Autor Wątek: Sierpniowe zbiory...  (Przeczytany 74147 razy)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Sierpniowe zbiory...
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpnia 21, 2019, 20:05:26 »
Polecam tą Wackową odmianę, jest super.
Nie suszyłem kwitnącej, tak się zastanawiam - będzie się sypać?
Ta odmiana to Lambrook Silver wyhodowana w Anglii - normalny piołun , super to jest piołun którego nasiona w ubiegłym roku przez pomyłkę kupiłem na Kaukazie - jak pisze kolega (nalewkarski arcymistrz ) "Przypomina piołun i ma cechy każdej innej bylicy, ale jest bardziej pikantna, nie tak gorzka, z alkoholem i to wcale nie hiper-mocnym daje wyrazistą zieleń, silnie aromatyczna." Zakwitł w tym roku 6 tygodni wcześniej niż Lambrook  zebrałem trochę kwitnących pędów i czekam aż nasiona dojrzeją . Kupiłem też nasiona piołunu z  Francji - rośnie podobnie ale inaczej niż poprzednie a wszystkie to przecież artemisia absinthium .
Piołunowe suszone kwiatki u mnie tak wyglądają :
https://zapodaj.net/ff91d3e9dd0a1.jpg.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2019, 20:12:12 wysłana przez Wacek »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #166 dnia: Sierpnia 08, 2023, 22:08:27 »
Hmm... dziś trafiłem na duże skupisko pieczarek, w widnym sośniaku... Nie zastanawiając się długo rozpocząłem zbiór. Jakie było moje zdziwienie, kiedy dotarł do mnie ich zapach!
Niestety okazało się, po bliższym obejrzeniu, że to pieczarka karbolowa: cechą charakterystyczną jest min. zapach i niewielka kryzka na pierścieniu przy trzonie. Pierścień nie błoniasty, a raczej kosmkowy. Trzon z bulwą w dolnej części.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2023, 22:10:48 wysłana przez Pragmatyk »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpnia 15, 2023, 09:59:45 »
Zaczynam powoli zbiór kwiatostanów konopii :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.