Autor Wątek: Tłuszczaki  (Przeczytany 34307 razy)

Offline marialu

• Nowy
  • *
Tłuszczaki
« dnia: Marca 02, 2010, 09:06:05 »
Od dawna walcze z tluszczakami. Wczesniej usuwalam te, ktore bylu w widocznych miejscach. Niestety pojawil sie jeden duzy juz, ktorego poki nie przeszkadza w zyciu i powoduje bolu lekarze  nie chca wycinac bo za duzo dookola nerow i naczyn limfatycznych, co mogloby skutkowac powiklaniami. Szukam jakichkolwiek rad. Od pol roku wdrozylam udzial omega3 (olej lniany) i oliwa jako jedyne tluszcze. Stosuje jak zaleca Doktor na zmiejszenie cholesterolu mieszanke perz+morszczyn+jemiola i Salicynar od 2 mies. Szukam nadal innych ziolowych skutecznych metod. Bardzo prosze o jakas rade. Moze ktos ma Poradnik Uzdrawiacza np III 2007-i moglyby mnie poratowac skanem artykulu o tluszczakach. Nie udalo mi sie go do tej pory zdobyc, przejrzec czy chocby zrobic ksero. Szczegolnie zwracam sie tu do gumppka, ktory chyba ma bardzo bogaty ksiegozbior i moze natrafil na jakies info w tej materii. Innym bede tez bardzo wdzieczna za rady.

Offline ewasaturn

• Nowy
  • *
Odp: Tłuszczaki
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2010, 22:36:38 »
Witam, jeżeli mogę ,mnie ten temat również interesuje

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2010, 12:53:57 »
Był tutaj dyskutowany problem raka płuc i ewentualnego zastosowania ziołolecznictwa jako dodatku do chemioterapii, a może nawet dla jej zapobieżenia.
Ponieważ tłuszczaki są klasyfikowane jako łagodne nowotwory, dlatego wnioski z tamtej dyskusji też można zastosować, szczególnie, aby nowe nie rosły po usunięciu starych.
Chyba możnaby też zastosować mieszanki, które bywają skuteczne na mięśniaki, torbiele i inne tego typu przypadłości.
W końcu wszystko to poprawia trawienie i wydalanie oraz dostarcza minerałów.
Nie wiem, czy dieta prawie beztłuszczowa jest tu dobra, bo organizm tłuszcz może sobie zsyntetyzować z wszystkiego.
To, co stosujesz jest dobre, ale zmieniaj mieszanki przynajmniej co miesiąc, można częściej.
Powodzenia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 25, 2010, 21:19:56 »
hej Marialu!
Pamiętam (około 5 lat temu) przychodził do mnie pocwiczyc pewien człowiek , po kilku wspolnych treningach zapytasł mnie czy nie oddałbym krwi dla jego ojca ponieważ potrzebował(nowotwór) kiedy przyszła jego kolej na oddanie pielęgniarka pwiedziała ze pobranie krwi normalna metodą jest niemozliwe ponieważ cierpiał na tłuszczaki... No i wspolnymi siłami zaczelismy z tym walczyć (lekarze obniżali mu cholesterol co w/g mnie dawało znikome efekty) Więc za najwazniejsze uznałem dodanie treningu aerobowego (skakanka,rower stacjonarny , biegi) zadnych siłowych , chodziło o to zeby pobudzić krążenie, oczywiście robiliśmy to powolnymi krokami od przysłowiowych 5 minut do około 45 min. Dieta białko sojowe , białka jaj,chude mięso,olej z wiesiołka naprzemiennie z omega-3 ,
czosnek ,cebula, marchew seler(i tak w kółko -bez załamania) około 1,5 litra wody (przegotowana dziennie , rano na oczyszczenie woda z cytryna (po 12  godzinach odstania) ostatni posiłek - chudy twaróg+oliwa z oliwek. Zioła (tu moge sie spotkac z falą krytyki  :D)Pokrzywa+zielona herbata pita często ale w ilosciach około 100 ml. Efekty? Koles po około poł roku walki zobaczył żyły na przedramionach co wczesniej było tylko abstrakcją... przepraszam ze temat nieco okroiłem ale musze sie zbierac... Pisz jeśli masz pytanka. Pozdrawiam-Robert (freshbynature)
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2010, 21:22:46 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 26, 2010, 11:14:58 »
Z tego co wiem.
Pomaga odkwaszenie organizmu (pisałam w o tym w innym poście).
Bardzo dobrze dzialaja kompresy z oleju rycynowego.
Robi się je nastepujaco: bawełniana szmatke złożyć kilka razy , skropić olejem rycynowym.
Połozyć na chore miejsce. Przykryć folią. Przykleić plastrem , przyłozyć ręcznik, opatrunek ogrzewać przez 45-60 minut na przykład butelką z goracą wodą. stosować raz dziennie przez 3 do 7 dni w tygodniu. Ten sam kompres mozna stosować wielokrotnie.
Opatrunki mozna stosować na blizny, cysty, na wątrobę (oczyszczanie) itd.
Wspomagająco koniecznie popijać proszek zasadowy lub cytrynę (ocet jabłkowy) z sodą, celem odkawszenia organizmu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 26, 2010, 11:45:10 »

czosnek ,cebula, marchew seler (i tak w kółko -bez załamania) około 1,5 litra wody (przegotowana dziennie , rano na oczyszczenie woda z cytryna (po 12  godzinach odstania) ostatni posiłek - chudy twaróg+oliwa z oliwek. Zioła (tu moge sie spotkac z falą krytyki  :D) Pokrzywa+zielona herbata pita często ale w ilosciach około 100 ml.

A dlaczego krytykować coś co działa?
Zdecydowanie lepiej przeczytać ze zrozumieniem i zastosować, o ile to możliwe, a jeśli niemożliwe, to i tak warte przemyślenia ;-)
Pozdrowienia :-)

Offline marialu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 26, 2011, 08:43:23 »
Mały epilog do pierwszego postu. Musialam sie jednak poddac operacyjnemu usunieciu najwiekszego tluszczaka- bo juz stracilam cierpliwosc. W badaniu palpacyjnym wygladal na wielkosc sliwki. Stosowalam wymienione tutaj metody + dieta dr Dąbrowskiej i wydawalo mi sie, ze wielkosc sie zmniejsza niestety bardzo powoli (moze to autosugestia). W kazdym razie na stole okazalo sie, ze  ma wielkosc solidnego grapefruita. Ale z pozytywnych wiadomosci co do zastosowania ziol to intensywnie przed i po zabiegu pilam mieszanke:  pokrzywa+krwawik+nagietek i krwawienie w trakcie i po bylo minimalne. Rana ladnie sie goi i polecam wszystkim dodatkowo po/przed zabiegami operacyjnymi sumplementacje cynkiem, wit C, krzemem (herbatka ze skrzypu), herbatka z bluszczyka (Pan Doktor poleca ma wzmocnienie), mialam tez miod manuka wiec  mam nadzieje, ze moze dodatkowo zadzialal antybakteryjnie.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2011, 08:47:34 wysłana przez marialu »

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 26, 2011, 13:02:22 »
Czytałem kilka zagranicznych artykułów, że osoby z tłuszczakami cierpią na duży niedobór witaminy D, dlatego sugerowałbym duże ilości tranu.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 26, 2011, 13:13:12 »
tran jak najbardziej ok tylko dobry = drogi

Poczytaj sobie w necie o diecie low carb zero car niskowęglowodanowej. Zobacz efekty po odrzuceniu chleba i makaronów. Nie daje Ci gwarancji że pomoże , daje Ci wędkę , sam zobaczysz czy rybę złowisz czy nie ?

Offline marialu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 26, 2011, 14:10:37 »
Bylabym wdzieczna za wrzucenie linka. Prawde mowiac pirwszy raz o tym slysze.

Czytałem kilka zagranicznych artykułów, że osoby z tłuszczakami cierpią na duży niedobór witaminy D, dlatego sugerowałbym duże ilości tranu.

Offline marialu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 26, 2011, 14:18:02 »
Dzieki. Te diete znam i jakos intuicyjnie od dawna tak jemy na codzien, poza okresami diety dr Dabrowskiej lub ogolnej przewagi warzyw w jadlospisie w sezonie. Nie pamietam kiedy ostatni raz kupilam do domu chleb czy makaron.  Takie rarytasy tylko od swieta w restauracji :)))). Jesli juz chodzi o zboza to jemy kasze jaglana, ktora ladnie rozgrzewa i podobno pobudza sily witalne (u panow tez :D).

ps. Polecam zrobienie sobie testu metabolicznego na stronie dr Mercoli. Jesli komus nie pasuje dieta stricte lowcarb to moze jest poprostu typem mieszanym.

tran jak najbardziej ok tylko dobry = drogi

Poczytaj sobie w necie o diecie low carb zero car niskowęglowodanowej. Zobacz efekty po odrzuceniu chleba i makaronów. Nie daje Ci gwarancji że pomoże , daje Ci wędkę , sam zobaczysz czy rybę złowisz czy nie ?

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 26, 2011, 14:21:31 »
I co dieta low carb nie pomaga?

A czy jest ona połączona z ruchem ? Czy ruch jest systematyczny np co dzienna gimnastyka wieczorem ? Pytam bo chodzi mi o pobudzenie organizmu do wydalania i zwiększenia intensywności metabolisssssssmu

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Września 12, 2011, 10:07:15 »
A próbowalaś okłady z oleju rycynowego?
Nie zaszkodziłoby smarowanie się jodyną.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 04, 2015, 17:09:28 »
Podbijam temat, co jeszcze można by było stosować wewnętrzne poza wyżej wymienionymi ?
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 05, 2015, 10:25:16 »
Ten temat jest w sumie bardzo ciekawy.

Za tłumaczem google z
http://en.wikipedia.org/wiki/Lipoma
fragm.
"

Około jeden procent ogólnej populacji ma tłuszczak. [3] Guzy te mogą wystąpić w każdym wieku, ale najczęściej w średnim wieku, często pojawiają się u osób, od 40 do 60 lat. [9] skórne tłuszczaki są rzadko u dzieci , ale guzy te mogą występować jako część dziedziczone choroby Bannayana-Zonany zespołem . [10] [11]

Tłuszczaki są zazwyczaj stosunkowo niewielkie o średnicy około 1-3 cm, [12] , ale w rzadkich przypadkach mogą rosnąć na kilka lat na "gigantyczne tłuszczaki", które są 10-20 cm średnicy i ważą nawet do 4-5 kg. [13 ], [14]
Przyczyny

Skłonność do wytwarzania tłuszczak niekoniecznie jest dziedziczna chociaż dziedzicznych warunkach, takich jak rodzinnego stwardnienia lipomatozy może zawierać rozwoju tłuszczak. [15], [16] Badania genetyczne u myszy wykazały korelację między genem HMG IC (uprzednio zidentyfikowanych jako gen związane z otyłością) i rozwoju tłuszczaka. Badania te potwierdzają wcześniejsze dane epidemiologiczne u ludzi wykazujących korelację między HMG IC i guzów mezenchymalnych . [17]

Znane są przypadki, gdzie drobne urazy rzekomo spowodowały wzrost o tłuszczaka, zwany "pourazowe tłuszczaki." [18] Jednak związek między traumą i rozwoju tłuszczaki jest kontrowersyjna. [19]
Leczenie

Zazwyczaj leczenie tłuszczaka nie jest to konieczne, o ile tumor się bolesne lub ogranicza ruch. Zazwyczaj są one usunięte ze względów kosmetycznych, jeśli rosną bardzo duże, lub do badania histopatologicznego , aby sprawdzić, czy nie są one bardziej niebezpieczny typ guza, takich jak tłuszczakomięsakami . [3] Ten ostatni punkt może być ważna, jak charakterystyka "podbić "Nie wiadomo, aż po jego usunięciu i badaniom medycznym.

Tłuszczaki są zazwyczaj usuwane przez proste wycięcie. [9] usuwanie może być często wykonywane w znieczuleniu miejscowym i trwa mniej niż 30 minut. [20] Ten leczy Zdecydowana większość przypadków, z około 1-2% tłuszczaków powtarzających po wycięciu . [21] Liposukcja jest kolejnym rozwiązaniem, jeśli tłuszczak jest miękka i ma mały tkanki łącznej składnik. Liposukcja zwykle powoduje mniej blizn ; jednak z dużymi tłuszczaki może nie do usunięcia całego nowotworu, który może doprowadzić do ponownego wzrostu. [22]

Nowe metody w fazie rozwoju mają usunąć tłuszczaki, bez blizn. Jednym z nich jest usuwanie poprzez wstrzyknięcie związki, które powodują rozkład tłuszczów , takich jak steroidy lub fosfatydylocholiny . [9], [23]
"

Prawie każdy Lekarz i Onkolog w Polsce ma jedno zdanie na tłuszczaki - wyciąć.

W przywołanym artykule zwrócono uwagę na Zespół Bannayana-Rileya-Ruvalcaby jako towarzyszący lub inicjujący w kilkudziesięciu procent przypadków tłuszczaków.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Bannayana-Rileya-Ruvalcaby

W wersji angielskiej tego hasła jest taki fragment(tł. google):
"Do 30% pacjentów ma zaangażowanie tarczycy zgodne z wolem guzkowym , gruczolaka tarczycy , zróżnicowanego nie rdzeniastego raka tarczycy lub Hashimoto /Up to 30% of the patients have thyroid involvement consistent with multinodular goiter, thyroid adenoma, differentiated non-medullary thyroid cancer, or Hashimoto's thyroiditis. "

Nie zaszkodziłoby smarowanie się jodyną.

za http://www.rmf24.pl/nauka/news-tluszcz-pod-skora-sie-przydaje,nId,1582783#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
"
Komórki tłuszczowe mają złą reputację. Przyzwyczailiśmy się, by myśleć o nich jako szkodliwych i niepożądanych. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkryli jednak mechanizm, który może ową opinię nieco poprawić. Okazuje się komórki tłuszczowe pod skórą mają istotny wpływ na działanie mechanizmów obronnych naszego organizmu, stanowią na przykład pierwszą linię obrony przed skutkami skaleczeń.
"
za http://m.rmf24.pl/nauka/news,nId,308130
"
Pobrane z okolic talii pacjenta komórki macierzyste tkanki tłuszczowej mogą posłużyć do leczenia zawału serca .
"

Powyższe nieliczne fragmenty są może zaskakujące a co najmniej ciekawe.

Warto postawić pytanie po co organizm tworzy takie tłuszczaki?

Jakie uszkodzenie/zakażenie może indukować tworzenie tłuszczaków?

Niewątpliwie najcenniejsze są nasze lokalne doniesienia o przypadkach związanych z tłuszczakami.