych z ogonkami, chyba zalałam ciepłym białym winem. Jeszcze nie wiem jak to zużyję :D
Zrobiłam też duży słoik ciasno upakowanych czubków niecierpka z kwiatkami i czubków żółtlicy, zalałam gorącym białym winem :) Takie cóś oczyszczające i dla kobiet.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #115 dnia: Wrzesień 18, 2014, 09:44:44 »
tez tak planuję.

Intrakt z niecierpka himalajskiego stosowany jest przy wypadaniu włosów głównie na tle androgenowym.
to żółty nie ma zbliżonego działania ?

Klara

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Wrzesień 18, 2014, 18:28:36 »
to żółty nie ma zbliżonego działania ?
No ma, ale himalajski ma silne działanie antyandrogenne, co przy wypadaniu włosów jest dość istotne, zwłaszcza u panów.

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #117 dnia: Wrzesień 18, 2014, 21:34:06 »

dynie, tę dużą i te małe dostałam od sąsiadki, orzechy włoskie spadły z drzewa sąsiada na nasze podwórko, laskowe uzbierałam sama

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #118 dnia: Wrzesień 19, 2014, 19:02:45 »
Jestem w miejscu gdzie jest zatrzęsienie rdestowca, kwitnie jak szalony. Ukopać nie dam rady, mogę pozyskać cokolwiek nadziemnego, tylko czy warto?

Pod Poznaniem ostrożeń warzywny już brązowy. W Stroniu Śląskim, zieloniuśki.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #119 dnia: Wrzesień 19, 2014, 19:30:26 »
Ale po co teraz kopać?
Ja próbowałem i liści i nalewki z kwiatu.
To drugie działa.