Autor Wątek: Gęsta, twarda maść na dłonie dziecka z AZS, proszę o pomoc  (Przeczytany 5989 razy)

Offline jaceku

• Nowy
  • *
Potrzebuję zrobić dla synka krem do rąk. Ma atopowe zapalenie skóry, u niego najgorzej wyglądają dłonie.
Skóra mu się łuszczy dość mocno, czasem mu ta skóra pęka. Mam taką maść uriage bariederm dla matek karmiących do spękanych sutków.To jest gęste, twarde jak kit do okien. I to mu się dość dobrze sprawdza. Ale 30g. kosztuje 55zł, więc czy jesteście w stanie wymyśleć przepis na taką maść?
Ona jest taka że pod wpływem ciepła rąk się jakby topi, może ma jakiś wosk w składzie. Czy są jakieś składniki, które można by wykorzystać?
Nie może to być podrażniające. Skóra chorego na AZS jest bardzo sucha i wrażliwa.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
Odp: Gęsta, twarda maść na dłonie dziecka z AZS, proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 23, 2014, 11:49:08 »
A nie masz składu na opakowaniu? Do spękanych sutków to może być na lanolinie.
P.S. Niestety skład bardzo tajemniczy.
Skład: Poly-2p®, D-Pantenol, masło Shea, sterole i skwalany roślinne, bez środków zapachowych i konserwantów.
Ja bym tajemnicze "poly" zastąpiła lanoliną. Może kaminskainen coś wymyśli?
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2014, 11:57:23 wysłana przez Dondarrion »
I am back to save the universe

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 23, 2014, 14:51:42 »
To poly to pewnie jakaś baza, też bym dała lanolinę. Skwalan, Shea i D-panthenol bez problemu kupisz na sieci. Ziaja ma w swojej ofercie maść lanolinowo-oliwkową, nie mogę co prawda znaleźć pudełka ale skład jest chyba podobny, tylko to jest maziste, w tubce. Cena na pewno niższa ale tubka mała, nie wiem ile to gram. W Rossmanach często są kremy dla matek z serii Babydream ale składu nie jestem pewna, widziałam że komuś przypasowało jako nawilżający.. jak w cenie nie wiem.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 24, 2014, 08:52:58 »
"Zatwardzeniu" maści dobrze robi wosk pszczeli. Im więcej, tym twardsza. Z dostaniem go nie powinno być problemów.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 24, 2014, 11:12:17 »
W sumie niezły jest też olej kokosowy, w temperaturze pokojowej jest stały. Też się topi pod wpływem ciepła rąk, lepiej niż wosk. Ostatnio jak robiłam maść użyłam trochę wosku i oleju kokosowego, stoi na blacie i jest sztywna cały czas.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 24, 2014, 11:38:09 »
Poly-2p®
to jest Poly(2-ethyl-2-oxazoline) taki polimer hydrofilowy, który ma zapewne za zadanie utrzymać wilgoć naskórka
jedyne 174 zolki za 100g netto :-(

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 24, 2014, 17:01:34 »
Kokosowy jest za lekki. Można dać dodatkowo. Ja bym podrabiała tę maść na lanolinie, ewentualnie na avilinie. W poly nie ma co inwestować, przecież chodziło o tańszy zamiennik.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 24, 2014, 19:46:35 »
W jakim sensie za lekki? Po wymieszaniu z woskiem wychodzi dość przyzwoicie sztywne.. daję też do tego czasem lanolinę albo jakiś wyciąg glicerynowy, zależy co mi tam przyjdzie do głowy. No ale może faktycznie mniej się nada, mi akurat pasuje.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 24, 2014, 22:23:08 »
Za lekki w sensie, że się ładnie rozsmarowuje. Bardziej krem. Maść lecznicza na takie rączki z AZS powinna być gęsta i trudno się rozsmarowywać. Na noc zrobiłabym na avilinie i zakładała rękawiczki, na dzień na lanolinie. Firma Dermasova rozdawała rękawiczki, nawet dostałam, ale oddałam. Może to aktualne. Tylko główny zainteresowany chyba już tu nie zagląda? Cena lanoliny może odstraszać, jeśli się nie jest pewnym czy się ją zużyje. Mogę wysłać słoiczek na próbę. Do tej lanoliny trzeba będzie dodać oleje roślinne, d-pantenol i masło shea. To ostatnie chyba nie jest takie ważne. Może reaktywować wątek z tłocznią? ;)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 25, 2014, 08:58:22 »
tak tylko, że poly jest zupełnie innym związkiem niż wosk, lanolona czy olej kokosowy ......

Offline jaceku

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 25, 2014, 13:16:11 »
Właśnie zajrzałem, rączki synka wyglądają na prawdę kiepsko: jak u starej babci, taka jest ta choroba. Dziękuję za propozycje. Na lanolinie miał kiedyś maści, one były faktycznie takie tłuste, jednak (parę lat temu) po posmarowaniu trzeba było to zmyć bo chciał sobie skórę zedrzeć. Widocznie mu nie podchodzi. Spróbuję tego wosku pszczelego.
Jak ktoś ma jeszcze propozycje to proszę się nie krępować...

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 25, 2014, 15:49:24 »
Tak na szybko to spróbowałabym pomoczyć rączkę (przynajmniej 10 min,) w garnuszku z siemieniem lnianym zalanym wrzątkiem i potrzymanym przez 30 min w gorącej kąpieli (pod przykryciem)
Zrobi się taki glut. Dobrze odżywia skórę (o ile dziecko nie jest nadwrażliwe)
1 płaska łyżka na niecałą szklankę wody, powinno być gęste. Potem skórę oklepać i posmarować sprawdzonym kremem.
pozdrawiam
Beata

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 26, 2014, 10:07:10 »
Macerat z babki płesznik, lanolina, maść cholesterolowa, olej wrotyczowy, nagietek, neem. Suma sumarum problem tkwi wewnątrz. Mazidła tylko natłuszczą skóre (co jest pozytywne), mogą przyczynic się do jakejs tam poprawy, ale sprawy nie załatwią. Spróbuj dać do picia wywar z korzenia mniszka i korzenia łopianu (ew. k. cykorii). Każdego po prawie łyżce, zalać 0,4 l. wody i gotowac na wolnym ogniu przez 20 min. Przechowywac w termosie, bo wygodnie. Pić 3 x dz. w trakcie jedzenia. Wychodzi ok. 1/2 kubka. Znośne w smaku. Trochę zagalopowałam sie z tym piciem - pytałes o mazidło. Polecam przeczytac wątki tu na forum o chorobach skóry i eliminacji niektórych pokarmów.