To nie jest prawda, że :"serce jak dzwon".(źródło : słynna reklama lat 90, powtarzana do znudzenia)
Na na sobie nie testowałam, ale słyszałam , że prawda.
Na pewno dobija wątrobę, więc można umrzeć na marskość zamiast na serce, wolny wybór.
Poza tym prawda: margaryna jest niejadalna, nawet do pieczenia.
Nawet jak ktoś daje do pieczenia margarynę zamiast masła -
też wytwarzającego szkodliwe substancje pod wpływem pieczenia - choć z margaryną lepiej smakuje
- to po prostu lepiej nie dać tłuszczu do pieczenia wcale, niż truć się margaryną.
Do kruchego można dać gęstej śmietany.
Chodzi ci o link do tego, z wątku obok, że tłuszcze trans są w mleku, pieczywie i mięsie przeżuwaczy?
Ten link z tego forum:
http://www.wbc.poznan.pl/Content/328205/index.pdfPatsz str.67:
"
Naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans występują w
mleku i mięsie przeżuwaczy [126]. Powstają w procesie biouwodornienia kwasu
α-linolenowego i linolowego, przy udziale flory bakteryjnej żołądka
przeżuwaczy, a ich zawartość w produktach spożywczych pochodzących od
przeżuwaczy wynosi 1 – 8% wszystkich kwasów tłuszczowych [143].
Do podstawowych źródeł trans kwasów tłuszczowych w diecie człowieka należą
jednak produkty zawierające przemysłowo utwardzone oleje roślinne i oleje
rybie. Zawartość TFA w utwardzonych olejach roślinnych wynosi 10 – 40%.
Produkty te dostarczają ponad 60% TFA, podczas gdy mleko i przetwory mleczne
30%, a mięso 10% [1, 125].
Do głównych źródeł izomerów trans zalicza się pieczywo, potrawy smażone,
chipsy, żywność typu fast-food, tłuszcze piekarnicze, ciasteczka, krakersy,
wyroby cukiernicze, lody oraz wyroby czekoladowe [125]. Szacuje się, że w
Polsce spożycie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi ok.
2,8 – 6,9 g/dzień [143]. Prowadzone od wielu lat badania nad wpływem TFA na
organizm człowieka jednoznacznie wskazują na ich szkodliwe działanie. W
szczególności dotyczy to zmian w profilu lipidowym, gdyż ponoszą stężenie
cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triacylogliceroli i jednocześnie
obniżają stężenie frakcji HDL, co prowadzi do ich działania promiażdżycowego
i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów
[143, 156, 262].
"