Autor Wątek: Waga  (Przeczytany 5660 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Waga
« dnia: Lipca 20, 2011, 21:35:23 »
Na Allegro lub czasem w marketach można za głupie pieniądze kupić nieatestowane elektroniczne wagi jubilerskie. Akurat pasują na nasze potrzeby odważenia kilku gram jakiegoś ziółka lub pół grama czegoś innego, na co normalna waga kuchenna by nawet nie zareagowała.
Na przykład:
droższa, ale dokładniejsza http://allegro.pl/waga-elektroniczna-0-01-x-100g-liczy-sztuki-etui-i1724277598.html
tańsza, ale mniej dokładna http://allegro.pl/elektroniczna-waga-jubilerska-500g-0-1g-i1710135433.html

Ja sobie kupiłam takie dwa różne mikrusy na baterie i uważam, że to dobre zakupy.

Pozdrowienia :-)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Waga
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 20, 2011, 21:49:53 »
Ja posiadam laboratoryjną szalkową - pamiątka jeszcze z liceum :) wystarcza na wszelkie ważenie i jest nieocenionym towarzyszem badań i doświadczeń.
Ale owszem - bez atestu na baterie są świetnym urzadzonkiem dla każdego.

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline WSKazik

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 13, 2013, 20:45:15 »
Witam.

Moje doświadczenie z wagami  i zdanie na ich temat jest takie .
 Pierwsza moja waga którą sobie kupiłem do ważenia drobnych różnych rzeczy to mala szalkowa waga  jubilerska z kompletem bardzo precyzyjnych odważników o dużej skali czułości . Która służy mi do dzisiaj lecz jej przydatność do celów typowo zielarskich jest bardzo ograniczona z powodu  bardzo małych szalek .

Drugą wagę która zakupiłem to waga elektroniczna do ważenia masy max 500 gram  , myślałem że to dobry zakup służyła mi dość długo raczej w kuchni do odważania przyprawa itp , miała wartość tara ,liczenia sztuk itp. ale po jakimś czasie z różnych powodów zaczęła fixować w takim sensie że odważając porcje po 50 gram raz po nasypaniu jednej łyżeczki soli  pokazywał 20 gram a innym razem ta sama łyżeczka ważyła 13 gram  i nie wiedziałem czy to wina słabych baterii sensora pomiarowego , więc poszła w odstawkę .

Kolejna moja waga to waga szalkowa apteczna starej daty z kompletem porządnych odważników z dużymi szalkami o masie ważenia do 2kg . O dużej czułości pomiaru 0,01 g z tej wagi jestem najbardziej zadowolony i służy mi już kilka ładnych lat mimo ze sama ma już swoje lata .
 I jeśli ktoś ma okazję taką wagę kupić np. na allegro  np. za 100 zł to zrobi dobry interes pod warunkiem że ma odważniki w komplecie i jest sprawna . Służy mi niemal do wszystkiego  najbardziej do ważenia ziółek w tym zakresie ważenia .

I jeszcze jedna waga też z odzysku wycofana z sklepu elektroniczna z panelem dla klienta pokazuje wagę towaru cenę za kg i sumę do zapłaty , I mimo tego ze to też już ma tyle lat ile  ma , to bardzo jestem z niej zadowolony głównie w kuchni szczególnie w okresie  późno letnim i jesiennym gdy zaczyna się okres przerobu warzyw i owoców . Zdolność ważenia  do 15 kg z dokładnością ważenia  5 gram zasilana z kabla 220 V , co tu dużo gadać po prostu porządna przemysłówka w dobrej kondycji . Czasami można też na Allegro kupić za dość przyzwoite pieniądze w dobrym stanie .

Nie wiem czy tylko ja , ale czasami odnoszę wrażenie że czym starsze przedmioty tym porządniej zrobione i mimo swoich lat są w lepszej kondycji i  wykonane z lepszych materiałów ,niż te wszystkie nowe MADE IN CHINA  jednorazówki z „ prasowanego ryżu „

Wniosek z tego taki że bez dobrej wagi a nawet dwóch to ani rusz .

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 21, 2013, 23:33:15 »
Najlepsze są grawitacyjne - szalkowe. Ew. sprężynowe, masy wyznaczamy i tak na tyle orientacyjnie, że cięzko określić, czy niepewność całkowita wynosi te 0,01g (to już bardzo nieźle!). 0,01g - czyli klasa przyrządu - to powinna być masa najmniejszego odważnika, chyba. Jeszcze istnieje jakaś tam szansa na szacowanie masy przez położenie najmniejszego odważnika i odczyt odchylenia od równowagi na x kresek od pkt 0... ale to trzeba poszperać ;)

Elektronika jest dobra do porzadnego laboratorium, w którym jestesmy w stanie sprawdzać odczyty na podstawie wzorcowanego odważnika po każdy uruchomieniu lub zmianie pozycji wagi. A takie chodzą od 2tys zł w górę.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 09, 2014, 13:36:05 »
Ja również używam wagi jubilerskiej, kładę na nią malutki plastikowy pojemniczek i do niego sypię pożądaną miarę ziół. Dokładność do 0,1 grama więc do 100mg.

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 12, 2014, 22:39:16 »
Kupiłam wagę jubilerską kieszonkową i... odesłałam, bo wariowała przy małych wartościach.
Najlepsze są grawitacyjne - szalkowe.
Nie lubię wag szalkowych - mam do nich uraz po zajęciach w I klasie. 1 waga proszkowa była popsuta i niedokładnie ważyła. Wszystko było ładnie ustawione - waga wypoziomowana, wytarowana odważnikami (tzn. dodano tyle odważników by odpowiadały masie substancji) i nic, dostałam tróję, bo masa była nieprawidłowa. W aptece szpitalnej na dużej wadze szalkowej odważałam na zmianę z koleżankami formalinę, następnie wodę do rozcieńczenia - do 5-litrowych plastikowych baniaczków.
Za to wagi apteczne elektroniczne... CUDO! Niestety drogie są (ale legalizowane...), bo tak jak Alchemik pisze - cena powyżej 2000 zł (co widać w tym sklepie).
Ciekawe czy dostałabym pozwolenie na użycie wag z pracy? Jeśli tak, to bym się nawet cieszyła, jak nie to bym się pytała kiedy sprzedają i za ile ;)