Autor Wątek: Domowy olej kokosowy  (Przeczytany 29734 razy)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: Domowy olej kokosowy
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 30, 2014, 10:54:38 »
Zainspirowana przepisem Tomczana zakupiłam 3 orzechy kokosowe a' 1,99 zł. jeden wyrzuciłam bo po wypiciu mleczka odłożyłam i wnętrze po prostu porosła pleśń. Te 2 dobre po pozbawieniu w wiadomy sposób mleczka  ;) rozbiłam rzucając na betonowy chodnik (nie było innego narzędzia na podorędziu), rozdrobniłam oczyszczając z brązowej warstwy i zapakowałam do blendera. Miazgę w typie drobnych wiórek kokosowych zalałam wrzątkiem i chwilkę pogotowałam na małym gazie. Następnie w ruch poszło sitko wyłożone gazą - dokładnie odciśnięte wiórki suszą się do dalszego wykorzystania natomiast płyn powędrował, w 0,5 litrowej szklance do piwa,  na noc do lodówki. Rano zebrałam całkiem gruby kożuszek, który po wypłukaniu w zimnej wodzie przełożyłam do małego słoiczka i zrobiłam kąpiel wodną aż się rozpuścił. Teraz stygnie sobie. Kożuszka z 2 szt. orzechów jest ~ 50 g.
W słoiczku mam 2 warstwy: na górze prawie przezroczysta, a na dole mleczna.

Pytanie - olejek kokosowy to ta bezbarwna warstwa, a dołem fusy czy wszystko co się zestaliło jest olejkiem?

Zajrzałam do lodówki - domowy olej zestalił się szybko tylko ma wyczuwalne grudki. Ponadto wydzieliło się trochę mlecznej fazy płynnej. Czyli coś zrobiłam nie tak :(
Czy jedynym sposobem jest rozsmarowanie cienką warstwą na papierze i czekanie jak odparuje?
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 11:59:08 wysłana przez Dorunia »

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: Domowy olej kokosowy
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 30, 2014, 10:56:25 »
Ciecz pozostałą po robieniu oleju kokosowego można wykorzystać do zupy kokosowej lub nalewki typu Malibu  :)