Autor Wątek: Rdest japoński - przygotowanie surowca  (Przeczytany 848 razy)

Offline ostojczyk

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 3
Rdest japoński - przygotowanie surowca
« dnia: Maj 05, 2022, 14:05:59 »
Jakie znacie metody wygodnego/szybkiego rozdrabniania kłączy rdestu japońskiego (ostrokończystego)? Czym najlepiej je oczyszczać i zamieniać np. na wiórki?
Czy należy mielić? Ciąć? Trzeć? Jakie są Wasze doświadczenia?

Offline kuneg

  • Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1201
Odp: Rdest japoński - przygotowanie surowca
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2022, 00:27:03 »
Rozdrabniacz do gałęzi?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 821
Odp: Rdest japoński - przygotowanie surowca
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2022, 07:45:11 »
Przed laty dostałem korzenie rdestowca - oczyściłem z ziemi i próchna szczotkami i dłutem następnie rozdrobniłem rozdrabniaczem do gałęzi ,przepuściłem przez maszynkę do mięsa i do słoi .
https://zapodaj.net/e8d4c047ade56.jpg.html
https://zapodaj.net/dc73d8a47c1b9.jpg.html
https://zapodaj.net/7b3713c6fddf7.jpg.html
https://zapodaj.net/277cfd27a733c.jpg.html

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10782
Odp: Rdest japoński - przygotowanie surowca
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2022, 10:20:52 »
Czym najlepiej je oczyszczać

Najpierw, opłucz zgrubnie w jakimś wiadrze z wodą. Pamiętaj, by resztek kłączy nie wyrzucać w krzaki, by nie wyrosły. Potem trzeba wziąć piłę (najlepiej), siekierę lub coś w tym stylu, by karpy rozciąć na kawałki, które wejdą w rozdrabniacz. Przy tej okazji, przed przepuszczeniem całości przez rozdrabniacz, przeprowadź kolejny etap mycia, ale teraz już dokładnego. Tu się przydadzą szczotki i płaskie śrubokręty, no i woda.

Cytuj
i zamieniać np. na wiórki?
Czy należy mielić? Ciąć? Trzeć? Jakie są Wasze doświadczenia?

Na początek rozdrabniacz do gałęzi, jeśli masz tego więcej. Na małą skalę może wystarczyć nóż i strugane wiórki. Po wysuszeniu można wióry dalej rozdrobnić w śrutowniku lub czymś w tym stylu.

Ogółem to jest proces wymagający wysiłku fizycznego i dobrze się wspomóc urządzeniami mechanicznymi.

Pozdrowienia :-)

Offline agnieszka

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 84
Odp: Rdest japoński - przygotowanie surowca
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2022, 21:07:45 »
Czym najlepiej je oczyszczać

Najpierw, opłucz zgrubnie w jakimś wiadrze z wodą. Pamiętaj, by resztek kłączy nie wyrzucać w krzaki, by nie wyrosły. Potem trzeba wziąć piłę (najlepiej), siekierę lub coś w tym stylu, by karpy rozciąć na kawałki, które wejdą w rozdrabniacz. Przy tej okazji, przed przepuszczeniem całości przez rozdrabniacz, przeprowadź kolejny etap mycia, ale teraz już dokładnego. Tu się przydadzą szczotki i płaskie śrubokręty, no i woda.

Cytuj
i zamieniać np. na wiórki?
Czy należy mielić? Ciąć? Trzeć? Jakie są Wasze doświadczenia?

Na początek rozdrabniacz do gałęzi, jeśli masz tego więcej. Na małą skalę może wystarczyć nóż i strugane wiórki. Po wysuszeniu można wióry dalej rozdrobnić w śrutowniku lub czymś w tym stylu.

Ogółem to jest proces wymagający wysiłku fizycznego i dobrze się wspomóc urządzeniami mechanicznymi.

Pozdrowienia :-)

Wacku - sprzedaj mi proszę słój takiej nalewki w rdestowca

Offline Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 821
Odp: Rdest japoński - przygotowanie surowca
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2022, 06:48:04 »
Nie mogę bo nie mam pozwolenia na handel alkoholem więc to by było przestępstwo . Mają w Magicznym ogrodzie - https://www.magicznyogrod.pl/rdestowiec_nalewka_11.html

Offline agnieszka

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 84
Odp: Rdest japoński - przygotowanie surowca
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 31, 2022, 09:48:24 »
Dzięki. Przejrzę ich ofertę.