Autor Wątek: Imbir  (Przeczytany 13347 razy)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: Imbir
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 23, 2014, 11:13:34 »
Zulu - nastawiłam wczoraj Krokodyle łzy wg Twojego przepisu. Dodałam też anyż gwiazdkowy

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 06, 2014, 16:14:46 »
Polecam zainteresowanym przeczytać przegląd publikacji naukowych na temat imbiru na moim blogu: imbir - gingerol, szogaol, zingeron :).

Offline Sparrow

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 14, 2015, 10:22:24 »
imbir stosuje nieregularne a to raczej z lenistwa...
Trzeba zmienić trochę nawyki i szukam sposobu na przechowywanie imbiru.
Czy mogę go zetrzeć na drobnej tarce do słoika i lodówki?
Głównie dodaje go do herbaty. I kolejne pytanie dodawać go do ciepłej czy b. gorącej

Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 16, 2015, 14:51:46 »
Czy mogę go zetrzeć na drobnej tarce do słoika i lodówki?
Głównie dodaje go do herbaty. I kolejne pytanie dodawać go do ciepłej czy b. gorącej

Można całe kłącze trzymać w słoiku, a do herbaty wrzucać cienkie plasterki.
Na temat temperatury się nie będę wypowiadać - po prostu spróbuj. Ja leję wrzątek po wszystkich fusach, imbirowych też, ale na pewno są ludzie, którzy wolą inaczej.

Pozdrowienia :-)

Offline Sparrow

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 16, 2015, 17:35:38 »
No właśnie przetestowałem od wczoraj robię tak, że kroję sobie do herbaty. Plasterki parę mm ale wydaje mi się, że starty jest mocniejszy. Bo ma już jak by soki wyciśnięte. Na youtube widziałem też jak babka wyciska wyciskarką do czosnku imbir. Tego nie próbowałem jeszcze. Ale to raczej z lenistwa.. Bo za dużo mycia przy wyciskarce. Tarkę szybciej się myje :)

Pozdrawiam

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 17, 2015, 20:24:02 »
Do gotowanego imbiru można dorzucić kardamon, cynamon, pieprz (pippali lub biały). Po wystygnięciu dodac miodu. Skutecznie i szybko rozprawia się z przeziębieniem. E, tam..jak dużo mycia przy wyciskarce? - wykałaczką. Podobnie jak sitko maszynki do mięsa.

Offline Czarna Jagoda

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 18, 2015, 09:34:33 »
Proponuję miód imbirowy. Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z posiekaną skórką z cytryny, goździkami i cynamonem, dodać sok z cytryny, wszystko zalać miodem i odstawić na trzy tygodnie. Po tym czasie przecedzić, fusów nie wyrzucać, tylko zalać białym winem i odstawić ponownie na dwa tygodnie. Będzie z tego rozgrzewające wino. Natomiast miód można podjadać albo popijać rozcieńczony letnią wodą, słodzić nim herbatę albo wykorzystać jako sos do deserów.

Offline luk3Z

• Jak pokonałem wczesną borelkę: pastebin.com/ZScxUjnV
  • Nowy
  • *
  • Wykłady dr H.R. tinyurl.com/juk8s77
    • Wykłady dr H.R. http://tinyurl.com/juk8s77
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 02, 2016, 12:48:34 »
Uprawa imbiru na polskiej ziemi:
https://www.youtube.com/watch?v=eHJQgLneI1Y
Wiedza w 1 archiwum: https://pastebin.com/dbaXCyYC (akt. XII.2017-podzielone na 2 części)
"W historii tej choroby nigdy jeszcze nie odnotowano wyleczenia bakteriologicznego w wyniku ogólnie stosowanej, krótkotrwałej (2-4 tygodnie) terapii." Joseph J. Burrascano - Borelioza str. 18/21 [New York]

Offline ewel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 22, 2016, 22:11:44 »
Ugotować mocny wywar i zamrozić w woreczkach na lód w kostkach. Wrzucać kostkę dwie do herbaty a jak temp. zejdzie poniżej 40 stopni dodać miodu i masz pyszniusią herbatę. Mój brat woli sok malinowy niz miód też dobre, i można pić gorące.
Bardzo ciekawe. Muszę zacząć mrozić, myślę, że to będzie doskonałe rozwiązanie tym bardziej, że herbaty uwielbiam.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 21, 2017, 18:26:10 »
Imbir swoje lecznicze właściwości zawdzięcza związkowi o nazwie gingerol. Gingerol jest rozpuszczalny w wodzie i alkoholu, w olejku imbirowym obecny nie jest.
Gingerol poddany działaniu temperatury ulega dehydratacji (odczepia się od niego wodór) i prowadzi to do przemiany w substancję o nazwie szogaol. Substancja ta jest przynajmniej dwa razy silniejsza w działaniu od gingerolu, czyli o wiele mocniej piecze, rozgrzewa itp.

W związku z powyższym nie należy imbiru  trzymać w lodówce po utarciu na tarce, ani żadnych podobnych rzeczy. Najbardziej efektywna technika obróbki kłącza przed użyciem to:
1. suszenie w temp.80stopniC
2. gotowanie w temp. 80stopni C (krótkotrwałe, długie gotowanie niszczy szaogal)
3. gotowanie w kwaśnym odczynie, najlepsza ekstrakcja w pH1 (ocet, spirytus salicylowy do zastos.zewnętrznych)

Czyli:
kupujemy, od razu kroimy, suszymy, przechowujemy suszone
jeśli herbatka, to z cytryną, można na chwilkę zagotować
jest to super dodatek do zup, szczególnie kwaśnych, dodać na koniec gotowania
ocet imbirowy (tzw. Ognisty Cydr) to klasyka, po prostu mistrzostwo
maści imbirowe itp.: warto zrobić imbirowy gliceryt

czy to prawda, sprawdzić można osobiście, buzią
Inez

« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2017, 18:58:13 wysłana przez ineslik »

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 22, 2017, 08:26:07 »
Ostatnio znalazłem przepis kuchni indyjskiej na pastę imbirowo-czosnkową. Przepisów w necie multum. Stosuję prażoną sól dla lepszej konserwacji. Stoi se w lodówce taki słoiczek i jak natchnie mnie jakaś kompozycja smakowa to siup trochę do sosiku. Robię jakieś azjatyckie "zupne" inspiracje to znowu łyżeczka. Zawsze gotowa pod ręką.
Smaczne to (jako dodatek) i zdrowe przy okazji :)

Polecam :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 23, 2017, 09:14:26 »
(...)
Gingerol poddany działaniu temperatury ulega dehydratacji (odczepia się od niego wodór) i prowadzi to do przemiany w substancję o nazwie szogaol. (...)
wodór czy wodę?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 23, 2017, 09:28:09 »
Tak, wodę. Wodór i tlen, chociaż jak patrzę na te wzory to nie widzę, skąd bierze drugi atom H
Zerknij może. Ja nie ukrywam, że chemikiem jestem ...artystycznym.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 23, 2017, 15:20:16 »
https://www.acs.org/content/acs/en/molecule-of-the-week/archive/g/molecule-of-the-week-gingerol.html o tutaj proszę, 8) kolorkami zaznaczone tlenik =czerwony, wodorek=biały, węglik:o=czarny
powstaje wiązanie podwójne a węgiel jest w organice 4wartościowy
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2017, 15:22:17 wysłana przez docent »

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 23, 2017, 15:45:46 »

Zulu - Inez pisala,
nie należy imbiru  trzymać w lodówce po utarciu na tarce
Tak wiec, paste imbirowo-czosnkowa przechowujesz w lodowce -
czy traci gingerol, czy nie ?
Moze ta paste robisz inaczej ?

Podejrzewam, ze ta pasta to istne cudenko ;)
Lubie czosnek i imbir ;)
Ingwer ;)