Autor Wątek: CZYSTEK  (Przeczytany 31909 razy)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
Odp: CZYSTEK
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 17, 2014, 21:34:20 »
Tomczan, może im kurs marketingu internetowego zorganizujesz?
Pozdrowienia :-)

Pewnie też by mi sie przydał  ::)
ja to rozwiązałem tak: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2618.0 nie ukrywam sie z tym ze mam sklep, to tez dla mnie jakaś reklama, ze tu o tym piszę, ale to nie sklep mnie tu na forum sprowadził i chęć reklamowania tegoż sklepu.
Takie posty jak powyżej to perfidna reklama, produkty nie warte swej ceny :) a niejeden biedak złapie się na to i przepłaci :)
tez miałem w moim mieście sytuacje ze czystek sprzedawali po 60 zł za 200g no i z tego co wiem ten punkt już nie funkcjonuje :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 17, 2014, 18:14:28 »
Dla zainteresowanych - czystek wg badań naukowych ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, poprawiające pracę przewodu pokarmowego, działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, łagodzące toksyczne właściwości paracetamolu, hamujące proliferację komórek prostaty (czyli wspomagająco działa przy jej przeroście). Jak kogoś interesują szczegóły to zapraszam do odnośnika: czystek :-).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2016, 19:37:28 wysłana przez Zaleszczotek książkowy »

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 28, 2014, 22:58:22 »
Podobnie jak inne ofiary boreliozy długo stosowałam cistus incanus - nie czułam żadnej poprawy, a świetnie miał działać właśnie na boreliozę. Przereklamowane zielsko. Nie można wrzucić wszystkich czystków do jednego wora i pisać o cudownych właściwościach. Bo jak ktoś przeczyta takie rewelacje, pójdzie do zielarskiego, to wiadomo z czym wyjdzie - z niewiele wartym cistusem incanusem.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 28, 2014, 23:06:51 »
Podobnie jak inne ofiary boreliozy długo stosowałam cistus incanus - nie czułam żadnej poprawy, a świetnie miał działać właśnie na boreliozę. Przereklamowane zielsko. Nie można wrzucić wszystkich czystków do jednego wora i pisać o cudownych właściwościach. Bo jak ktoś przeczyta takie rewelacje, pójdzie do zielarskiego, to wiadomo z czym wyjdzie - z niewiele wartym cistusem incanusem.
Ale w artykule na blogu są wyszczególnienia na konkretne gatunki.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 29, 2014, 08:39:06 »
Wiem, że są (nie każdy czyta artykuły). Z artykułu nie wynika, że incanus to szajs, a innego w naszych zielarniach nie ma. W internecie gdy poczyta się o jego właściwościach, to nic dziwnego że ten czystek stał się jednym z najlepiej sprzedawanych ziół w naszym kraju - leczy wszystko: raka, boreliozę, alergie, choroby krążenia, trądzik itd, itp. (każdy znajdzie coś dla siebie). A może lepiej ususzyć lub kupić chociażby liście z czarnej porzeczki i pić z tego herbatkę?
Nie krytykuję kogoś, kto napisał, że miał gorączkę pil czystek i wyzdrowiał po dwóch dniach. Takie choroby często przechodzą same. Czystek mógł przydać się do nawodnienia organizmu (przy gorączce lekarze zalecają dużo pić), a może jest skuteczny w drobnych infekcjach.

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 29, 2014, 14:42:22 »
Wiem, że są (nie każdy czyta artykuły). Z artykułu nie wynika, że incanus to szajs, a innego w naszych zielarniach nie ma.
A dlaczego miałoby z artykułu wynikać, że Cistus incanus to szajs, skoro badania naukowe wskazują, że w niektórych przypadkach ma swoje zastosowanie?

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 30, 2014, 08:20:43 »
I tak uważam czystek incanus za kiepskie zioło, nie pomogło na boreliozę, ani na problemy żołądkowe, które wtedy bardzo mi dokuczały. Leczenie czystkiem boreliozy, to porażka, a tak wielu chorych go kupuje i ma nadzieję, że pomoże... Ponadto piszą, że skleja krętki, że podczas picia czystka kleszcze nie wbijają się, że niemieccy leśnicy stosują go profilaktycznie (ja złapałam kleszcza  w czasie picia czystka).
Przypomniało mi się jednak coś. Podczas brania czystka bardzo pociłam się, szczególnie w nocy. Podobnie miały dwie moje znajome, które w tym samym czasie go stosowały. Może dlatego pomaga przy przeziębieniach, gorączce?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 30, 2014, 10:31:52 »
Całkowicie zgadzam się z Renią.
To przereklamowane zioło, szczególnie w boreliozie.
To już szczeć może być dużo bardziej skuteczniejsza.
Jak czytałem o tym sklejaniu krętków to brał mnie śmiech.
A potwierdzam to, że ostatnio to jedno z najmodniejszych ziół - na targach w Katowicach było tego mnóstwo.
Dowodzi to tego,że popyt jest znaczny.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 30, 2014, 19:49:26 »
To przereklamowane zioło, szczególnie w boreliozie.

Też tak myślę, jednak co ja się już historii od ludzi nasłuchałem, na co ten czystek im pomógł, to głowa mała :)
Wydaje mi się jednak ze zjawisko jest dość pozytywne, dla wielu osób jest to pierwsze ziółko z którym mieli w życiu styczność, troche bardziej sie otwierają w tym kierunku :D no a od czegoś trzeba zacząć :) 

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 31, 2014, 10:17:07 »
Bardzo fajne podejście, najważniejsze, że ktoś czuje że zioło pomaga.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 31, 2014, 16:07:18 »
Cóż za wysmakowana ironia :) ludzie dzięki takiej styczności otwierają się na inne ziółka, ilu to juz klientów którzy przyszli tylko po czystka, przekierowałem na bloga naszego Gospodarza, sporo znalazło coś odpowiedniego dla siebie, to potem nawet wracali podziękować :) no ale Ty swoje wiesz ;)

Offline misska80

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Września 21, 2015, 11:19:08 »
Ja stosuje czystek zewnetrznie, tzn. w formie okladow. Od kilku lat borykam sie z bardzo tradzikowata cera i oklady z czystka to pierwszy naturalny specyfik, ktory naprawde przynosi efekty. Po ok 2 mies. stosowania okladow z esencji czystka (ok 2 lyz. na pol szklanki) skora widocznie sie wygladzila. Mysle, ze jeszcze kolejne 2 mis. max i po tradziku nie bedzie ani sladu, ale oczywiscie czystek bede nadal stosowac profilaktycznie . Wsrod wszystkich "cudownych" wlasciwosci czystka akurat ta przeciwtradzikowa zostala potwierdzona naukowo ( http://www.topnaj.pl/zdrowotne-wlasciwosci-czystka/ ) , a ja jeste przykladem na to, ze dzialanie to jest naprawde skuteczne, zatem polecam czystek na tradzik !

Offline Baki

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 12, 2015, 19:03:05 »
Jest jeszcze jeden ciekawy artykuł o czystku, który ostatnio czytałam, podobny w konkluzjach do artykułu Pana Różańskiego,
zainteresowanych zapraszam do lektury:
http://klaudynahebda.pl/czystek-cistus-incanus/

Offline jogagirl

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 19, 2017, 12:44:27 »
bardzo ciekawy artykuł, dziękuję ci za niego :) Ja dopiero będę zaczynała przygodę z czystkiem bo po antybiotykoterapii bardzo osłabiłam organizm i ciągle łapię infekcje. Wiem z https://naturalnemetody.pl/czystek/ że cytrynę mogę dodać, ale nie wiem co z miodem? jest sens dodawać, czy nie warto? kiedyś słyszała coś że powyżej pewnej teperatury miód traci swoje dobre własciwości. JaK wy dosładzacie czystek?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 19, 2017, 15:57:45 »
Oczywiście, że miód warto dodawać, wykazuje dużą synergię z wieloma ziołami.
Łyżka stołowa na porcję będzie jak znalazł. Płyn musi być przestudzony, najlepiej żeby miał około 35-40 stopni, czyli pijemy takie dość ciepłe ale nie gorące.
Generalnie nie zaleca się zalewania miodu płynem o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza (wyższa temperatura niszczy / uszkadza wiele cennych związków w tym białka i enzymy), aczkolwiek z publikacji prof. B. Kędzi wynika, że właściwości antybiotyczne miodu pozostają niezmienione aż do temperatury 60 stopni.
Co nie zmienia faktu, że aby wykorzystać w pełni potencjał miodu, należy pilnować by płyn nie był za gorący.