Autor Wątek: Zespół cieśni nadgarstka  (Przeczytany 22197 razy)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Zespół cieśni nadgarstka
« dnia: Marca 27, 2014, 10:04:37 »
Kobieta lat 50+, praca biurowa z przewagą pracy komputerowej. Ból  w nadgarstku, ograniczona ruchomość i ból palców, zaburzone czucie w palcach, kłopoty z utrzymaniem przedmiotów w dłoni. W badaniu EMG stwierdzono uszkodzenie nerwu, zespół cieśni nadgarstka. Medycyna oficjalna zaleca operację.
Jakieś sugestie: maści, zioła, zestaw ćwiczeń, przeciwwskazania.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: Zespół cieśni nadgarstka
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2014, 10:08:58 »
Na stronie Gospodarza o szałwii lekarskiej http://rozanski.li/?p=622 w komentarzu Roman M. podaje "Ze względu na swoje przeciwzapalne działanie używana jest czasem do leczenia zespołu cieśni nadgarstka."
Ale w jakiej postaci i dawkowaniu?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 27, 2014, 10:54:38 »
Coś z interesujących informacji znajdziesz z pewnością w baaardzo obszernym komentarzu erudyty, jakim jest Pan Roman M. :

http://rozanski.li/?p=2636&cpage=1#comment-2888

Jest to IV część dziełka Pana Romana M. pod wspólnym a jednocześnie bardzo znamiennym tytułem
O „boleniach” i „darciach” w kościach.
Poczytawszy sobie, zachęcony wpisem Pana Romana rozpocząłem usilne poszukiwania poprzednich części.
Jak już wspominałem niegdyś, statystyczna połowa mojej ziemskiej egzystencji z pewnością już poza mną, a dolegliwości zawarte w tytule dzieła Pana Romana już czasem przypominają mi po przebudzeniu, że jeszcze jestem w świecie żywych. Doszedłem zatem do, jak mniemam, słusznego wniosku, iż warto sobie podobne treści wydrukować i mieć je na podorędziu :)

Trochę informacji, również w temacie cieśni nadgarstka wyczytałem niegdyś w książce Pana Sanderskiego:
(przykładowa propozycja )
http://aros.pl/ksiazka/ziola-w-leczeniu-artretyzmu-reumatyzmu-oraz-innych-dolegliwosci-i-schorzen-ukladu-ruchowego-2
Ciekawie wyglądał przepis na pozyskiwanie przeciwzapalnej substancji używanej do leczenia stanów zapalnych stawów- bromeliny zawartej w ananasie.
Obranego ananasa zawiesza się w zamkniętym słoju zawieszonym tuż nad odpowiednią ilością spirytusu.
Soczek ananasowy przesycony bromeliną jest w ten sposób grawitacyjnie wsysany do spirytusu ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 27, 2014, 11:29:29 »
Temat ten mnie żywo interesuje, gdyż jest to problem dziedziczny w mojej rodzinie. Mam jednak wątpliwości, czy zaawansowane zwyrodnienie (zmiana "geometrii" dłoni, charakterystyczne "wpadnięcie" kciuka do środka dłoni) da się usunąć środkami przeciwzapalnymi. Z tego co się orientuję zalecana jest operacja, ale nie wiem co ona daje (babci nie operowano, młodszemu pokoleniu jeszcze nie operowano - długie terminy...).

Ja mam w planie zapodać osobom chorym, a mam dwie takie, nalewki/napary z siedmiopalecznika i siódmaczka, o ile się zgodzą - może pomoże, może także na reumatyzm? Ale zanim się przekonam(y), to minie ileś miesięcy.
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2014, 11:39:56 wysłana przez slav »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 27, 2014, 12:24:33 »
Z rzeczy najprostszych - przełożyć mysz na lewą stronę, częściej pisać "mniej zręczną" ręką, a papiery trzymać w "zręczniejszej" ręce. Da się to zrobić i praca wcale nie jest wolniejsza, niż zwykle.

Często problemy z nadgarstkami są związane z kręgosłupem szyjnym i piersiowym - trzeba pomyśleć o gimnastyce lub aktywnych spacerach z aktywnymi stworzeniami lub na przykład gra w piłkę, ale ręczną - zbijaka, kosza, siatkówkę - coś w tym stylu, aby się w końcu wyprostować i uruchomić jakieś ruchy skrętne. Jeśli to się wydaje zbyt radykalne, to oczywiście wizyta u ortopedy, zdjęcia i fachowiec od gimnastyki są niezbędne. Pewnie godzina dziennie ruchu powinna bezwzględnie być.

Z ziół, to ja bym proponowała przede wszystkim wszelkiej maści neuroprotekcyjne, bo już są problemy neurologiczne. Pewnie by się przydała teraz jasnota purpurowa na dobry początek, potem listki forsycji i tak dalej. Pewnie nalewka z pączków topoli by się przydała do picia i do smarowania, może biszofit do smarowania? Do picia można brać gałązki z kwiatkami lub same kwiatki brzozy, olchy i topoli - wywary. Trzeba też zadbać o stan naczyń krwionośnych, czyli teraz kwiatki forsycji, może się znajdą jakies mrożone czarne jagody lub czarne porzeczki lub coś w tym stylu. Warto podczyścić krew na wiosnę, czyli teraz młoda pokrzywa, śledziennica i ziarnopłon, wiązówka, kora wierzby.
Na koniec, dyżurne probiotyki - między posiłkami i ziołami przynajmniej 4-5 razy.

A jak wygląda sprawa wapnia w kościach? Może trzeba suplementować wapń, krzem (wyłazi coraz większa przytulia, można wrzucać do zup, jako warzywo) i magnez? Jeśli probiotykiem miałoby być kwaśne mleko, to magnez musi iść w odstępie 2 godzin od wapnia, czyli tu mleka.

Zostaje cierpliwie kombinować, co się da zrobić.
Jednak na początek warto pomysleć o najprostszych zmianach w sposobie pracy.

Pozdrowienia :-)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 16, 2014, 00:32:40 »
No i dopadło mnie. Już kiedyś były problemy ale teraz ciągły ból. Może malowanie chałupy zaogniło :(
W tym tygodniu skrzyżowanie d... z krzesłem ale po świętach spróbuję coś zmienić. Na razie działam przeciwbólowo.
Trudno tą myszą drugą ręką operować :(
Znajoma sceptycznie podchodzi do możliwości ulżenia sobie w tej dolegliwości to ja wypróbuję Wasze pomysły. Może chociaż ziarenko zainteresowania ziołami w niej zasiałam.
Brakuje mi pomysłów na ćwiczenia rąk. Lecę po maść bo rękę aż wykręca :'(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 16, 2014, 08:50:56 »
Trudno tą myszą drugą ręką operować :(

Nie marudź, to akurat jest najprostsze w tym problemie.

Jeśli chodzi o ćwiczenia, to wszelkie z odginaniem głowy, rąk i pleców do tyłu. Skłonów do przodu nad komputerem czy kuchnią będziesz mieć dosyć, więc wzmacnianie tego nie jest konieczne.

Na ręce na noc możesz spróbować pod okład z kapusty dać nalewkę z pączków topoli, może i propolisu.

Pozdrowienia :-)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2014, 14:52:10 wysłana przez Basia »

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2014, 20:51:25 »
Mysz poszła do drugiej ręki, a że człek jak koń się przyzwyczaja (bez obrazy dla konika) to co rusz prawa ręka ląduje na pustym blacie  :D Przynajmniej przez te manewry poprawię sobie synchronizację mojej mózgownicy.
Dzięki Basiu. Nie wpadłam na to, że można wzmocnić nalewkami kapuściany efekt. Dzisiaj wypróbuję.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2014, 21:02:44 »
Szukajcie, a znajdziecie. Kogo nie boli temu powoli.
Nie ma to jak testować na sobie  :D
Szukałam uparcie nt. ćwiczeń i znalazłam ciekawy materiał uwzględniający m.in. stosowanie ziółek http://www.rzekazdrowia.pl/zespol-ciesni-nadgarstka.php
Z analizy różnych tekstów oraz wywiadów wśród znajomych po zabiegach wynika, że u nas się tego nie leczy tylko po badaniach potwierdzających uszkodzenie kieruje na operację, której wyniki są baaardzo różne, tzn. mało zadowalające bo potem i tak wraca się do swojej pracy.
Czyli zapobiegać, ćwiczyć regularnie, wspomagać się ziołami (jakie szczęście, że jestem tu z Wami) i trzymać się jak najdalej od oficjalnej medycyny.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2014, 21:37:03 »
Próbuję ustalić, dlaczego ja i oto co znalazłam
Cytat ze strony http://klinikakolasinski.pl/ortopedia/zespol-ciesni-nadgarstka.html :
Przyczyny powstawania neuropatii uciskowej nerwu pośrodkowego możemy podzielić na trzy grupy: anatomiczne, fizjologiczne i nabyte (habitualne). Przyczyny anatomiczne to anomalie rozwojowe, jak np. dodatkowe ścięgna czy mięśnie. Fizjologiczne – to stany zapalne, takie jak: zapalenie pochewek ścięgien (tenosynovitis), reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczanowa, neuropatia cukrzycowa i alkoholowa, zaburzenia równowagi płynowej – ciąża, doustne leki antykoncepcyjne, otyłość, przewlekłe hemodializy. Przyczyny nabyte (habitualne) to: prace ręczne – powtarzające się czynności ze zginaniem nadgarstka i palców, czynności wymagające silnego uchwytu, pisanie na maszynie i klawiaturze, gra na niektórych instrumentach muzycznych, podpieranie się na rękach przy nadgarstku ustawionym w zgięciu grzbietowym (chodzenie o kulach, długotrwała jazda na rowerze, szczególnie górskim, gimnastyka sportowa). Zespół kanału nadgarstka może wystąpić po wadliwie wygojonym łamaniu kości promieniowej w miejscu typowym.

Na ten moment pasuje mi kilka: częste pisanie na klawiaturze, zaburzenia równowagi płynowej - od dzisiaj tak będę mówiła o mojej nadwadze  ;D, 3 ciąże, 3 miesiące chodzenie o kulach, jazda na rowerze  :o , parę lat gry na pianinie, praktykowanie robotek ręcznych - szydełko, druty  :o

Qrcze czyli najlepiej być szczupłym, nie rodzić dzieci, żadnych interwencji ortopedycznych, leżeć i nic nie robić  ;)  Widać, że samo życie jest ryzykiem nabycia tej przypadłości.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 18, 2014, 09:48:14 »
Miałam kiedyś problem z nadgarstkami kiedy dużo pisałąm na komputerze, i okazało się że dociskam środek nadgarstka do stołu Zmieniłam wysokość stołu, sposób trzymania myszy, zwracam uwagę żeby się w niego nie 'wbijać' i problem zniknął. Znajoma podobnie miała.. plus roztrzepywanie dłoni jeszcze regularnie żeby pobudzić krążenie.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 19, 2014, 20:54:41 »
Smarowanie maściami i nalewkami + okłady z liści białej kapusty na noc robią swoje - ból zelżał. Da się wykonywać po kilka ćwiczeń.
Byłam u ortopedy i wygląda na to, że cieśń, cieśnią, a zmiany reumatyczne robią swoje. Trzeba się wziąć za swój osobisty remont. Dobrze, ze mam kilka reumatycznych nalewek i maści :)
Jak tak dalej pójdzie to chyba trzeba będzie wejść w kąpiele bo dużo tych powierzchni do smarowania  :D

Offline Janusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 19, 2014, 23:42:26 »
opisuję na forum zastosowanie pól magnetycznych w medycynie. kilka razy spotkałem się  z pozytywnymi skutkami stosowania fizykoterapii ELFMF w cieśni nadgarstka. jednym z nich był problem osoby dużo piszącej komputerem, ale wcześniej posługującej się maszyną do pisania. stosowała polską aparaturę. Sama metoda wymaga czasu(nie jest cudowna) ale jest skuteczna, także np w "Łokciu tenisisty"

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 20, 2014, 15:35:37 »
Janusz a czy mógłbyś wyjaśnić na czym to polega? Da się to zrobić samodzielnie w domu?

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 11, 2014, 12:09:39 »
Smarowidła z biszofitu i maści topolowej w ciągu dnia przez tydzień, a na noc smarowanko z maści topolowej + okład z liścia białej kapusty. Potem dzięki mojej wnusi miałam 2 tygodnie przerwy od kompa i ogródka. Ból cieśni ustąpił. Po powrocie do pracy zaczęły boleć palce. Może i praca uszlachetnia, ale na pewno szkodzi.
Przede mną reumatyczny remoncik  ;D