Autor Wątek: Wpływ pól elektromagnetycznych na organizmy żywe  (Przeczytany 43405 razy)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
Odp: Wpływ pól elektromagnetycznych na organizmy żywe
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 23, 2014, 17:05:07 »
o.Grande w swojej książce pisał o szkodliwości albo braku wartości - już nie pamietam, potraw przygotowywanych w mikrofalówkach.

No i po necie krąży wiele art. na ten temat.

Swoją drogą czy to taki wielki problem wziąć pod mikroskop do próbówek takie jedzonko, zbadać i raz na zawsze rozstrzygnąć ten dylemat zdrowe,niezdrowe ...
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline bartek

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 23, 2014, 17:51:30 »
No i po necie krąży wiele art. na ten temat.
Te artykuły szczególnie na polskich stronach to w większości domysły niczym nie poparte(literatura, badania). W książkach, czasopismach naukowych też skąpe informacje.
A co do badań to niestety one  kosztują i u nas nikt pewnie się nie podejmie. 

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 23, 2014, 20:50:12 »
Ja przeprowadziłam kilka razy na różnych produktach wiele lat temu co prawda - badanie organoleptyczne i wszystkie były niepomyślne dla mikrofeli.
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline bartek

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 23, 2014, 22:04:42 »
No to kolejny „mini dowód” świadczący przeciw mikrofalom. Całe szczęście, że rośnie świadomość wśród nas konsumentów.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 24, 2014, 07:11:52 »
Gdyby to było takie hop-siup wziąć pod mikroskop tylko i popatrzeć dla porównania - gotowane na gazie i gotowane w mikrofali - to sam pewnie też bym już dawno zrobił.
Niestety, to jest naprawdę bardzo żmudna praca i wymaga ok. 13 metod instrumentalnych, z których każda to koszty ok 50 tys. zł za całe badanie tylko w jednym kierunku...
Ale tak jak piszecie, gdzie niegdzie są dobre artykuły, może u kolegów zza Uralu trzeba by popatrzeć. Ja rosyjskiego nie znaju, a to co jest, to takie szczątki informacji.

Co do mikrofalówki i organizmów żywych - z uwagi na 2,45 GHz emitowane w puszce dochodzi do absorpcji rezonansowej molekuł wody, więc po chwili wszelakie mikroby ulegają po prostu rozerwaniu. Do tego jest to owszem przydatne, ok. 1-1,5 minuty powinno wystarczyć.
Pamiętać również należy, że najszybciej nagrzewają się punkty węzłowe fali stojącej, czyli co ok 11 cm są maksima natężenia fali i po grzaniu ok 2 minut trzeba poczekać, aż ciepło się po prostu samo rozejdzie, nie trzeba włączać jej na nie wiadomo ile. Oszczędność prądu i zdrowia.

Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 24, 2014, 09:57:11 »
(...) z uwagi na 2,45 GHz emitowane w puszce dochodzi do absorpcji rezonansowej molekuł wody(...)
za cholerę nie wiem szto eta? wydawało mi się raczej, że na skutek zmiennego pola magnetycznego drgające dipole wody wytwarzają ciepło........i to cała magia mikrofal

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 24, 2014, 23:37:05 »
Istnieje i taki pogląd, choć nie w pełni taki, jak opisałeś.
Tu chodzi o rotacje molekuł wody. Prościej mówiąc... Gdy się je wzbudza na wyższe poziomy rotacyjne, to nadmiar energii musi gdzieś ujść i zwykle kończy się na tarciu molekularnym, co z kolei wywołuje efekt cieplny w próbce. Ale gruntowny opis tego zjawiska na podłożu fenomenologicznym i kwantowym jest dla mnie sprawą jako tako rozumianej przyszłości :P
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 25, 2014, 07:55:40 »
hmm czyli dzięki rozerwaniu komórek przez śmigające dipole wody ekstrakcja mikrofalowa jest taka efektywna...

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 25, 2014, 09:39:11 »
Na razie wykorzystuję moją mikrofalówkę do dezynfekcji słoików, a na co dzień stoi nie  podłączona do gniazda wtykowego.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 06, 2014, 11:08:21 »
A nie pękają ci po tym łatwiej te słoiki? Bo u mnie talerze z barwionego szkła i co grubsze słoiki robią się bardzo kruche po mikrofali, od kiedy zauważyliśmy to unikamy. Kuchenka świetnie się sprawdza do topienia czekolady i np tłuszczów stałych na mydło;) Tam i tak nie ma czi;) Tudzież do obrabiania filetów rybich przed smażeniem celem wytopienia z nich wtłoczonej "glazury" :/ Czytałam kiedyś że to co się może wydostać z mikrofali sięga ok 1m, więc jak mam coś tam topić to nie stoję murem przy szybce i tyle..

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 10, 2014, 06:37:10 »
A nie pękają ci po tym łatwiej te słoiki? Bo u mnie talerze z barwionego szkła i co grubsze słoiki robią się bardzo kruche po mikrofali,
Przy słojach nie zauważyłam, a zabytkowy arcoroc rzeczywiście wydelikacony i mnóstwo sie rozpadło od byle puknięcia. Mydło bym stopiła, ale czekolady czy rybek już nie :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 23, 2014, 20:10:51 »
A czy wiadomo coś o stronie technicznej tej maty i poduszki?

Pozdrowienia :-)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 24, 2014, 08:44:33 »
Swego czasu ( lata wstecz) na Śląsku było głośno o "łóżkach magnetycznych"  oraz ich twórcy. Główny ośrodek był ( a może i jest nadal) w Gliwicach. Czytałem wówczas, że oficjalna medycyna mocno z tym walczyła. Sprawa odniosła w USA duży sukces, gdzie rewelacyjne działanie uzyskiwano głównie w medycynie sportowej. Postaram się gdzieś odgrzebać ten artykuł i podać nieco więcej szczegółów aniżeli to co pozostało w mej pustawej łepetynie.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2014, 13:57:29 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 24, 2014, 13:59:03 »
Janusz, czy Ty coś reklamujesz, czy odpowiadasz na pytania?

Wygląda na to, że wklejasz jakiś gotowy tekst nie próbując nawet odpowiedzieć na pytania.
Jeśli to ma być reklama, to wstaw ją do odpowiedniego działu z linkami do tych gotowców i sobie dalej odpuść.

Pozdrowienia :-)

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 24, 2014, 20:03:18 »
Janusz, a może być mi był w stanie wyjaśnić jak się ma np spanie na kocu elektrycznym do pól elektromagnetycznych bo mnie to nurtuje od jakiegoś czasu.. Wydaje mi się że to niezdrowo ale nie wiem czemu.

Druga rzecz jaka mnie ciekawi to jest taki zabieg robiony w niektórych sanatoriach, nazywa się to chyba kąpiel elektryczna czy coś tak... pacjent siedzi na krześle i ma zamoczone nogi do łydek i dłonie z przedramionami powyżej łokcia, nie można w tym czasie wyjmować rąk z wody. Przez wodę puszczany jest prąd o odpowiednim natężeniu.. Zastanawiam się jak to działa oraz jak to ewentualnie zduplikować bezpiecznie w domu.