Autor Wątek: Zielona oliwka  (Przeczytany 7733 razy)

Offline Optymistka

• Nowy
  • *
Zielona oliwka
« dnia: Grudnia 02, 2009, 16:33:36 »
Witam
Poszukuję przepisu na tzw oliwkę zieloną dla niemowląt. Kiedyś była do dostania w każdej aptece a była wspaniałym środkiem stosowanym do smarowania brzuszka w czasie kolek.
Może ktoś ma przepis albo wie gdzie można dostać ten specyfik. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Offline jastra

• Nowy
  • *
Odp: Zielona oliwka
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2009, 20:38:58 »
Przerzuciłam kilka książek, ale straciłam koncept...
A jak to się oficjalnie nazywało? Kto był producentem? Czy coś wiadomo o składzie?
Ponieważ nikt nie odpowiedział, to chyba też nie na pomysłu...
Pozdrowienia :-)
Basia

Offline Optymistka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2009, 22:03:51 »
Witam
No właśnie w tym problem gdyby był znany producent i skład dało by się odtworzyć.
Pamiętam tylko, że rzeczywiście była zielonego koloru i była skuteczna :D i pewnie dlatego zniknęła z aptek :D Ja net tez przeszukałam liczę tylko na dobrą pamięć forumowiczów starszej daty ;) Pozdrawiam

Offline Roman M.

• Ekspert forum
  • Nowy
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 06, 2009, 01:10:54 »
Kilka sposobów na kolki dziecięce:
1.   Matki karmiące piersią powinny pić filiżankę naparu z kopru włoskiego (zamiennie może być koper ogrodowy) odpowiednio wcześnie przed karmieniem, tak aby substancje czynne mogły przeniknąć do mleka mamy.
2.   Łyżeczkę rumianku  i liści melisy, pół łyżeczki liści kocimiętki i kopru włoskiego i kopru ogrodowego – zalać 480 ml wrzątku (dwie filiżanki). Dzieciom pomaga na ogół od 2 do 4 łyżek rozcieńczonego naparu.
3.   5 – 10 kropli nalewki z kopru albo nalewki z kocimiętki na butelkę wody.
4.   Olejek do masażu. Nie jest to raczej „zielona oliwka”, ale może warto spróbować. 6 kropli olejku eterycznego z palczatki cytrynowej (jeszcze lepiej melisy), po kropli olejku z eterycznego z rumianku i kopru włoskiego + 5 – 6 łyżek oleju roślinnego (ze słodkich migdałów lub kiełków pszenicy, może też być olej słonecznikowy). Wymieszać składniki. Wcierać w brzuszek co godzinę lub wtedy gdy potrzeba.
Nie byłem karmiącą matką (nie trzeba być Sherlockiem Holmesem by to wydedukować jak sądzę) i nie mam doświadczenia w stosowaniu powyższych recept, podaje je za literaturą. Pozdrawiam.                       

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 14, 2009, 19:05:41 »
Dzisiaj obeszłam apteki, w których pracowały osoby w wieku na oko 50+ i pytałam o tą oliwkę.
Żadna z tych osób nie pamiętała "zielonej oliwki". Wniosek z rozmów w zasadzie był taki, że to nie tak owa oliwka, jak delikatny masaż brzuszka pomagał, a oliwka na pewno nie szkodziła.

Istnieje prawdopodobieństwo, że mógł to być jakiś lokalny produkt lokalnej apteki, co za czasów komuny było zdecydowanie łatwiejsze, niż teraz, w ramach odzyskanej wolności.
Chyba więcej się rzeczywiście nie wymyśli...
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2009, 21:51:42 wysłana przez Basia »

Offline Optymistka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 14, 2009, 19:52:59 »
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i sugestię  :) Zostały przekazane młodym rodzicom ;D Pozdrawiam