Autor Wątek: Na kurki by  (Przeczytany 4092 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Na kurki by
« dnia: Luty 20, 2014, 10:17:56 »
Takie coś znalazłam w wiedzy sąsiedzkiej rosyjskiej:

Kurki
Kurki mają działanie przeciwpasożytnicze, poprawiają pracę wątroby. To najbardziej wdzięczny grzyb do zbierania, nie ma w nim robaków ani larw. A to dlatego, iż w zarodnikach i w tkance miękkiej kurki znajduje się substancja- chityno mannoza, której zapachu nie znoszą żuczki - robaczki a także helmenity (pasożyty)wszystkich typów. Nie dość, że wszystkie nicienie ta substancja odstrasza to jeszcze larwom i jajeczkom nie daje żyć- powleka kapsułę jajeczka, rozpuszcza ją i niszczy zawartość.
Substancja ta jest kapryśna, nie znosi obróbki cieplnej- rozkłada się po ogrzaniu do 60 stopni. Przy soleniu na zimno, rozkłada ją sól tak, więc wygląda, że nie odniesiesz żadnej korzyści choćbyś zjadł tonę. A jednak, jeśli przygotujesz nalewkę: 2 stołowe łyżki zmielonych świeżych grzybów (suchych – 3 czubate łyżeczki do herbaty) zalejesz 150 g wódki i nastawisz na 2 tygodnie w lodówce, a potem nie filtrując tylko kilkakrotnie wstrząsając stosujesz po 1 łyżeczce do herbaty na noc, to efekt będzie zaskakujący! Ani śladu nie pozostanie po owsikach, glistach, włosogłówkach a także ich jajeczkach. Takiej porcji wystarcza na miesiąc kuracji.
Zatrucie kurkami nie zagraża, o ile zbieramy w miejscach ekologicznych.
Awaria w Czarnobylu wykazała interesujący fakt, że kurki nie gromadzą związków radioaktywnych, a dodatkowo sprzyjają wydaleniu radionuklidów z organizmu.

« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2014, 19:37:19 wysłana przez halina1 »

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Na kurki by
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2014, 10:56:05 »
Genialne :)
Ty Halinko i kurki :)

Teraz już szykuję się na kurkowe zbiory, wszystkich nie utopię jednak w gorzałce ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Dorota Natura Życia

• Ekspert forum
  • Mało Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2014, 22:56:59 »
Halinko
dzięki Tobie innym okiem spojrzałam na kurki. Ogromnie interesuje mnie temat pasożytów i sposobów ich usuwania z naszego organizmu.
Dziękuję Ci bardzo  :D
Dusia
Jeśli nie Ty, to kto?
Jeśli nie teraz, to kiedy?

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2018, 17:04:37 »
Ktoś stosował nalewkę?
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Bosonoga

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2018, 16:13:49 »
Mam pytanie,,,czy ktoś stosował już nalewkę z kurek?  Jak ją przechowywać?