Gumppek.
Ad.1. "Nie jestem teoretykiem grzybic"
Myślałem, że jesteś praktykiem, to przecież ważniejsze.
Ad.2. Czyli jednak te terpeny są skuteczne.
Ad3. Zawartość karwakrolu może się wahać w przedziale 20 do 80% jak podają nawet niektórzy producenci. Nie ma co się zdawać na szczęście w zakupach tylko zawsze powinno się stosować odpowiednie mieszanki. Skład wszystkich olejków, poza tym co napisałeś dotyczy nie tylko olejku oregano zależy m.in. od: jakości nasion w ramach samej odmiany, stanowiska czyli rodzaju gleby, jej ph, zasobności w wiele składników, poza tym nawożenia, nawodnienia, nasłonecznienia, wysokości n.p.m. nawet wiatry mają wpływ. Źle się składa, że zazwyczaj wierzysz doktorowi, ja wiary do tego nie mieszam tylko wiem(wierzę to od wiary, wiem to od wiedzy, którą mam ciągle skromną), że w 99% wypadków On ma rację.
Ad.4. MIC jest wartością jak najbardziej obiektywną i wiadomo co wskazuje. Ja dalej twierdzę żeby osiągnąć jakiś efekt - np. upicia się potrzeba albo 250g alkoholu 80%, albo pół litra wódki, albo 10 piw.
Czyli jeśli czegoś pożądanego jest mniej w roztworze to trzeba tego roztworu użyć więcej. Ilość substancji aktywnej pozostanie zawsze ta sama.
Nie wiem dlaczego uważasz, że olejki trzeba zawsze pić żeby działały?
Znasz jakiś olejek eteryczny który by nie przenikał przez skórę i potem dalej przy pomocy krwi czy limfy nie był roznoszony po całym organizmie?
Czy uważasz, że olejki podawane zewnętrznie nie działają wewnątrz organizmu?
Potencjalna szkodliwość tych 2 różnych form podania jest zasadniczo różna co zostało zbadane i potwierdzone.
Jeśli olejki nie zawierają lotnych fitoncydów to napisz nam jakie części roślin je zawierają?
Ad.5. Biofilm na pewno nie jest powszechną formą bo: spora część z nas już by nie żyła - jak wiadomo 90% stosowanych środków na niego nie działa, poza tym nie ma powszechnie stosowanych badań które mogłyby potwierdzić Twoje słowa, w samej literaturze naukowej ten problem istnieje dopiero praktycznie kilkanaście lat.
Ad.6. Oczywiście, że można mówić o grzybicy bez istnienia biofilmu, zwykły rozrost drożdżaków może być potraktowany jako grzybica. Poza tym grzyby to na pewno nie element flory bakteryjnej. Nie wiem skąd bierzesz tą systematykę?
Ad.7. Cieszę się, że zgadzamy się z tym, że jednak terpeny z olejku oregano działają. To, że olejek miętowy jest skuteczny w rozbijaniu biofilmów grzybowych wiadomo od dawna. Ja czytałem przynajmniej 2 niezależne prace na ten temat. Są osoby które tą wiedzę teoretyczną wykorzystują w praktyce w różnych kompozycjach olejkowych. Jeśli piszemy o kompozycjach olejkowych bo tylko takie uważam za max skuteczne to dziwię Ci się, że nie napisałeś o pewnym olejku. Przejrzyj uważnie jeszcze raz swoje zestawienie - odpowiedź jaki jest najskuteczniejszy olejek jest ewidentna. Podpowiedź - to bardzo znany, tani, powszechnie stosowany olejek.
Ja zupełnie nie rozumiem dlaczego piszesz o kroplach miętowych zawierających w składzie 95% alkoholu.
Czyżbyś nie wierzył, że sam olejek miętowy da sobie radę, bez wspomagania alkoholu?