Autor Wątek: suszenie ziół w domu  (Przeczytany 18433 razy)

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
suszenie ziół w domu
« dnia: Marca 07, 2014, 00:21:12 »
Wkładam zioła do dużej koperty układam na ciepłym kaloryferze?
Po czym poznać że są suche i można przełożyć do słoika?
 Jakich ziół nie można tak suszyć?

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: suszenie ziół w domu
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 07, 2014, 08:43:57 »
jak masz wagę to sprawdzaj czy masa po suszeniu nie zmienia się w czasie, np co dzień, jak będzie stała to znaczy,że suche.......tyle nauki......ja to na czuja robię, trzeszczy, szeleści i się łamie to suche :-). Wydaje mi się, że tak nie posuszysz surowców zawierających olejki eteryczne i witaminy, bo sporo się ulotni lub rozłoży.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 07, 2014, 10:20:01 »
Ja robię coś w tym stylu, to znaczy zbieram kartonowe tacki z marketów i na nich rozkładam zbiory. Kiedy już ogrzewanie jest wyłączone, to nieraz suszenie zajmuje dużo czasu, a i zioła trzeba przekładać, by nie spleśniały. Takie 3/4 wysuszone przekładam do kopert, nieraz z gazet, jak nie mam nieczego lepszego na podorędziu, stawiam w kącie w pionie i tak sobie czekają, czasem i do jesieni, aż je spakuję do słoików lub szczelnych pudełek. Czasem suszę w piekarniku z termoobiegiem i z drewnianą łyżką wsadzoną w drzwiczki, by się nie zamknęły. Szczególnie wtedy, jeśli padają deszcze i nic nie schnie, to trzeba coś robić.

Pozdrowienia :-)

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 07, 2014, 15:43:23 »
Jak wysuszyć mamutowca i daglezje żeby nie straciły właściwości?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 07, 2014, 20:29:28 »
A jest jakiś surowiec roślinny nie zawierający olejków?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 08, 2014, 13:48:19 »
Do suszenia wykorzystuje siatki od cebuli, ziemniakow, cytryn itp.
Wieszam na balkonie w najbardziej przewiewnym miejscu, oslonietym od slonca.
W dni bez pogody wkladam "siateczki" do starych poszewek i "jaskow" i dosuszam w domu.
Czesto przechowuje (dosuszanie) w papierowych torbach.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 13, 2014, 23:36:50 »
Nie pachnące, typu owoce albo kora czy inne wióry świetnie się suszą w samochodzie z uchyloną szyba, stojącym w jasnym miejscu;) O ile oczywiście nie ma w nim drzewek zapachowych czy innych śmierdzidełek..

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 14, 2014, 08:53:42 »
A jest jakiś surowiec roślinny nie zawierający olejków?

pewnie nie ma, gdyż aromaty to min. znaki rozpoznawcze w świecie roślin i zwierząt, jednak nie koniecznie są one naszym celem do pozyskania z ziół lub występują dość skąpo w pewnych roślinach 

Offline WiesiekW

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 14, 2014, 18:58:11 »
a polska suszarka do grzybów? bez włączonej grzałki na pierwszej tacy mam 38 stopni, a na czwartej 32.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 19, 2014, 22:09:07 »
Będąc szczęśliwą posiadaczką małego strychu rozkładam na podłodze bawełniane prześcieradła i rozsypuję roślinki cienką warstwą - gdy jest ciepło i słonecznie wysycha szybko na pieprz. Gdy pogoda kapryśna pozostaje rozpalić w kominku i wtedy prześcieradła lądują na kilka dni na stole i ławie, a ja jestem szczęśliwa jak w tym czasie znajomi i rodzina omijają mód dom bo musiałabym przekładać moje trofea :) Marzy mi się składany regał z siatkowymi ramkami ale M. ma na razie ważniejsze sprawy niż moje ziółka :( Piekarnik w ostateczności bo na prąd, a suszarka do grzybów stareńka i bez termostatu to sobie mogę jeno korę i grzybki pozbawiać wilgoci ;)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 19, 2014, 22:10:38 »
bez włączonej grzałki na pierwszej tacy mam 38 stopni, a na czwartej 32
To czym zasilasz swoją suszarkę ?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 20, 2014, 07:51:09 »
Tacki są niezłym pomysłem, też kiedyś je stosowałem ale zaniechałem bo uznałem, że są za grube, za płytkie, za mało wydajne i źle przez nie przechodzi ciepłe powietrze.

Stosuję następujący patent: zwykła, czysta (drukowane rzeczy zawierają już farbę) karta formatu A4, każdy róg nacinam nożyczkami, na ukos, pod kątem 45 stopni na głębokość 1-2cm, następnie brzegi podwijam na 1cm, na rogach zawijam i łączę (taśmą przeźroczystą , spinaczem, zszywką) powstaje jakby płaskie pudełeczko.
Dno kartki - tacki czy też pudełeczka nakłuwam grubą igłą kilkanaście razy - dla lepszej cyrkulacji ciepłego powietrza. Chyba można tych nacięć czy nakłuć robić więcej, szczególnie jeśli układasz warstwowo.

Kiedyś miałem więcej surowca to zastosowałem brystol i układałem po 3 na kaloryferze.

Bezkosztowo i skutecznie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 20, 2014, 21:58:12 »
Ja jednak wolę tekturowe tacki, właśnie dlatego, że są grube - to powoduje lepszy dostęp powietrza do dolnych części suszonych roślin. I tak w lecie, kiedy nie grzeją kaloryfery, trzeba codziennie przegarniać zbiory, bo pleśń wchodzi bardzo łatwo.
Warstwami ustawiłam tacki raz, były nawet na krzyż, myślałam w swojej naiwności, że przegarniać nie będzie trzeba, ale nic z tego. Nigdy już tego błędu nie popełniłam - pleśń zrobiła co chciała, zawartość tacek wylądowała w krzakach, a same tacki w baniakach na makulaturę.

Latem u mnie tacki wypełniają wszystkie półki na książkach i tak jest praktycznie do Bożego Narodzenia, tylko zawartość tacek się zmienia, a kąty pod oknami wypełniają się stojącymi kopertami z podsuszonymi ziołami.

Pozdrowienia :-)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 21, 2014, 09:05:23 »
a jakby ramkę związać z paru gałęzi i pociągnąć siatkę w środku np. z opakowania po kiwi? Powietrze hula wtedy doskonale, suszyłem tak próbki materiału ścianek do mikrokapsułek.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 21, 2014, 19:37:34 »
Moi Drodzy,
niech za wzór posłuży nam przykład dziadzia Archimedesa. Wynalazł genialne prawo. W wielkim skrócie - im wyżej, tym cieplej. A przewiew zawsze można zrobić. Ciepłe i suche powietrze lubi być wysoko w kazdym pomieszczeniu. Warto rozważyć kurzace się powierzchnie niskich mebli i półek.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.