Autor Wątek: Deklaracja członkowska.  (Przeczytany 2934 razy)

Offline jansta22

• Nowy
  • *
Deklaracja członkowska.
« dnia: Marca 02, 2014, 12:41:42 »
Chcę się zapisać do PZTiF. Po przeczytaniu punktów koniecznych do wypełnienia ankiety członkowskiej trochę się zjeżyłem i zbuntowałem.

Czy informacje na temat mojego stanu cywilnego są naprawdę konieczne. Czy gdzieś wykazano, że kawaler nie nadaje się na zielarza a rozwiedzionemu to już zupełnie nie można ufać?

Zawód - czy chodzi wyuczony czy wykonywany?  Aktualnie czy poprzednie też?
Czy wszystkie zawody?  A jak jesteś bezrobotny? To możesz być zielarzem czy też  nie?

Następny punkt - rodzaj ukończonej szkoły. Jest tylko od zawodówki. A jak ktoś ma tylko podstawówkę to już nie może zostać zielarzem?

Powiem szczerze wszystkie punkty od 3 do 10 budzą u mnie spory opór. Chodzi oczywiście o podawanie tych danych.

Nie mówiąc już o tym, że w PESEL-u są dane o dacie urodzenia wymaganej w pkt.2

Nie wiem dlaczego  w ankiecie jest taki nacisk na sprawdzanie kwalifikacji formalnych i co to ma dać.

Przypomnę oczywiście powszechnie znany fakt - żaden zielarz nie ma prawa leczyć ludzi.
Leczyć ludzi mogą jedynie lekarze którzy w czasie swoich studiów nie mają obowiązku przeczytania nawet jednej strony z dr Różańskiego czy w ogóle nie mają ani jednej godziny zajęć z fitoterapii, kompletne zero wiedzy formalnej.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Deklaracja członkowska.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2014, 20:08:35 »
Czy informacje na temat mojego stanu cywilnego są naprawdę konieczne. Czy gdzieś wykazano, że kawaler nie nadaje się na zielarza a rozwiedzionemu to już zupełnie nie można ufać?

Po prostu nie wypełniaj - to jest rzeczywiście bez znaczenia

Zawód - czy chodzi wyuczony czy wykonywany?  Aktualnie czy poprzednie też?
Czy wszystkie zawody?  A jak jesteś bezrobotny? To możesz być zielarzem czy też  nie?

Chyba zawód wyuczony, a nigdy nie wykonywany, to przeżytek. Wpisz, co uznasz za stosowne. Po co to komu? A może w stowarzyszeniu będzie potrzebny fachowiec nie tylko od ziół, ale na przykład od (o)kablowania?

Następny punkt - rodzaj ukończonej szkoły. Jest tylko od zawodówki. A jak ktoś ma tylko podstawówkę to już nie może zostać zielarzem?

Wpisz, co zechcesz. W statucie nie ma ograniczenia wykształcenia

Nie mówiąc już o tym, że w PESEL-u są dane o dacie urodzenia wymaganej w pkt.2

To jest standart, wszyscy prawie chcą jednego i drugiego, i nikt nie wie dlaczego :-)

Wiem, że nasi władcy wpadli na pomysł, że osoby poniżej 16 lat nie mogą głosować na walnych zebraniach, no i dla niepełnoletnich do członkostwa jest wymagana zgoda opiekunów.

Przypomnę oczywiście powszechnie znany fakt - żaden zielarz nie ma prawa leczyć ludzi.
Leczyć ludzi mogą jedynie lekarze którzy w czasie swoich studiów nie mają obowiązku przeczytania nawet jednej strony z dr Różańskiego czy w ogóle nie mają ani jednej godziny zajęć z fitoterapii, kompletne zero wiedzy formalnej.

Ale z kolei jednak lekarze mieli zajęcia praktyczne z oglądania, osłuchiwanie i obmacywania różnych zmian chorobowych. Tego dość trudno się nauczyć z książek lub przez internet. Prawdą jest, że dzięki zasadzie 3xZ lub 4xZ (zakuć, zaliczyć, zapić, (zapomnieć)) nadmiar wiadomości i umiejętności się ulotnił, ale...

Zielarze raczej są bliżsi farmaceutom - teoretycznie powinni zrobić lek zalecony przez lekarza, na podstawie jego diagnozy. Szkoda, że większość współcześnych lekarzy nie miała obowiązkowych zajęć z podstaw fitoterapii i to się mści na pacjentach.

Pozdrowienia :-)

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 02, 2014, 21:30:08 »
Zawód i wykształcenie są raczej w kontekście ewentualnej przydatności do określonej działalności w stowarzyszeniu. Większość osób w naszym społeczeństwie jednak nie poprzestaje na podstawówce, zwłaszcza biorąc pod uwagę obowiązek szkolny;)

Offline jansta22

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 02, 2014, 21:45:58 »
Ja niedouczony.
Jak się posługiwać funkcją cytuj?

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 03, 2014, 11:14:42 »
Nie mogę znaleźć wysokości składki członkowskiej :(

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 03, 2014, 11:50:03 »
Zanim nie zostaną ukończone procedury rejestracyjne i organizacyjne PTZiF należy wstrzymać się z opłacaniem składki. Aktualnie można przystąpić do Towarzystwa wypełniając deklarację. Informacja o możliwości pobierania składek zostanie przesłana do każdego Członka w stosownym terminie.

Ostatnio jak zaglądałem na stronę, była stówka/rok.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2014, 13:23:11 »
Dziękuję :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 03, 2014, 21:55:26 »
Ja niedouczony.
Jak się posługiwać funkcją cytuj?

Musisz operować kodem [quote]
w nawiasach kwadratowych na początku cytatu, a kodem
  [/quote] na końcu cytatu.

Nie martw się, każdy tutaj przechodził podstawy kodowania :-)

Pozdrowienia :-)

Offline jansta22

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 04, 2014, 13:52:40 »
Basiu dzięki za podpowiedź ale nie zrozumiałem.
Zaznaczam tekst- cytat do którego się chcę odwołać, co dalej?