Poniżej procedura na syrop/konfiturę. Oczywiście z cukrem można inaczej i w ogóle różnie ale tradycyjny, wysokocukrowy syrop ma niesamowitą teksturę
Można ten przecier także doprawić słono-ostro jako rodzaj keczupu.
***
DR/GŁ susz bez pestek
1 kg płatków susz + 2L wody ciepłej, odstawić na noc w garze a następnego dnia:
*zlać ciemny odciek i zachować w naczyniu (ok. szklanki powinno być)
*zalać surowiec litrem wrzątku + ok. 45 gramów kwasów (30g cytrynowego i 15g wit. C),
*przetrzeć przez sito a wytłoki jeszcze raz nasączyć 0,7L wody i znów przetrzeć
dodać odciek, następnie 1,5kg cukru na każdy litr soku, ew. jeszcze kwas cytrynowy do smaku
ostatnie wytłoki na wino DR susz
PS Pamiętamy o solidnej pasteryzacji lub dodatku sorbinianu - co kto woli.