Autor Wątek: Lekka anemia - pomocy  (Przeczytany 3071 razy)

Offline gatek

• Nowy
  • *
Lekka anemia - pomocy
« dnia: Grudnia 08, 2013, 12:26:02 »
Witam!
Potrzebuję pomocy. Przez ostatni czas, niestety z powodu nagminnego braku czasu na zadbanie o siebie(nauka), doprowadziłam się do lekkiej niedokrwistości. Czy mógłby ktoś polecić coś na ta przypadłość.
Wiem, że pokrzywa działa na tą przypadłość, ale nie wiem w jakiej formie najskuteczniej. Mógłby ktoś poradzić? Ile trzeba czekać na poprawę wyników?
"Człowieczeństwo Sięgnęło Rynsztoka
Dusza Ludzka Popłynęła Ze Ściekami"
                                          Włochaty

Offline Urielka

• Średnio Pisze
Odp: Lekka anemia - pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2013, 12:44:32 »
Moją mamę wyleczyła z pooperacyjnej anemii właśnie pokrzywa (wystarczyła suszona, ale dobrej jakości). Sporo żelaza jest w; natka  pietruszki, sałata, kapusta, buraczki, brokuły, bazylia, pokrzywa, pestki dyni, słonecznik, sezam,  siemię lniane, migdały, nerkowce, pistacje, soczewica oraz inne strączkowe. Acha no i mięso. W przypadku produktów pochodzenia roślinnego trzeba zwiększyć zawartość witaminy C w organizmie, ponieważ wtedy żelazo niehemowe jest dobrze wchłaniane. Zresztą mam wrażenie, że na tym forum ten wątek już występował, ale mogę się mylić.

No i te buraczki- super sprawa, zwłaszcza jeśli zrobisz sobie zakwas.

Offline gatek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2013, 12:52:54 »
dziękuję :)
"Człowieczeństwo Sięgnęło Rynsztoka
Dusza Ludzka Popłynęła Ze Ściekami"
                                          Włochaty

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 08, 2013, 18:33:22 »
Możesz tą pokrzywę zmiksować z żółtkami jaj, tłustą smietaną i miodem. Dodaj jeszcze zmieloną kozieradkę i czarnuszkę i suszony lub teraz świezy rokitnik. Możesz to polać olejem z rokitnika lub z lnianki.

Taką masa może koloru ślicznego mieć nie będzie, ale będzie słodka i powinna Ciebie wzmocnić.

W przypadku poważniejszym spisałam wspomnienia z Międzyborowa tutaj:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2095.msg25629#msg25629

Pozdrowienia :-)