Autor Wątek: Sierpniowe zbiory...  (Przeczytany 74601 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Sierpniowe zbiory...
« Odpowiedź #150 dnia: Września 12, 2016, 10:49:06 »
Jako bazowe traktuję przepisy z tej strony:
http://wino.org.pl/old/frames/glog.html
Jak widać głogu nie rozpisali ale dali link do dzikiej róży która jest opisana jak mało co. Ja zrobiłem 5 l wina z 2 kg głogu zgniecionego z dodatkami (porzeczka, bez, DR) - wyszło doskonałe, przypominające przednie Sauternes (nie przesadzam, jakieś pojęcie mam). Wyszło wino tak ekstraktywne, że przy 18% alkoholu (mocne drożdże) i ogromie słodyczy smakuje wybornie, balans nabrało bez pudła - aż się zdziwiłem bo to była improwizacja.
Poza tym zrobiłem typowe głogowe fermentując całe owoce (bez zgniatania) - z ok. 3 kg owoców wyszło 8 litów choć nastawione było na 10 :)
To jeszcze stoi w baniakach i się klaruje, gdzieś w październiku zrobię korektę kwasowości i słodyczy i pozlewam do butelek. Kolor wyszedł fantastyczny i w zasadzie podobny do wina DR (dzika róża).
Dziką różę też można zgniatać a nawet "odpestkowywać" ale można też fermentować całe owoce i efekt jest znakomity.

PS Jeśli decydujesz się na fermentację całych owoców to prowadź ją w wiaderkach i maceruj owoce 6 tygodni. Z pozostałych owoców można jeszcze zrobić drugie, lżejsze wino - albo mocne ale mało, będzie do uzupełniania strat przy przelewaniu pierwszego. Ja już używam excella do tych wszystkich wyliczeń. Warto się bawić albowiem podobnej jakości wina jak domowe kosztują w sklepie raczej powyżej 100 zł, niż poniżej... oczywiście mówimy o domowych zrobionych z pietyzmem i z zachowaniem podstawowych zasad. Robione byle jak nie dorównują nawet tanim/średnim winom gronowym z marketów ;)
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2016, 11:05:55 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #151 dnia: Sierpnia 18, 2017, 10:03:54 »
Zebrałem korzeń fiołkowy z iris pallida  , obrałem ze skórki , umyłem jak podeschnie pokroję i na słoneczko . :)
https://zapodaj.net/4125963d17cd9.jpg.html

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #152 dnia: Sierpnia 20, 2017, 08:10:15 »
Grzyby są - kurki i podgrzybki :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #153 dnia: Sierpnia 28, 2017, 22:35:47 »
Nawłoć późną można stosować analogicznie jak Nawłoć kanadyjską?
U mnie te dwa gatunki chyba rosną obok siebie i zastanawiam się czy coś się może stać gdy zamiast nawłoci kanadyjskiej zastosuję nawłoć późną.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #154 dnia: Sierpnia 28, 2017, 22:50:01 »
Kilka dni temu nazbieraliśmy kosz borowików sosnowych i borowików ciemniejących. Było też kilka podgrzybków, ze 2 kozaki i kilka kurek. Kasza gryczana z borowikami w śmietanie była wyśmienita. Dawno nie obżerałam się grzybami leśnymi :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 28, 2017, 22:58:13 »
Nawłoć późną można stosować analogicznie jak Nawłoć kanadyjską?

Tak, one są zamienne

Pozdrowienia :-)

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #156 dnia: Sierpnia 31, 2017, 08:11:39 »

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #157 dnia: Września 15, 2017, 14:23:36 »
Zebrałem w tym miesiącu 37 litrów jeżyny falistej i popielicy. Cóż, nieurodzaj..

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #158 dnia: Września 15, 2017, 20:50:01 »
tak, jeżyna w tym roku obrodziła!!!! najbliższa rodzinka i znajomi są przeszczęśliwi (za to maliny można było policzyć na palcach)

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #159 dnia: Sierpnia 31, 2018, 15:09:06 »
Zebrałem korzeń fiołkowy z irysów florentyńskich i iris florentina alba . Korzonki do suszenia a sadzonki do ziemi . Następne wykopki tych odmian za 3 lata .

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #160 dnia: Sierpnia 05, 2019, 16:51:38 »
Zebrałem nasiona siedmiopalecznika z przydomowego bagienka , wysypię je do pobliskiego strumyczka w którym kilka razy zakopywałem pędy ale nic nie wyrosło - może coś będzie z nasion .
https://zapodaj.net/7de5317cab1f6.jpg.html

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpnia 06, 2019, 07:38:36 »
Może przyczyna tkwi w tym, że siedmiopalecznik wg tego co widuję rośnie w wodach stojących.
Może mam pecha, że go przy rzekach czy strumykach nie widywałem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #162 dnia: Sierpnia 06, 2019, 10:31:36 »
Może przyczyna tkwi w tym, że siedmiopalecznik wg tego co widuję rośnie w wodach stojących.
Może mam pecha, że go przy rzekach czy strumykach nie widywałem.

Ja go widywałam nad całkiem żwawymi rzekami, ale zwykle mech torfowy był w pobliżu.

Wacek, może zmieszaj te nasiona z jakimś kłębem mchu torfowego, by miały lepsze warunki startu?

Pozdrowienia :-)

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #163 dnia: Sierpnia 18, 2019, 11:40:17 »
Zebrałem do suszenia trochę kwitnących gałązek piołunu Lambrook Silver , zakwitł 6 tygodni później niż piołun z Kaukazu - obydwa to a. absinthium  . Kupiłem nasiona a.absinthium z Francji - jeden rośnie ale wygląda trochę inaczej niż poprzednie . Jeżeli ktoś potrzebuje ziela piołunu świeżego czy suszonego to zapraszam na PW .

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 21, 2019, 19:44:04 »
Polecam tą Wackową odmianę, jest super.
Nie suszyłem kwitnącej, tak się zastanawiam - będzie się sypać?