Autor Wątek: pomoc  (Przeczytany 24564 razy)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
Odp: pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 17, 2014, 19:02:18 »
Jak dla mnie to powinieneś iść natychmiast do szpitala. Ale jeśli badania nic nie wykazały, to jeszcze cię odeślą. Takie fusy z krwi są przy wrzodach żołądka, ale nie można ich chyba nie zobaczyć przy gastroskopii? Tu nie ma czasu na strzelanie w ciemno, bo twój przewód pokarmowy jest w złym stanie i łatwo zaszkodzić. Współczuję.
I am back to save the universe

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 17, 2014, 19:24:49 »
Albo po prostu masz jakieś krwawienia.
Spróbuj łyknąć taninę lub wywar z kory dębu, ona przy okazji może i uspokoi te wygłupiające się bakterie?
Czy masz kalinę (owoce) na podorędziu? Jeszcze wiszą na gałęziach.

Jeśli nie pomoże, to napisz na priv po 7pałecznika i krwiściąg.

Pozdrowienia :-)

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 17, 2014, 21:58:01 »
dzieki wszystkim za rady a moja sytuacja ma sie mianowicie  przed swietami zaczalem wydalac kal z krwia , w swieta przeszly w postac biegunek , i po swietach przyjeto mnie do szpitala , baania diagnostyczne krew - prawidlowa . kolonoskopia - prawidlowa .gastroskopia - prawidlowa . nawet reflusku nie mam , dalej nie wiem co mi jest , jedynym punktem zwrotnym bylo to ze gdy polozylem sie do szpitala to nie jadlem przez 2 dni i dostalem srodki na przeczyszczenie , nastepnego dnia po oproznieniu przewodu pokarmowego czulem sie zdrowy jakby moje wszystkie dolegliwosci minely ,

lecz gdy wrocilem do domu , zjadlem dolegliwosci znowu wrocily tj bol glowy bole brzucha i odszktuszanie ,w zwiazku z czym wylaczylem z diety gluten i wszelkie przetwory mleczne , juz nastepnego dnia bol brzucha minal po kilku dniach czulem jakby mi sie wszystko odklejalo w jelitach i w mozgu , biore sylimarol po ktorym minely mi wzdecia mam zamiar pobrac go  chociaz do czasu az nie dostane sie do gastrologa

aktualnie ciagle pierdze kilkadziesiat razy na godzine  smierdzaco jakby cos tam gnilo . bole brzucha mam okazjonalnie tzn boli tak jakby cos tam rozpychalo ale po wypierdnieciu lub wyproznieniu sie mija , jedynie dzis bolal mnie brzuch i mialem lekka biegunke , dodam ze moge juz wszystko jesc .

na wizyte do gastrologa mam w polowie lutego

w zwiazku z powyzszym jak myslicie co to moze byc , oraz prosze poleccie jakies ziola na regeneracje narzadow trawiennych ewentualnie , wspomagajacych trawienie  i w jak najmniejszym stopniu rozleniwiajacych je . z gory dzieki
tzn wszystko procz glutenu i nabialu

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 17, 2014, 22:12:22 »
do ciebie basiu napsize jak nie dostane jutro u mnie w sklepie zielarskim bedzie to szybciej niz  mialbym czekac na przesylke i jak mialbym to spozywac oraz w jakiej formie kupic ?, niestety owocow nie znajde, tanine kupie jutro , czy lepiej wegiel aktywny ? wywar z kory debu to mam go zrobic z takiej kupionej zmielonej kory ? jezeli tak to w jaki sposob i ile mam gotowac.

a tak pozatym wydaje mi sie ze mam niedobor witaminy K  oraz podraznione jelita przez ciagle zajadanie sie glutenem przy nietolerancji jego w zwiazku z czym zamierzam zastosowac sie do twojej rady z linku ktory  wstawilas tylko powiedz mi  czy moge sie obejsc bez smalcu poniewaz jestem czlowiekiem bojazliwym i wole z alegro nie zamawiac ,
ewentualnie jezeli mozesz cos zasugerowac jeszcze to prosze

, oraz jak wiesz to tez prosze powiedz czy nie poniszcze jeszcze bardziej jelit jezeli bede bral witaminy tj  B-complex . magnez w postaci mleczanow  z racji tego ze wylaczylem zboza i nabial oraz mam niedobory . omege 3 z witamina E witamine d3 oraz syntetyczna witamine C poniewaz jest zima a tych nie uzupelnie i tak jedzeniem . oraz witamine K do czas az nie odbuduje flory bakteryjnej
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2014, 22:40:57 wysłana przez jamumin1 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 17, 2014, 23:32:16 »
do ciebie basiu napsize jak nie dostane jutro u mnie w sklepie zielarskim bedzie to szybciej niz  mialbym czekac na przesylke i jak mialbym to spozywac oraz w jakiej formie kupic ?,

taninę kupisz nawet w aptece, korę dębu może też. Kup, co dostaniesz, możesz jedno i drugie.

czy lepiej wegiel aktywny ?

To też możesz kupić

Wyraźnie masz krwawienia, które trzeba najpierw zatrzymać, potem zagoić. Możliwe, że te krwawienia są wynikiem nieprawidłowych bakterii, które w Tobie fermentują.

Na to coś, co w Tobie fermentuje, to oprócz taniny, węgiel może być - to dobry pomysł.
W zielarni kup płucnicę islandzką. Będziesz robić dwustopniowy wyciąg wodny: najpierw łyżkę zalej chłodną wodą i zostaw na noc. Rano wodę odlej, wstaw do lodówki, a fuzy zalej nową wodą i powoli zagotuj. Niech się pogotuje 5 minut i wtedy niech ostygnie.
Jak już będzie chłodniejsze, to odcedź, odciśnij i zmieszaj z poprzednią wodą z lodówki i tak
wypij po 15 minutach od taniny i węgla drzewnego. Płucnica będzie z jednej strony antybiotykiem, a z drugiej strony opatrunkiem dla śluzówki jelit.

Możesz kupić sobie w aptece lub na Allegro balsam Szostakowskiego i łyknij sobie odrobinę razem z tym wyciągiem z płucnicy.

Jeśli nie możesz dostać kaliny, to chociaż w sklepie dla sportowców kup przynajmniej HMB i inozytol.

W sklepie dla zwierząt kup psie piguły DezoTabs i łykaj. Kupka będzie zielona, jak trawka na wiosnę ;-)

wywar z kory debu to mam go zrobic z takiej kupionej zmielonej kory ? jezeli tak to w jaki sposob i ile mam gotowac.

Tak, taka kupna będzie dobra. Zacznij od łyżki na szklankę i powoli wypij, łykami, między posiłkami.

a tak pozatym wydaje mi sie ze mam niedobor witaminy K  oraz podraznione jelita przez ciagle zajadanie sie glutenem przy nietolerancji jego w zwiazku z czym zamierzam zastosowac sie do twojej rady z linku ktory  wstawilas tylko powiedz mi 

Braki witaminy K są przede wszystkim z powodu ewidentnie uszkodzonych jelit i nieprawidłowych bakterii. Normalnie bakterie powinny produkować tą witaminę. Teraz próbuj jeść zielone warzywa, może kapustę? W ostateczności posiej rzeżuchę w doniczce.

Czy to gluten lub mleko? Nie będę wydawać wyroków. Warto spróbować przynajmniej bez glutenu, a z mleka tylko kwaśna serwatka lub ociekający nią twaróg. Żadnych "jogurtów", z "naturalnymi" na czele, bo i tak zwykle mają kit zagęszczający, czyli jakąś skrobię.

czy moge sie obejsc bez smalcu poniewaz jestem czlowiekiem bojazliwym i wole z alegro nie zamawiac ,
ewentualnie jezeli mozesz cos zasugerowac jeszcze to prosze

Na Allegro w 99,999% przypadków są porządni ludzie, prawdopodobieństwo oszustwa nie jest większe, niż w innym sklepie.
Na początku leczenia bakterii rzeczywiście spróbuj wstrzymać się nieco od cięższych tłuszczów, ale oleje roślinne możesz łykać. Kup sobie w aptece na przykład olej lniany i dozuj sobie 2-3 łyżki dziennie zagryzając wspomnianym już twarogiem.

witaminy tj  B-complex . magnez w postaci mleczanow  z racji tego ze wylaczylem zboza i nabial oraz mam niedobory .

Jelit nie poniszczysz, najwyżej to wyląduje w kibelku, bo się nie wchłonie.
Aby witaminy się dobrze wchłaniały zwykle trzeba je zjeść w posiłku przynajmniej z jajkami na miękko lub miękko sadzonymi, łyżką miodu i kwaśnej śmietany.

W mleku ludzie często nie tolerują laktozy, dlatego piszę o porządnie skwaszonym nabiale.

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 18, 2014, 18:39:57 »
tego co wymienilas nie dostalem , dostalem tylko kore debu ( http://alejka.pl/kora-debu-50g-kawon.html ) ale jest na niej napisane aby nie pic wywaru ..  jak myslisz pic czy nie ?

za to poecil mi abym zazywal mieszanke tj ziele glistnika , ziele tasznika i lisc babki lancetowatej .wszystko to zmieszac ze soba i zaac jedna lyzeczke wrzatkiem na 15 minut wypic pol i znowu zalac wrzatkiem i tak dwa razy na jedno zasypanie lub 4 juz nie pamietam co o tym myslis ?z tego  co wyczytalem to babka i tasznik sa zalacane przy wrzodach krawieniach za to glistnik juz nie ? pic ta mieszanke a moze pojedynczo ?

, ogolnie tak puzno psize gdyz zlapaly mnie bole silne poszedlem do szpitala dostalem hydroxyzyne ranigast w kroplcowe i srodki przecziwbolowe .
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2014, 18:47:37 wysłana przez jamumin1 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 18, 2014, 19:10:20 »
tego co wymienilas nie dostalem , dostalem tylko kore debu ( http://alejka.pl/kora-debu-50g-kawon.html ) ale jest na niej napisane aby nie pic wywaru ..  jak myslisz pic czy nie ?

Pewnie nie mają certyfikatów. Myślę, że doraźnie możesz pić

za to poecil mi abym zazywal mieszanke tj ziele glistnika , ziele tasznika i lisc babki lancetowatej .wszystko to zmieszac ze soba i zaac jedna lyzeczke wrzatkiem na 15 minut wypic pol i znowu zalac wrzatkiem i tak dwa razy na jedno zasypanie lub 4 juz nie pamietam co o tym myslis ?z tego  co wyczytalem to babka i tasznik sa zalacane przy wrzodach krawieniach za to glistnik juz nie? pic ta mieszanke a moze pojedynczo ?

Spróbuj pić to razem. Glistnik będzie działć przeciwbólowo.

, ogolnie tak puzno psize gdyz zlapaly mnie bole silne poszedlem do szpitala dostalem hydroxyzyne ranigast w kroplcowe i srodki przecziwbolowe .

Ale pewnie nadal nie wiadomo, co jest (a może w końcu wymyślili?), więc pewnie jeszcze będziesz potrzebować pomysłów na eksperymenty.

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 18, 2014, 22:55:14 »
a glistnik w tej mieszance nie spowoduje jeszcze wiekszych rwawien ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 18, 2014, 23:07:59 »
On raczej nie wpływa na krzepliwość krwi.

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 18, 2014, 23:26:16 »
kurde juz nie wiem komu wierzyc ,wikipedia :Leki z glistnikiem nie mogą być stosowane pod koniec ciąży (pobudzają skurcze macicy), w chorobie wrzodowej, przy jaskrze i ostrych nieżytach przewodu pokarmowego

za to dr Różański poleca twierdzi ze zdania sa spreczne lecz osobiscie poleca

Offline felix znaczy szczęśliwy

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 19, 2014, 12:03:03 »
A jaki wpływ ma kwas pelargonowy na jelita i ich odbudowe?

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 03, 2014, 01:50:36 »
Trochę sie juz poprawilo . krwawienia utaly juz tego samego dnia , gdy wypilem wywar  z siemienia lnianego , taka galaretke z niemielonych nasion . tyko ze spowodowalo to u mnie zator jakis w przewodzie pokarmowym  ,  poniewaz troche przedawkowałem , pijac to na wieczor i nastepnego obudzilo mnie klucie calego brzucha ,  byl on napecznialy , i nie zalatwialem sie przez 2 dni , pozniej biegunki (zalatwianie sie do 20 razy w ciagu doby ) z zoltym stolcem nastepnego dnia  z zielonym plus reczital grany przez kiszki co pare godzin   , caly jezyk mi sie rowniez oblozyl czyms bialym oraz doszlo  zabarwienie czesci teczowek na brazowo , poszedlem do szpitala bilirubina prawidlowa , morfologia prawidlowa. od lekarza rodzinnego dostalem heparegen , po tym leku osad  z jezyka zszedl drugiego dnia , .

na dzien dzisiejszy oddaje skape ilosci kalu  , nawet w polowie nie adekwatne do ilosci spozywanego jedzenia , kal rowniez wydalam jak krolik bobkami ,. natomiast  ostatnio wydalilem dwie nieznane mi ciala ktore mialy ksztalt jakby ziaren  kukurydzy tylko bylo 3-4 razy wieksze oraz byly przezroczyste i tu moje pytanie ,

moze istnieja jakies ziola ktore by zmusiliy pasozyty do pozostawienia pozostalosci po sobie  w kale ( chce zrobic badania laboratoryjne co tam dokladnie siedzi )  , oraz jakies regulujace oproznianie gdyz czuje nudnosci ,sadzac po ilosci wydalanej kupy oraz tym ze obwod brzucha poszerzyl mi sie o jakeis 10 cm ( jest tak naciagniety az skory brak ) to domyslam sie jak to musi tam wszystko gnic . z gory serdecznie dziekuje

« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2014, 02:48:42 wysłana przez jamumin1 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 03, 2014, 15:59:39 »
A czy te "kukurydzki" to nie były kamyczki żółciowe?

Na teraz to pewnie musisz sobie wziąć coś na przeczyszczenie, chociażby herbapolowski Normosan, jeśli to nie pomoże to kup sobie w aptece sól gorzką, czyli siarczan magnezu. Ale miejmy nadzieję, że Normosan wystarczy.

Jeśli proces przeczyszczenia będzie bolesny, to miej na podorędziu wywar z jaskółczego ziela lub No-Spa - chodzi o efekt rozkurczowy.

Offline jamumin1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 03, 2014, 22:26:44 »

A czy te "kukurydzki" to nie były kamyczki żółciowe

mozliwe poniewaz troche tam bylo takiej zoltej mazi ktora wycisnalem a budowa tych kukurydzek byla na ksztalt wanienki (tzn z jednej strony mialy otwor  przez na cala szerokosc budowy ) oraz gdy wycisnalem byly plaskie i  przezroczyste , fakture mialy jakby byly zrobione z czegos na wzor zelowej kapsulku , 

Na teraz to pewnie musisz sobie wziąć coś na przeczyszczenie, chociażby herbapolowski Normosan, jeśli to nie pomoże to kup sobie w aptece sól gorzką, czyli siarczan magnezu. Ale miejmy nadzieję, że Normosan wystarczy. 

jutro zastosuje

Jeśli proces przeczyszczenia będzie bolesny, to miej na podorędziu wywar z jaskółczego ziela lub No-Spa - chodzi o efekt rozkurczowy.

jaskolcze ziele biore caly czas tzn pije ta mieszanke ziolowa co polecil mi ten zielaz na regeneracje sluzowki , tj. babka lancetowata, ziele tasznika ,jaskolcze ziele w proporcjach 1;1;1

a jeszcze cie prosze abys odniosla sie do pasozytow jak mozesz .

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 04, 2014, 09:20:44 »
Z Twojego opisu wynika, że to rzeczywiście mogły być kamienie żółciowe, które właśnie dzięki jaskółczemu zielu wydaliłeś, a nie człony tasiemca.

Pij to, co pijesz, ale nie dłużej, niż miesiąc, a potem zmiana na inne żółciopędne i chroniące wątrobę - może być rzepik, kurdybanek, trędownik - co Tobie się nawinie. Możesz łykać olej lub tran po łyżce i trochę zaparzonego siemienia lnianego dla wygojenia jelit. Pamiętaj o probiotykach lub chociażby kwaśnym mleku kilka razy dziennie po łyżce.

Przemyśl swój jadłospis - czy nie stosujesz za mało przypraw trawiennych? Chili, tymianek, majeranek, mięta, szałwia, pieprz, jałowiec, ale bez wzmacniaczy smaku. Chodzi o to, by zjeść więcej przypraw, a nie, aby mieć bardziej ostre jedzenie.

To powinno się uregulować.