Witam
Mam pytania do specjalistów, głównie do Dr Henryka
Założyłem ten temat aby uzyskać informacje oraz jakiś komentarz do mojej listy substancji, dzięki których można naturalnie podnieść poziom hormonu wzrostu oraz IGF-1.
Cel? Chciałbym jeszcze trochę urosnąć a dodatkowo zwiększyć mase mięśniową.
Obecnie mam 168cm i ważę ok. 52kg (18,5lat - 1995r)
Budowa ciała: sylwetka ektomorfika, brak jakiegokolwiek zarostu na twarzy, myślę że wiek kostny jest opóźniony bo ogólnie nie wyglądam na 18 lat, tak samo cały proces dojrzewania...
Czasami gram w piłke nożną, biegi, rower, jakieś ćwiczenia w domu, zwisanie na drążku itp
Wiadomo, że duży wpływ na wzrost ma genetyka ale wg badań jest to 60%, reszta zależy od różnych czynników - sposobu życia, odżywiania się, ilości snu, chorób i innych...
Wiem, że na GH ma wpływ:
- zdrowa dieta
- sen
- umiarkowana aktywnosc fizyczna lub ćwiczenia z dużą iloscią powtórzeń
- sprinty (biegi interwałowe)
Ćwiczę stretching - rozciąganie oraz zwisam codziennie na drążku, staram się często leżeć poziomo w ciągu dnia i robić drzemki 30-60minutowe po obiedzie.
Ćwiczę także na hantlach 3-6kg na ręce i nogi ale w taki sposób aby nie obciążać kręgosłupa. Często biegam bo sprinty powodują wybuch GH i IGF-1 (czytałem że nawet o 500%) jednak ważna jest też regeneracja.
Jeżeli chodzi o nogi to mam zakupione ciężarki na kostki po 3kg na jedną nogę... staram się robić różne ćwiczenia z nimi oraz wykonuję kopniaki w powietrzu z "hantlami" na nogach by doprowadzić do mikrourazów w chrząstkach, stawach i u nasad kości - to podobno pomaga im się podwójnie regenerować przy stosowaniu wapnia witaminy D i paru innych preparatów o których napisze później...
Wiadomo, że rośnie się do 21 roku a szkielet rozwija się nawet do 25... u kobiet jest to 16-18
WITAMINY MINERAŁY
Stosuje suplementację Chela-Min Olimpu, dodatkowo Kelp 1000mg (jod), ZinMagB6 (ZMA), Chela-Calcium D3, drożdze piwne (chrom, witaminy B...), IZOTEK/AKNENORMIN (izotretynoina) - więc mam aż za dużo witaminy A, dalej... kompleks witamin B - Gold Vit B Olimp, Witaminę C 1000mg od Puridans Pride i dodatkowo TRAN Mollers z witaminą A D E oraz razem z Omega 3&6
To wszystko to uzupełnienie diety - biore codziennie choć większość witamin czy minerałów powinienem mieć na pewno dostarczone własnie za pomocą tych supli (jednak wiadomo że nie wszystko sie przyswoi...)
DIETA
Dietę mam ułożoną, duży nacisk kłade na białka, produkty mleczne i jego przetwory, twaróg.. zdrowe tłuszcze tran ryby drób pieczywo razowe owoce banany jabłka marchew itp węglowodanów nie liczę natomiast obliczam kalorie i gramy białka Uśmiech
A teraz sedno tematu
Oto lista substancji, które wg mnie mają działanie podwyższające poziom HGH, IGF-1 a także silnie stymulują rozwój/wzrost kości - teoretycznie wydłużają kości co w połączeniu z wysokim IGF-1 powinno skutkować wzrostem. (Listę sam układałem przez wiele miesięcy)
Proszę aby Dr Henryk odniósł się komentarzem do każdej z nich - co o nich sądzi itp.
Do każdej pozycji mam badania naukowe, informacje itp o rzekomym działaniu i jeżeli ktoś chce lub ma jakies wątpliwości mogę z czasem wrzucać różne badania itp (jest tego dużoooo
)
edit
Mam ułożoną 20 tygodniową suplementację z odpowiednimi dawkami i kombinacjami, którą wrzucę niebawem
EDIT: czekam na wypowiedz dr Henryka