Autor Wątek: Drzewo sandałowe  (Przeczytany 7876 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Drzewo sandałowe
« dnia: Marca 19, 2014, 10:17:05 »
są 2 rodzaje białe i czerwone.
 Czerwone "drzewo sandałowe do najbardziej znane drzewo z Indii, wykorzystywane do dekoracji oraz produkcji kadzideł, świec, mydeł i lekarstw. W medycynie Ayurvedyjskiej wykorzystywano drzewo sandałowe do leczenia chorób przenoszonych drogą płciowa jak również zaburzeń potencji u obu płci.
Stosuje się do leczenia infekcji woreczka żółciowego, w leczeniu infekcji wirusowych oraz chorób skóry. Herbatki z drzewa sandałowego są używane do leczenia suchego kaszlu i bronchitu. Drewno to zawiera 16% santaliny, czerwonego barwnika o strukturze chinonowej.
Rozpuszcza się z krwistoczerwonym kolorem w alkoholu (można użyć jako świetny barwnik). W środowisku zasadowym barwa fioletowa. Działa chłodząco i łagodzi pragnienie. Używana jest w arabskim alkoholu Shahicool."
Białe drzewo sandałowe "Często stosowane w aromatoterapii, do produkcji mydeł i zewnętrznie na skórę."
Czytałam w "Jodze ziół", o wykorzystaniu go jako składnika do mazidła na skóre z problemami (w tym pewnie atopową). Mazidło na bazie oleju kokosowego, wody i w/wymienionego. Nie podane jaki rodzaj drzewa.  Na logike drzewo czerwone można stosowac wewnętrznie i zewnętrznie, ale czy na pewno?
Czy może ktoś z was wie więcej na ten temat?

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Drzewo sandałowe
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 19, 2014, 12:06:47 »
Olejek sandałowy (z jakiego nie wiem) jest jednym z silniejszych i anty...

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 19, 2014, 12:17:40 »
Nie, tu chodzi o sproszkowane drzewo sandałowe.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2014, 07:03:28 »
Po co używać coś co jest słabe jeśli jest do dyspozycji mocne - olejek.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2014, 08:55:08 »
Po co używać coś co jest słabe jeśli jest do dyspozycji mocne - olejek.

:) Po to by nie strzelać z armaty do komara.

MrKrzywosad71

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2014, 10:03:08 »
Jeżeli chodzi o drzewo sandałowe to ja uwielbiam jego zapach i woń olejku, jaka roznosi się po całym domu ma zbawienny wpływ na moje samopoczucie ... uwielbiam ten zapach i słyszałam o dobroczynnych właściwościach tego olejku :)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2014, 10:15:49 »
Aqarel
A czy ktoś tutaj doradzał wypicie buteleczki olejku?

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 07, 2014, 12:11:00 »
Raczenie się olejem?....a co z wątrobą? Dowiedziałam się, ze drewno sandałowe: czerwone i białe, to zupełnie dwa rózne gatunki, które wykazują różne własciwosci. Pasta sporządzona z białego (lub żółtego, bo to używane zamiennie) nadaje sie do leczenia chorób skórnych (zewnętrznie), natomiast czerwone (o ile nie ufarbuje skutecznie skóry - tego nie wiem), nadaje sie również wewnętrznie - poprawia trawienie i oczyszcza organizm przez skórę.
Będe dalej drążyć tę kwestie, temat osobiscie i pokuszę sie o sporządzenie mazidła. Dam znać o efektach.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 07, 2014, 13:49:11 »
Będę pilnie śledził przebieg eksperymentów.

EKYLEE2024

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 08, 2014, 15:55:48 »
Ja olejku z drzewa sandałowego nie radziłabym pić, bo może mieć to wpływ na pracę naszych narządów wewnętrznych, ale jeżeli ktoś jest na tyle odważny, żeby wypić coś takiego to powodzenia.. do odważnych świat należy, a jak ktoś się zdecyduje to niech się podzieli efektami..

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 08, 2014, 21:41:28 »
Eky...
Ktoś doradzał pić ten olejek?
Sugerujesz, że branie np.antybiotyków nie ma wpływu na nasze organy wew?

Offline kasiatoya

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 15, 2014, 20:11:55 »
kupując olejek sandałowy zwróćcie uwagę na nazwę łacińską drzewa z którego jest zrobiony
oryginalny olejek z Santalum album zwykle jest dosyć drogi
te tańsze "olejki sandałowe" są czesto otrzymywane z innych gatunków drzew więc tym samym ich właściwości będą nieco inne - nie gorsze ale inne :)
np. olejek firmy profarm jest zdaje się zrobiony z Amyris balsamifera - to botanicznie inny gatunek drzewa
(oczywiście proszę o sprostowanie jeśli ktoś ma dokładniejszą wiedzę na ten temat)

informacje o olejku sandałowym są np. tu
(nie reklamuje sklepu ani tego konkretnego olejku - nie kupowałam, nie używałam więc nie wiem nic na temat jakości tego produktu)
http://mazidla.com/kategorie-poproduktow/olejki-eteryczne-balsamy/naturalny-olejek-sandaowy.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=835&category_id=44

ProDavida84

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 27, 2014, 21:01:09 »
Ja robię sobie domowej roboty tonik z oleju z drzewa sandałowego jest idealny do twarzy ponieważ wstrzymuje proces starzenia się skóry, a także znacznie zmniejsza łojotok często też dodaje kilka kropli do szamponu

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 26, 2016, 16:49:06 »
kupując olejek sandałowy zwróćcie uwagę na nazwę łacińską drzewa z którego jest zrobiony
oryginalny olejek z Santalum album zwykle jest dosyć drogi
te tańsze "olejki sandałowe" są czesto otrzymywane z innych gatunków drzew więc tym samym ich właściwości będą nieco inne - nie gorsze ale inne :)
np. olejek firmy profarm jest zdaje się zrobiony z Amyris balsamifera - to botanicznie inny gatunek drzewa
(oczywiście proszę o sprostowanie jeśli ktoś ma dokładniejszą wiedzę na ten temat)

"Amyris balsamifera to nie sandał"

http://pollenaaroma.com.pl/aktualnosci-i-media/amyris-balsamifera-to-nie-sandal-nie-daj-sie-oszukiwac/