Imbir swoje lecznicze właściwości zawdzięcza związkowi o nazwie gingerol. Gingerol jest rozpuszczalny w wodzie i alkoholu, w olejku imbirowym obecny nie jest.
Gingerol poddany działaniu temperatury ulega dehydratacji (odczepia się od niego wodór) i prowadzi to do przemiany w substancję o nazwie szogaol. Substancja ta jest przynajmniej dwa razy silniejsza w działaniu od gingerolu, czyli o wiele mocniej piecze, rozgrzewa itp.
W związku z powyższym nie należy imbiru trzymać w lodówce po utarciu na tarce, ani żadnych podobnych rzeczy. Najbardziej efektywna technika obróbki kłącza przed użyciem to:
1. suszenie w temp.80stopniC
2. gotowanie w temp. 80stopni C (krótkotrwałe, długie gotowanie niszczy szaogal)
3. gotowanie w kwaśnym odczynie, najlepsza ekstrakcja w pH1 (ocet, spirytus salicylowy do zastos.zewnętrznych)
Czyli:
kupujemy, od razu kroimy, suszymy, przechowujemy suszone
jeśli herbatka, to z cytryną, można na chwilkę zagotować
jest to super dodatek do zup, szczególnie kwaśnych, dodać na koniec gotowania
ocet imbirowy (tzw. Ognisty Cydr) to klasyka, po prostu mistrzostwo
maści imbirowe itp.: warto zrobić imbirowy gliceryt
czy to prawda, sprawdzić można osobiście, buzią
Inez