Autor Wątek: pomoc  (Przeczytany 24022 razy)

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
pomoc
« dnia: Grudnia 07, 2013, 14:37:24 »
Witam ,zwracam się z prośbą o pomoc w zdiagnozowaniu tego co mi jest , otóż zaczęło się to od tego że wpadłem w ciężką nerwice i zacząłem jeść same słodycze przez 3 miesiące moja dieta składała się  tylko z kremu czekoladowego w ilości około 0.5 kg kilku litrach super słodkiej herbaty i 1.5 paczki papierosów dziennie po 3 miesiącach takiej diety straciłem 2 zęby 2 górne siódemki  wszystkie zęby mnie bolały szczególnie jak jadłem  wszystko mnie piekło oczy twarz język ręce jakbym sam się zjadał przełyk też mi się strasznie zwęził tak że nie mogłem nic przełknąć ,musiałem wszystko tarkować w związku z powyższym zacząłęm jeść przez kilka miesięcy duże ilości bardzo tłustych zup przez co przytyłem 40 kilo oraz ciagle mialem poczucie  ssania w żołądku i przez cały czas nie ważne ile zjadłem ale ono minęło aż pewnego dnia się "porządnie " wybekałem i ustapiło do dziś równolegle około 3-4 miesięcy od wystąpienia objawów związanych z pieczeniem  nastąpiło "wykrzywianie twarzy" jakby skurcz nerwu trójdzielnego  tzn co jakiś czas muszę oddać jakby powietrze i przy tym wykrzywia mi twarz na lewa stronę na początku mojego problemu był on bardzo nasilony i  robiłem to głośno tzn oddawałem powietrze przy tym głośny dźwięk "buu" w częstotliwości około 30-40 razy na minute oraz męczyło mnie silne zamglenie umyslowe takie że nie potrafilem nawet skupić się na przeczytaniu tekstu , zapominałem początek strony jak dochodziłem do końca  i męczyło mnie to około 2 lat i  po pół roku od rzucenia palenia papierosów oraz zastosowania zdrowej diety ograniczyło się to do ilości 3-4 razy na minute również zniknęła mgła umysłowa , objawy te w postaci tego "podbukiwania" oraz mgły umysłowej  bardzo się nasiliły po zażyciu klindamycyny na stan zapalny zęba plus doszły objawy psychiatryczne oraz silne odrealnienie ale one minęły po wyłączeniu drożdży całkowicie oraz wyłączeniu jakichkolwiek cukrów natomiast doszły teraz ból stawu kolanowego lewej nogi , czasami ból stawu łokcia lewej ręki oraz bóle pleców "całych" od mniejszych w postaci uczucia jakby coś na plecach leżało do większych rozpierających jakby coś w środku było , uczucie guli w szyi z lewej strony oraz skurcze barku takie jakby energiczne ruszenie nim mimowolnie jakbym na przykład chciał odbić piłkę  z początku były one tylko jak byłem w fazie zasypiania już na granicy świadomości lecz ostatnio wystąpił taki skurcz jak czytałem co mnie bardzo zaniepokoiło , badanie jakie wykonałem to EEG - prawidłowe KREW - idealna OB MOCZU - idealne zero cukrzycy POSIEW KAŁU NA BAKTERIE - zero POSIEW NA DROŻDZAKI  - nic . siły też mam dużo po 9 godzinnej pracy
 na budowie szedłem jeszcze na siłownie . piszę z prośbą do was o pomoc  w diagnozie oraz podsunięcie jakie badanie i / lub zioła mógłbym zażywać gdyż lekarze rozkładają ręce i twierdzą że to nerwica przepisując tylko środki psychotropowe dodam jeszcze tylko że gdy naprawdę duże ilości cukru spożywałem to robiło mi się lewe oko mocno czerwone
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2013, 15:57:50 wysłana przez jamumin1 »

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 07, 2013, 15:28:34 »
Objawy opisałeś ale przydałaby się chyba również informacja ile masz lat,co robisz na siłowni oraz jak długo i z jaką częstotliwością. Jaką pracę wykonujesz na budowie - czy jest związana z dźwiganiem, z wymuszoną pozycją, itp. Jak się teraz odżywiasz? Na czym polega twoja zdrowa dieta?

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 07, 2013, 15:45:59 »
wiek 22 waga 90 na budowie aktualnie nie pracuje w zimę mi szkoda zdrowia ale ogólnie jest to praca każda od noszenia cegieł czy kostek brukowych do malowania i kładzenia płytek ogólnie pracy wykończeniowej której jest w większym stopniu ,na siłowni pół roku siłownia 3 razy w tygodniu i w dni pomiędzy ćwiczenia aerobowe ćwiczę 1.5 godziny na siłowni e czysto kulturystycznie i gdy się tak naprawdę zmęczę czuję się stanowczo lepiej , schudłem również 20 kg i procent tłuszczu nie przekracza już u mnie 12-15 % np wczoraj zjadłem na śniadanie jaja później otręby , schab kasza jaglana , twaróg ,olej lniany do tego około kilograma warzyw dziennie w tym 0.5 kg zielonych oczywiście wszystkie surowe  i tran , kakao skorupki jaj i probiotyki biopron 9 na pewno też brakuję mi jakiś składników mineralnych bądź witamin w związku z tym szukam też naturalnych możliwości uzupełnienia witamin - minerałów ponieważ wcześniej spożywałem syntetyczne i nie czułem się najlepiej , ogólnie jak się mocno zmęczę objawy zanika ale nie nastąpiło jeszcze tak aby zniknął całkowicie ,przykładowy podział makroelementów ; Białko: 186 g (38%) Węglowodany: 127 g (26%) Tłuszcze: 81 g (37%)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2013, 15:51:06 wysłana przez jamumin1 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 08, 2013, 10:52:36 »
Czy sprawdzałeś siebie pod kątem boreliozy?

Dalej, następna myśl: spróbuj uzupełnić niedobory witamin B i magnezu - wiadomo, że ich niedobory powodują problemy neurologiczne.

Przykładowy rozkład dla odbudowy prawidłowej funkcji jelit i uzupełnienia niedoborów:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2007.msg24074#msg24074

Na bolące stawy i nerwy kup na Allegro cokolwiek z biszofitem do smarowania.

Możliwe, że to jakoś Tobie pomoże. Jeśli się na to zdecydujesz, to po miesiącu napisz, jak Tobie będzie szło dobrze lub źle.

Pozdrowienia :-)

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 08, 2013, 23:50:27 »
dzięki , niedoborów witamin B na pewno nie mam magnezu również nie z tych które u mnie przewiduje to wapń  selen i jod ewentualnie jeszcze potas . co do stawów jak myślisz może to być spowodowane tym iż wyszedłem biegać w temperaturze 2-3 stopni w cienkim dresie ? a co do boreliozy zrobię badane W-B tylko aby one było wiarygodne powinno się najpierw trochę wytłuc bakterie antybiotykiem lub citroseptem i tu moje pytanie ,  w jakich dawkach brać citrosept ,ile czasu oraz w jakiej częstotliwości , co do antybiotyków to się wstrzymam ponieważ podejrzewam grzybice i jeszcze powiedz mi czy te mimowolne "tiki nerwowe" mogą być objawami herx przy zbijaniu grzyba ? z góry dzięki

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 09, 2013, 10:29:53 »
dzięki , niedoborów witamin B na pewno nie mam magnezu również nie z tych które u mnie przewiduje to wapń  selen i jod ewentualnie jeszcze potas.

To spróbuj i ten kierunek. Tylko pamiętaj, że suplementy lub posiłki wapniowe muszą być przynajmniej w odstępie 2 godzin od magnezu.
Aby wapń się zatrzymał w kościach, potrzebny jest krzem. Najprostsze źródło to skrzyp wrzucany do zupy na początku gotowania.

co do stawów jak myślisz może to być spowodowane tym iż wyszedłem biegać w temperaturze 2-3 stopni w cienkim dresie ?

Jeżeli nie zmarzłeś, to stawom się raczej nic nie stało.

a co do boreliozy zrobię badane W-B tylko aby one było wiarygodne powinno się najpierw trochę wytłuc bakterie antybiotykiem lub citroseptem i tu moje pytanie ,  w jakich dawkach brać citrosept, ile czasu oraz w jakiej częstotliwości,

W-B jak inne badania mają rózny stopień trafności, jednak 100% nie ma, dlatego warto zrobić różne. A citrosept? Nie stosowałam, więc nie wiem. Niektórzy piszą, ze to przereklamowane placebo - deklarowany skład nie bardzo zgadza się z rzeczywistym.

podejrzewam grzybice i jeszcze powiedz mi czy te mimowolne "tiki nerwowe" mogą być objawami herx przy zbijaniu grzyba ?

Twoje tiki są ewidentnym dowodem na jakieś niedobory. Niedobory mogą być spowodowane nieszczelnymi jelitami, przez które z jednej strony nie przechodzą konieczne witaminy, które niby się zjada, ale lądują w kibelku, a z drugiej strony przechodzą do krwi trucizny.

Trochę grzybów każdy ma od urodzenia, chodzi o to, by te grzyby nie wychodziły poza dwunastnicę i górne odcinki jelita cienkiego, gdzie jest ich prawidłowe miejsce.

Czyli moje rady na dziś:
spróbuj pouzupełniać niedobory i uszczelnić jelita
zrób badania na boreliozę

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 09, 2013, 10:36:55 »
Co do nieszczelnych jelit, żeby ludzi za bardzo nie straszyć - nie chodzi o perforację (dziury na wylot) tylko o uszkodzenie śluzówki, którą spokojnie można odbudować. Od dziur na wylot to raczej się w końcu umiera...
Wszyscy wiemy, ale to tak żeby ktoś się nie przestraszył, z początkujących takich bardziej ;)
Różnice, głupcze!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 09, 2013, 12:29:47 »
Co do nieszczelnych jelit, żeby ludzi za bardzo nie straszyć - nie chodzi o perforację (dziury na wylot) tylko o uszkodzenie śluzówki, którą spokojnie można odbudować. Od dziur na wylot to raczej się w końcu umiera...

Zgadza się. Pojęcie "uszczelnienie jelit" jest skrótem myślowym od pojęcia "przywrócenie prawidłowej funkcji transportowej i ochronnej jelit".

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 10, 2013, 14:19:59 »
myślę że moje objawy związane z odksztuszaniem mogą być wywołane refluksem ponieważ powoduje on również kaszel (wystepuje on u 40 % chorych ), gdy dostałem od lekarza polprazol na miesiąc to objawy stanowczo się zmniejszyły/ustąpiły w związku z czym możecie polecić jakieś zioła na refluks ? ponieważ leków nie chcę brać gdyż dziwnie psychicznie się po nich czułem

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 10, 2013, 14:41:19 »
gdy dostałem od lekarza polprazol na miesiąc to objawy stanowczo się zmniejszyły/ustąpiły w związku z czym możecie polecić jakieś zioła na refluks ?

No, widzisz, potwierdza się moja teoria - zobacz, co piszą o Polprazolu:
• Leczenie owrzodzenia dwunastnicy
• Zapobieganie nawrotom owrzodzenia dwunastnicy
• Leczenie owrzodzenia żołądka
• Zapobieganie nawrotom owrzodzenia żołądka
• W skojarzeniu z odpowiednimi antybiotykami, terapia eradykacyjna Helicobacter pylori (H.
  pylori) w chorobie wrzodowej
• Leczenie owrzodzeń żołądka i dwunastnicy związanych z przyjmowaniem NLPZ
  (niesteroidowych leków przeciwzapalnych)
• Zapobieganie powstawaniu owrzodzeń żołądka i dwunastnicy związanych z przyjmowaniem
  NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych) u pacjentów narażonych na ryzyko ich
  wystąpienia
• Leczenie refluksowego zapalenia przełyku
• Długoterminowe leczenie podtrzymujące pacjentów po wygojeniu refluksowego zapalenia
  przełyku
• Leczenie objawowej choroby refluksowej przełyku
• Leczenie zespołu Zollingera-Ellisona.

Czyli, popatrz, nadal kłania się remont przewodu pokarmowego - nie darmo Polprazol Tobie pomógł.
Ja na prawdę proponuję spróbować przez miesiąc odbudowy jelit, a potem będziemy myśleć, co dalej.

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 10, 2013, 17:26:39 »
ok sprobuje tylko trochę tego jest więc powiedz mi co sądzisz o MO w tym przypadku ?

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 10, 2013, 20:58:25 »
dostałem od lekarza polprazol na miesiąc to objawy stanowczo się zmniejszyły/ustąpiły w związku z czym możecie polecić jakieś zioła na refluks ? ponieważ leków nie chcę brać gdyż dziwnie psychicznie się po nich czułem

Brałem polprazol skutki uboczne bardzo upierdliwe, zwłaszcza bóle stawów i mięśni(ból pęczków  mięśni) co chwilę innych. Dużo lepiej tolerowałem Controloc.

niedoborów witamin B na pewno nie mam magnezu również nie z tych które u mnie przewiduje to wapń  selen i jod ewentualnie jeszcze potas

Przy takiej ilości ćwiczeń na pewno wypacasz, zużywasz swe zasoby :) .
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2013, 21:06:54 wysłana przez aqarel »

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 17, 2014, 15:43:57 »
dzieki wszystkim za rady a moja sytuacja ma sie mianowicie  przed swietami zaczalem wydalac kal z krwia , w swieta przeszly w postac biegunek , i po swietach przyjeto mnie do szpitala , baania diagnostyczne krew - prawidlowa . kolonoskopia - prawidlowa .gastroskopia - prawidlowa . nawet reflusku nie mam , dalej nie wiem co mi jest , jedynym punktem zwrotnym bylo to ze gdy polozylem sie do szpitala to nie jadlem przez 2 dni i dostalem srodki na przeczyszczenie , nastepnego dnia po oproznieniu przewodu pokarmowego czulem sie zdrowy jakby moje wszystkie dolegliwosci minely ,

lecz gdy wrocilem do domu , zjadlem dolegliwosci znowu wrocily tj bol glowy bole brzucha i odszktuszanie ,w zwiazku z czym wylaczylem z diety gluten i wszelkie przetwory mleczne , juz nastepnego dnia bol brzucha minal po kilku dniach czulem jakby mi sie wszystko odklejalo w jelitach i w mozgu , biore sylimarol po ktorym minely mi wzdecia mam zamiar pobrac go  chociaz do czasu az nie dostane sie do gastrologa

aktualnie ciagle pierdze kilkadziesiat razy na godzine  smierdzaco jakby cos tam gnilo . bole brzucha mam okazjonalnie tzn boli tak jakby cos tam rozpychalo ale po wypierdnieciu lub wyproznieniu sie mija , jedynie dzis bolal mnie brzuch i mialem lekka biegunke , dodam ze moge juz wszystko jesc .

na wizyte do gastrologa mam w polowie lutego

w zwiazku z powyzszym jak myslicie co to moze byc , oraz prosze poleccie jakies ziola na regeneracje narzadow trawiennych ewentualnie , wspomagajacych trawienie  i w jak najmniejszym stopniu rozleniwiajacych je . z gory dzieki

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2014, 17:52:17 »
Spróbowałabym Balsamu Szostakowskiego, w aptekach pod nazwą Avilin.
Poczytaj o nim u naszego gospodarza.
Z ziół spróbowałabym lnicy- nie wiem czy jest w zielarniach.

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 17, 2014, 17:58:57 »
dzieki , jednak ta biegunka dzisiaj byla z krwia i fusami takimi czarnymi.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2014, 18:09:07 wysłana przez jamumin1 »