Autor Wątek: Wpływ pól elektromagnetycznych na organizmy żywe  (Przeczytany 43471 razy)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Wpływ pól elektromagnetycznych na organizmy żywe
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 03, 2014, 07:09:01 »
Dla mnie Prof. Sieroń jest naprawdę bardzo dobrym specjalistą znającym się na rzeczy. Miałem w jego Katedrze ongiś zajęć trochę i od tamtej pory jestem bardzo nastawiony na to, że takie wpływy warto badać.
Był jeden student, który badał w pracy inż. zakres fal EM z WiFi w pomieszczeniach celem jak najlepszego dostępu do sieci. Na wyświetlaczach urządzeń pomiarowych widziałem częstotliwość 2,43 GHz, co jest tuż przy linii rezonansowej wody, czyli można pokusić się o wniosek, że WiFi też może powodować niekorzystne zmiany w ciele...
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 10, 2014, 20:59:45 »
Po przeczytaniu tematu czuję się na wskroś przeniknięta falami :).

Interesuje mnie prozaiczna kwestia mieszkania na działce z liniami wysokiego napięcia w pobliżu. Czytałam różne wypowiedzi w internecie na ten temat i opinie są skrajne od "od tego się umiera" po "to nie ma znaczenia". Podobno jakieś naukowe badania wykluczyły wpływ na organizm jeżeli jest się w odległości 10-15m ale jednak działki ze słupami w pobliżu (lub w obrębie) są znacznie tańsze niż te na których linii wysokiego napięcie nie ma.
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline Janusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 15, 2014, 22:10:37 »
kompanie energetyczne nie są zainteresowane badaniami nad skutkami oddziaływania pól elektromagnetycznych zmiennych o częstotliwościach przemysłowych (50, 60 Hz) na organizmy żywe. Jest wiele badań ( zwalczanych) wskazujących na negatywne skutki.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze

Offline Janusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Października 28, 2015, 13:48:40 »
Następnym zagadnieniem stojącym przed fizykami jest wyjaśnienie "podstaw" elektryki i magnetyzmu, gdyż potrafimy zjawiska elektromagnetyczne wykorzystywać praktycznie, natomiast istnieje wiele pytań o istotę tych zjawisk, bez jednoznacznych odpowiedzi.

Polecam poszperać po fachowej literaturze, kwantowa natura oddziaływań elektrosłabych jest już wystarczająco dobrze poznana, a elektromagnetyzm jest od prawie dwóch wieków perfekcyjnie opisany 4 równaniami Maxwella.
Na początek polecam podstawy fizyki w ogólności - np. Resnick, Halliday "Fizyka" wszystkie 5 tomów, bardzo przystępnie omówione. W dalszej kolejności E.M. Rogers "Fizyka dla dociekliwych" tom poświęcony elektryczności i magnetyzmowi, a następnie przejść do "Teorii pola elektromagnetycznego" - autorów jest pełno. Jeśli chodzi o biologiczny aspekt współoddziaływania pól E-M z organizmami żywymi, to jest kilkanaście pozycji anglojęzycznych z zakresu dziedziny zwanej "Bioelektromagnetyzmem".

Miłej lektury.
ponawiam :Następnym zagadnieniem stojącym przed fizykami jest wyjaśnienie istoty elektryki i magnetyzmu, gdyż potrafimy zjawiska elektromagnetyczne wykorzystywać praktycznie, natomiast istnieje wiele pytań o istotę tych zjawisk, bez jednoznacznych odpowiedzi.: choćby zagadnienie - ładunek elektryczny, jego istota!. w wymienionej literaturze, autorzy poruszają zagadnienia zastosowani fizykalnego elektryczności, w naturalny sposób pomijając podstawową informację o fizycznej strukturze ładunku elektrycznego. W cerm liczą na znalezienie objaśnienia istoty ładunku. Praktycznie elektrykę wykorzystujemy gdyż  tu znajomość źródła  i  istota ładunku elektrycznego nie jest potrzebna. proszę nie mylić podręcznikowych informacji z teorią elektryczności, bo narazie stoi ona przed kilkoma pytaniami trudnymi dla jednoznacznej odpowiedzi.

Offline Janusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 08, 2015, 20:57:41 »
namawiam do odsłuchania i czynnego wsparcia (intelektualnie):https://www.youtube.com/watch?v=MlBCy82DpCM

Offline Janusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 11, 2019, 19:19:55 »
Janusz, a może być mi był w stanie wyjaśnić jak się ma np spanie na kocu elektrycznym do pól elektromagnetycznych bo mnie to nurtuje od jakiegoś czasu.. Wydaje mi się że to niezdrowo ale nie wiem czemu.

Według znawców częstotliwość 50Hz zasilania koca, jest częstotliwością nieprzyjazną dla organizmów żywych.

Offline Janusz

• Nowy
  • *

Offline Janusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 11, 2019, 19:39:13 »
kompanie energetyczne nie są zainteresowane badaniami nad skutkami oddziaływania pól elektromagnetycznych zmiennych o częstotliwościach przemysłowych (50, 60 Hz) na organizmy żywe. Jest wiele badań ( zwalczanych) wskazujących na negatywne skutki.
nie mieszkać w pobliżu linii przesyłowych, co niestety praktycznie niemożliwe gdyż obecnie w każdym domu mamy instalacje emitujące mikropola e-m (między fazą a przewodem neutralnym jest pole elektryczne) a to, więc żyjemy w tych polach .... co dalej?