Autor Wątek: Homeopatia  (Przeczytany 36563 razy)

Offline NajWaleriana99

• Nowy
  • *
Odp: Homeopatia
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 26, 2014, 22:26:57 »
VeldaEuro87 - wydaje mi się że to nie jest żaden spisek, jedynie brak podstawowej wiedzy na ten temat. Każdy każdemu przekazuje plotki i w ten sposób mamy taki a nie inny obraz homeopatii w medycynie mainstreamowej

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 17, 2014, 22:24:19 »
Homeoptaia jest nauką sprawnie działającą a jej efekty są znane nauce i potwierdzone badaniami. Są dwa podejścia w homeopatii jedno z podejść zakłada niskie rozcieńczenia a drugie wysokie rozcieńczenia przez co lek ma być spotentyzowany.
Patrząc realnie posiadając odpowiednie wzory lub kalkulatory substancje w niskich rozcieńczeniach odpowiadają a nawet przewyższają terapeutyczne dawki niektórych substancji leczniczych. Weźmy na przykład rozcieńczenie 1 do 10 czyli np. 100ml substancji na 1L wody nie jeden lek nawet w formie 10 kropel w takim rozcieńczeniu spustoszy organizm bezpowrotnie.
Dzięki homeopatii panel roślin i substancji leczniczych znacznie się poszerzył.

Obłudny kapitalizm i medycyna ortodoksyjna masowo szuka substancji leczacych z dawkami terapeutycznymi najlepiej w mikrogramach, jednocześnie wyśmiewając się że lek który został zrobiony w formie rozcieńczeń i posiada dawki odpowiadające nawet kilkuset miligramom nie ma prawa działać bo to już niebieska woda, energia i inne czary.

Zaznaczam że dobry lek homeopatyczny jest robiony przez homeopatę. W handlu zazwyczaj są leki że OH HO O

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 09, 2015, 14:17:42 »
Z ciekawością kolekcjonowałem przypadki gwałtownego "zadziałania" leku homeo, np. mojej matce się to kiedyś dawno zdarzyło z paskudnym katarem, prawdopodobnie alergicznym (jakby "wyszedł cały" w ciągu godziny czy coś). Czy postawiono jakieś hipotezy, które by dawały jakieś wyobrażenie, jak to faktycznie może działać (w przypadkach, gdy faktycznie działa)? Jak trucizna może truć bardziej, gdy się ją rozcieńczy? (zwykle zwana lekiem)
Wydaje się, że bez elementów czysto hipotetycznych, wykraczających poza obecną wiedzę, nie da się stworzyć takiego wyobrażenia.
Wzorek z wody bardzo ładny :)
(A nie - ja pierwej myślał, że to woda z mostkami wodorowymi pokazana - a to po prostu organika, jak na to spojrzeć :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2015, 14:25:44 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline zulu

• Dużo Pisze
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 09, 2015, 14:52:25 »
W tym rzecz, że zarówno zgodnie z wiedzą i rozumem, jak i tym, co napisał Wesoły Sen (ostatnie zdanie) - autor tego listu ma całkowitą rację.
Zbieram te przypadki zadziałania i z ciekawości, i na wszelki wypadek - a nuż się przyda. Tematowi trzeba się przyglądać z ostrożnością, bo bez wątpienia narosło na tym sporo zwyczajnego ciemniactwa. Odsączyć od tego jakieś prawdziwe ziarno nie jest łatwo... Ale warto próbować.
Łykanie wszystkiego w ciemno, jak leci, niezależnie czy pochodzi to od big farmy, czy od homeopatów ("przwdziwych" czy "oszukanych"), jest zwyczajnie rezygnacją z rozumu - a za to się płaci wysoką cenę.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2015, 15:20:31 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 09, 2015, 18:10:52 »
Jak ktoś czytał ksiązki Ożarowskiego i krytykuje homeopatię to dowód że nie wierzył w alfabet.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 09, 2015, 20:23:42 »
Myślę, że byłoby stać Cię na więcej - a tu tylko najprostszy chwyt "na autorytet" i "na nieznajomość alfabetu".
Siadaj, pała ;)
Różnice, głupcze!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 09, 2015, 20:24:49 »
Może nie czytałam wszystkiego od Ożarowskiego, ale nie zauważyłam by wyrażał opinie o skuteczności homeopatii, ani na +, ani na -. Zauważyłam, że nieraz pisał, że jakiś surowiec jest stosowany też w homeopatii.

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 09, 2015, 20:32:55 »
No właśnie też nie kojarzę, poza tym że wspominał. Na pewno nie było u Ożarowskiego wyjaśnienia zjawiska, o które pytam i które autentycznie mnie frapuje. Założę się o stówę, że Wesoły Sen nie wyjaśni zasugerowanego przez siebie rzekomego związku przyczynowego pomiędzy czytaniem Ożarowskiego a niemożliwością krytykowania homeopatii, oraz pomiędzy krytykowaniem homeopatii a brakiem wiary w alfabet.
Różański też wspomina, że "stosowany" choć chyba to i owo polecał, np. jakąś maść homeopatyczną. Ostatnio lekarka domowa nam mówiła o kremie chyba DermaBell, który ma być homeopatyczny i wyróżnia się dobrocią i skutecznością - ale może to jest po prostu krem ziołowy? Na pewno jest z leszczyną i czymś jeszcze :)
Różnice, głupcze!

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 09, 2015, 21:53:52 »
Ożarowski bardzo dobrze opisał czym jest homeopatia i dlaczego działa. Homeopatia np. leczy podobne podobnym a allopatia podbne przeciwnym, w praktyce na choroby serca obie używają naparstnicy, ciekawe nie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 09, 2015, 22:21:52 »
Wiadomo, że czasem działa, mimo, że nie wiadomo dlaczego. Bywa i na odwrót: nie działa i wiadomo dlaczego.
Niedawno w ploteczkach z Alinge (sama to stosuje, ale zwykłą medycyną i zielarstwem nie gardzi) usłyszałam, że to, co wymyślił dawno temu jakiś nieżywy już Niemiec, to zupełnie coś innego, niż to, co się dookoła homeopatii dzieje teraz.

Nie zawsze się w normalnej medycynie leczy podobne przeciwnym - to jest bardzo wielki skrót myślowy. Nie wszystko polega na zbijaniu gorączki.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 09, 2015, 22:51:23 »
O nie, nie Ożarowski nie pisał o efekcie placebo, zdefiniował dokładnie efekt terapeutyczny tych leków i opisał z czego on wynika i czym dokładnie właściwa homeopatia jest. A to że dzisiaj się opisuje bzdury i wkłada Hanemanowi w usta, nie przeszkodziło Ozarowskiemu swoje napisać. Ja go bardzo cenię bo On miał swoje zdanie i był osobą niezależną.
Leki homeopatyczne są jedynymi lekami wydawanymi na receptę w Wielkiej Brytanii, lekarze homeopaci obok lekarzy medycyny są jedynymi mogącymi wyspisywać recepty a homeopatii patronuje Królowa Brytyjska. W tych lekach się diabeł kryje jakich mało od serum prawdy po możliwość zabójstwa doskonałego. Leków homeopatycznych do zabójstwa zwojej żony użył homeopata Dr. Crippen. Wpadł tylko dlatego żespanikował czym sięzdradził a potem znaleziono ślady leku obok zwłok jego żony. Patolog by stwierdził zgon z przyczyn naturalnych. Osoby które chodzą do kumatych homeopatów mówią że dostają leki mocniejsze niż te w aptekach i wcale mnie to nie dziwi.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2015, 23:25:50 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 10, 2015, 10:32:09 »
O nie, nie Ożarowski nie pisał o efekcie placebo, zdefiniował dokładnie efekt terapeutyczny tych leków i opisał z czego on wynika i czym dokładnie właściwa homeopatia jest.

Gdzie to napisał?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 10, 2015, 10:52:58 »
A nie pamiętam w której książce, w każdym bądź razie napisał że homeopatia to sztuka przyrządzania leków z roslin trujacych i że wszystkie rośliny mają zastosowanie medyczne trujące też. Wiekszość trucizn stosowanych w homeopatii to trucizny doskonałe imitują śmierć z przyczyn naturalnych i sa nie do wykrycia.

Artykuł Spłacam dług
http://www.aloetech.pl/?go=porady&category=546&id=977

Świetnie też opisał psaożytowanie medycyny konwencjonalnej na tym odkryciu która zabrała te substancje do swoich leków.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2015, 21:28:03 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 10, 2015, 13:02:35 »
A nie pamiętam w której książce, w każdym bądź razie napisał że homeopatia to sztuka przyrządzania leków z roslin trujacych i że wszystkie rośliny mają zastosowanie medyczne trujące też. Wiekszość trucizn stosowanych w homeopatii to trucizny doskonałe imitują śmierć z przyczyn naturalnych i sa nie do wykrycia.

W rzeczy samej :-) na zajęciach :) Pani Doktór Farmacji pewnego dnia rozwinęła się trochę bardziej niż zawsze i wypuściła z siebie opowieści o tworzeniu leku homeopatycznego w okolicy lat końcówki 70-tych początków lat 80-tych. Młodzież najbardziej zainteresowała informacja,  że substancje trujące z których powstawały leki homeo. chowane były w sejfie <- to wiadomo prawda ? ale najbardziej rozruszały się,  gdy Pani Doktór opowiedziała,  jak to jechała z tymi truciznami, w autobusie gdańskim do domu - bo tam miała laboratorium :-)

Będą jeszcze przy tej dyskusji:
Gdy w okolicach rodzinno-znajomych panował ostatnio  rotawirus,  który położył niektóre dzieciaki w szpitalu,  to lekiem który daje mi często " spokojność ducha"  jako matki - Baptisia tinctoria Ch 5 ( świetny immunostymulant)  oraz China Ch30 ( właściwie jak nie ma innych objawów ( a tylko biegunka i wymioty) to ten zestaw wystarczy,  by dzieciaki na ok 2-3 dzień nie przypominały obrazu ich kolegów.

Czasem w zależności od objawów potrzebne będzie i podanie innego leku np. Arsenicum Album z którym również miałam niezłą przygodę,  gdy Pani nakrzyczała na lekarza,  że ten chce ją "otruć" <- oczywiście leku nie zażyła,  mimo ewidentnych objawów kwalifikujących do zaordynowania arsenicum alb. 

Jeszcze coś :-)
By ułatwić poród można zastosować lek Caulophyllum CH5 , jednakże BARDZO ważna jest potencja stosowana tego leku w ciąży, gdyż CH 5 ma ułatwić poród ( m.in łatwiejsze rozszerzenie szyjki macicy) więc czasem się doradza,  aby ten lek zastosować i od razu wołać taksówkę, bo działa faktycznie szybko.
Jednakże  już inna potencja bo  CH 30 można nazwać tzw. "szwem ginekologicznym" nakładanym w pierwszych okresach ciąży,  gdy zagraża poronienie z powodu niewydolności szyjki macicy....no i właśnie, kiedyś pewna Pani,  prowadzona z powodu niewydolności szyjki m.- stosowała przez krótki czas lek o potencji CH 30 i wszystko elegancko wróciło do normy,  ale Homeopata w luźnej rozmowie wskazał,  aby w domu małżeństwo miało również potencje CH 5,  gdyż przyda się w terminie porodu. Homeopata skrupulatnie wszystko zapisał rodzicom na karteczce, podał jeszcze w razie czego leki da maluszka ( kolki, ząbki itp) i zapomnieli o sobie,  bo wizyta dotyczyła tylko problemu nie możności utrzymania ciąży.
Po kilku mc, młodzi przyjechali do Homeopaty i całkiem spokojnie, bez wyrzutów opowiedzieli swoją historię a mianowicie rodzice,  mimo ze na kartce mieli zapisane która potencja działa na co - po prostu pomylili fiolki i Pani ku zdziwieniu lekarzy, przy całkowicie prawidłowej akcji porodowej,  nic a nic szyjka macicy nie drgnęła. Pacjentka miała wrażenie,  że łatwiej  urodzi nie dołem ale uszami. Ostatecznie ciąża została zakończona C.C a młodzi szykowali się z awanturą do homeopaty, dopiero gdy w domu spostrzegli kartę z zapiskami już wiedzieli że popełnili  dosadną pomyłkę.

...Ojjjj i tak mogłabym pisać :-)

Pozdrawiam
A :-)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2015, 13:04:53 wysłana przez Alinge »