Autor Wątek: Zespół cieśni nadgarstka  (Przeczytany 22353 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Zespół cieśni nadgarstka
« Odpowiedź #30 dnia: Września 28, 2015, 22:16:06 »
Skoro istnieje podejrzenie, że badani mogło być z takiego powodu niemiarodajne to sugerowałbym zrobić jednak tego Roentgena... prywatnie rzecz jasna.
Czy borelia może tak namieszać? nie wiem, ale z nią to nigdy nic nie wiadomo.

Pozdrawiam
A.
:-)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Września 28, 2015, 22:18:01 »
Nie mam pojęcia o borelkach ale przestrzegam przed operacją. Mnie też chcieli już ciąć ale zastosowałam rady Basi np. mysz komputerowa do drugiej ręki. Ponadto na moim nadgarstku wylądowało kilka główek kapusty w formie okładów. Ból zelżał do tego stopnia, że da się żyć.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Września 29, 2015, 09:37:34 »
Przemyślenia Mamy mogą być inspirujące dla badacza z odpowiednim zapleczem. Kto wie, czy kolonii bakterii osiadłych w stawach nie da się "namierzyć" poprzez badanie przewodnictwa elektrycznego nerwów z nimi sąsiadującymi. Przy wielu problemach z prawidłową diagnostyką boreliozy mogłoby to być w przypadku potwierdzenia ciekawe narzędzie diagnostyczne dla "oficjalnej" medycyny.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Września 29, 2015, 09:50:24 »
Dr Sandra Cabot w książce "Leczenie chorób tarczycy" podaje, że zespól cieśni nadgarstka jest objawem niedoczynności tarczycy.
Jako ciekawostkę z "zycia wziętą" dodam, ze moja przyjaciółka po usunięciu tarczycy (rak) borykała się z problemem cieśni nadgarstka dopóki nie uregulowała hormonów.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2015, 11:51:17 wysłana przez werbena »

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #34 dnia: Września 29, 2015, 10:30:14 »
To włąśnie miałam na myśli co zulu dopowiedział, jakby czytał w moich myślach.
"Namierzyć kolonię intruzów"

ale niedoczynności tarczycy nie powiązałabym z cieśnią, to takze bardzo ciekawy trop...
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Września 29, 2015, 11:03:12 »
Werbena - nie mam niedoczynności tarczycy. Każdy człowiek jest inny więc nie w każdym przypadku taka zależność wystąpi.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Września 30, 2015, 08:21:27 »
Dorunia a Ty miałaś tylko bóle czy też wystąpiły już trudności z chwytaniem? U mnie to większość kobiet po 60 w rodzinie ma, 2 już zoperowane i na razie zadowolone, a 3 się waha. Ona już ma problem z chwytaniem tą ręką i zastanawiam się czy w takim stadium specyfiki jakieś pomogą czy zostaje tylko operacja

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Września 30, 2015, 09:10:48 »
Miałam trudności z trzymaniem noża przy obieraniu warzyw i zatłukłam trochę naczyń bo wypadały z bólu z ręki. Tyle, że ja czasami 8 godzin przy kompie.
W badaniu wyszło, że nerw jest uszkodzony i nie poprawi się wiec nie ma co czekać i operować.
Tyle, że ja nie taka wyrywna do chirurgicznego noża.
Mam kilka znajomych w pracy, które są po operacjach i niektórym nic to nie pomogło, a nawet mówią, że jest gorzej.
Najpierw wyeliminowanie przyczyny (u mnie mysz do drugiej ręki - tu ukłony e stronę Basi, która mnie zbeształa, że to nic trudnego) potem wszystkie możliwe sposoby leczenia włącznie z dobrym fizjoterapeutą, który potrafi rękę usprawnić.
Operacja to ostateczność i ryzyko zawsze jest.
Jeśli operacja to się trzeba do niej wcześniej przygotować - krwawnik itd.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Października 02, 2015, 09:54:01 »
a korzystałaś z fizjoterapeuty?
ta 3 osoba co się uchowała i niezoperowana, to też się obawia i dlatego się wstrzymuje, tylko to już emerytka i obecnie nie robi nic co aż tak obciąża rękę (kiedyś szycie, robienie na drutach itp.), przy komputerze sporadycznie tak że nie bardzo jest co zmieniać. A ręka na tyle już nie sprawna że niektóre czynności w kuchni próbuje robić lewą

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Października 02, 2015, 10:35:20 »
Nie korzystałam z fizjoterapeuty. Na tyle się poprawiło, że zrezygnowałam. Ale o tym, że odpowiemie usprawnienie ręki może pomóc wiem właśnie od mojego fizjoterapeuty (wyciąga mnie z kręczu szyji, rwy kulszowej itp. więc mam do niego zaufanie.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Października 02, 2015, 20:57:27 »

JAk zapatrujecie się wobec  możliwego działania kolonii borelii na przewodnictwo nerwów w obrębie zaatakowanego stawu ?

Być może ktoś prowadził już takie badania diagnostyczne u chorych na boreliozę i ta operacja jednak nie jest konieczna a diagnoza została błędnie postawiona?

Będę wdzięczna za burzę mózgów bo do operacji zostało kilka tygodni...
Nie tylko jest to możliwe, ale pewnie to właśnie bakterie są odpowiedzialne. Operacja - nie. Rozmawiałam z wieloma osobami chorymi na bb, którzy poddali się operacją (kolana, kręgosłupy). Nic nie pomogło. Polecam Francovkę dodać do niej żywotnika, robić okłady - potrzymać 20-30 minut http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2996.0
Dorunia też wypróbuj, jak nie pomoże, to przyda się w domu na bóle stawów, mięśni.
Werbena przytoczyła nam Dr Cabot i to też może mieć sens. Wielu chorych na niedoczynność wychodzi od lekarza z przekonaniem, że to nie jego problem, ale... Lekarz zaleca zrobienie TSH i na tej podstawie stwierdza, że jest coś nie tak lub że jest OK. Należy pamiętać, że TSH lubi wahać się i wynik może być nie do końca wiarygodny. Norma dla TSH wynosi ponad 4, a skutki niedoczynności potrafią dopadać przy niższych wynikach. Jeżeli wynik miałaś ponad 2 powinno Cię to zaniepokoić. Należy też zrobić FT3 i 4, aby mieć pełen obraz. Przy prawidłowym TSH czasami a-TPO wynosi wielokrotnie ponad normę. Wykluczenie ch. tarczycy nie jest proste.

,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 21, 2019, 17:45:43 »
Drętwienie i ból palców ZCN (zespół cieśni nadgarstka) - Marian Różyc

https://www.paz.org.pl/aktualnosci/dretwienie-i-bol-palcow-zcn-zespol-ciesni-nadgarstka-marian-rozyc,27.html