Witam.
Moje doświadczenie z wagami i zdanie na ich temat jest takie .
Pierwsza moja waga którą sobie kupiłem do ważenia drobnych różnych rzeczy to mala szalkowa waga jubilerska z kompletem bardzo precyzyjnych odważników o dużej skali czułości . Która służy mi do dzisiaj lecz jej przydatność do celów typowo zielarskich jest bardzo ograniczona z powodu bardzo małych szalek .
Drugą wagę która zakupiłem to waga elektroniczna do ważenia masy max 500 gram , myślałem że to dobry zakup służyła mi dość długo raczej w kuchni do odważania przyprawa itp , miała wartość tara ,liczenia sztuk itp. ale po jakimś czasie z różnych powodów zaczęła fixować w takim sensie że odważając porcje po 50 gram raz po nasypaniu jednej łyżeczki soli pokazywał 20 gram a innym razem ta sama łyżeczka ważyła 13 gram i nie wiedziałem czy to wina słabych baterii sensora pomiarowego , więc poszła w odstawkę .
Kolejna moja waga to waga szalkowa apteczna starej daty z kompletem porządnych odważników z dużymi szalkami o masie ważenia do 2kg . O dużej czułości pomiaru 0,01 g z tej wagi jestem najbardziej zadowolony i służy mi już kilka ładnych lat mimo ze sama ma już swoje lata .
I jeśli ktoś ma okazję taką wagę kupić np. na allegro np. za 100 zł to zrobi dobry interes pod warunkiem że ma odważniki w komplecie i jest sprawna . Służy mi niemal do wszystkiego najbardziej do ważenia ziółek w tym zakresie ważenia .
I jeszcze jedna waga też z odzysku wycofana z sklepu elektroniczna z panelem dla klienta pokazuje wagę towaru cenę za kg i sumę do zapłaty , I mimo tego ze to też już ma tyle lat ile ma , to bardzo jestem z niej zadowolony głównie w kuchni szczególnie w okresie późno letnim i jesiennym gdy zaczyna się okres przerobu warzyw i owoców . Zdolność ważenia do 15 kg z dokładnością ważenia 5 gram zasilana z kabla 220 V , co tu dużo gadać po prostu porządna przemysłówka w dobrej kondycji . Czasami można też na Allegro kupić za dość przyzwoite pieniądze w dobrym stanie .
Nie wiem czy tylko ja , ale czasami odnoszę wrażenie że czym starsze przedmioty tym porządniej zrobione i mimo swoich lat są w lepszej kondycji i wykonane z lepszych materiałów ,niż te wszystkie nowe MADE IN CHINA jednorazówki z „ prasowanego ryżu „
Wniosek z tego taki że bez dobrej wagi a nawet dwóch to ani rusz .