Autor Wątek: Boraks na ból stawów  (Przeczytany 72035 razy)

Offline Radunia

• Nowy
  • *
Boraks na ból stawów
« dnia: Listopada 18, 2013, 19:12:02 »
Witajcie,
temat nie do końca o ziołach, ale wiem, że jest tu wielu mądrych naturoterapeutów, którym może obiło się o uszy coś na temat skuteczności boraksu na problemy ze stawami?

W pewnym miejscu w internecie kobieta polecała, pisząc, że pije dwa razy dziennie łyżkę roztworu boraksu w wodzie, i że ta metoda pomogła jej na ból stawów. Faktycznie znalazłam artykuł na ten temat, ale jednak mam jakieś opory i będę bardzo wdzięczna za opinie tutaj.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: Boraks na ból stawów
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 18, 2013, 19:55:02 »

Offline Radunia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 18, 2013, 19:57:33 »
Tak, to ten.
Co sądzicie?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2013, 17:28:02 »
Artykuł zawiera wiele kłamstw i delikatnie mówiąc niedopowiedzeń i lepiej w niego nie wierzyć. Nie prawdą, że nie jest dostępny - można go łątwo kupić na Allegro. Że nie jest w suplementach? A kto pamięta stosowanie boraksu do tępienia komunistycznych mrówek faraonek? Robotnice zanosiły to do gniazd, gdzie boraks załatwiał królową. Oczywiście, wolna wola łykać trutkę na mrówki, ale dobrze jest wiedzieć co się robi, by się nie zdziwić.
Ach, to spisek, że doświadczenia na zwierzętach wskazują na zakłócanie funkcji rozrodczych przez boraks.

Kwas borowy też można kupić, choćby na Allegro, ale też trzeba mieć świadomość, że szczególnie dla noworodków jest on bardzo trujący. Obecnie łączy się wiele przypadków nagłej śmierci wcześniaków w inkubatorach właśnie z dezynfekcją ich za pomocą kwasu borowego. Obecnie tego się nie stosuje.

To nie są zabawki, można je krótko stosować, ale trzeba bardzo dokładnie wiedzieć, co się robi.

Pozdrowienia :-)

Offline Radunia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2013, 17:38:58 »
Dziękuję Basiu za odpowiedź. :)

Zajmuję się jubilerstwem i boraksu używam do lutowania, więc wiem, że nie jest go trudno kupić. Jednocześnie mam problemy ze stawami i stąd zainteresowanie. Jednak metoda od początku budziła we mnie opory, bo w warsztacie boraks traktowany jest raczej ostrożnie.

Gdyby ktoś z Was miał jeszcze jakieś spostrzeżenia na ten temat, to bardzo proszę. ;)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 19, 2013, 19:06:26 »
Kwas borny i borany podlegają żarliwej dyskusji w związku z programem oceny chemikalii REACH w Europie. A stosowanie boru jest bardzo powszechne (środki piorące, pestycydy, kosmetyki, emulsje obróbcze, itp.)
W związku z działaniem na rozrodczość i na płód, podlega on ograniczeniom w stosowaniu, nie wolno stosować związków boru w stężeniu powyżej 5,5 %. Typowo kwas borny jest stosowany do płynów do szkieł kontaktowych.
Ciekawe czy Ci co stosują szkła kontaktowe są mniej podatni na reumatyzm?
Hulda Clark uważa, że za wiele schorzeń odpowiadają mikrooorganizmy w tym grzyby. Związki boru to typowe środki grzybobójcze.
Płukanie zagrzybionych nóg kwasem bornym, to kiedyś podstawowy dość skuteczny środek.
Niemowlakom przemywało sie oczy.
Ale bor przez skórę źle się wchłania, co innego stosowanie wewnętrzne.

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 19, 2013, 19:17:16 »
Woda utleniona (podobnie jak boraks) może być śmiertelnie trująca, a wyleczyłem nią u siebie sporo chorób. Wszystko zależy od dawki...

Basia, w sposób taki: boraks = trutka na mrówki, można "załatwić" każdą substancję. Uprasza się o nie upraszczanie. ;)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 19, 2013, 19:25:12 »
Sporo chorób?! Myślałam,że jak ktoś się tak zdrowo prowadzi, to nie choruje. :P
I am back to save the universe

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 19, 2013, 20:10:48 »
Nie mąć. Trzeba najpierw stracić, żeby docenić. Doświadczenie nabywa się doświadczając, przecież.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 19, 2013, 20:50:12 »
Zaczęliśmy od artykułu, który niestety nie jest moim zdaniem wiarygodny - to tylko tyle.

Ja też miałam przemywane powieki kwasem bornym z apteki, jak miałam jęczmień, kiedy byłam dzieckiem i przeżyłam.
Jak już napisałam, że trzeba wiedzieć, co się robi.

Do lutowania boraks jako topnik się rzeczywiście świetnie nadaje.

Jednak na stawy, czy nie lepiej użyć 7pałecznika lub innych podobnych środków? No i jakiś zestaw ćwiczeń od Inez?
Co na temat Twoich stawów mówi medycyna?

Pozdrowienia :-)

Offline honorata

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 13, 2014, 09:53:48 »
Witam, jako że jestem tu pierwszy raz, a trafiłam szukająć info na temat boraksu.

Wątek troszke juz zapomniany, ale chcę jednak zapytać.

Zaczęliśmy od artykułu, który niestety nie jest moim zdaniem wiarygodny - to tylko tyle.
Na jakiej podstawie Basia, twierdzi, że artykuł nie jest wiarygodny?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 13, 2014, 14:34:28 »
Bor w leczeniu stawów podaje się jako pierwiastek a nie w żadnym kwasie. Boraks o którym piszecie bardzo trudno usuwa się z organizmu, bardzo szybko kumuluje i w niedługim czasie podawany doustnie prowadzi do uszkodzenia nerek.
Dzienna dawka pierwiastka Bor (Calcium Borogluconate) wynosi 3mg. Rzeczywiście pomaga on w przywróceniu równowagi hormonalnej i pomaga w chorobach kości i stawów.

Prawidłowy suplement wygląda na przykład tak

« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2014, 14:37:51 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline honorata

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 13, 2014, 17:23:20 »
No to kolejna zagadka.  :o
Czym różni sie boraks do analizy na zdjęciu :-\
Czy nie ceną?

Offline honorata

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 13, 2014, 17:25:14 »
Nie mogę edytować postu, proszę moderatora o poprawienie.

Miało być:

Czym różni się boraks czysty do analizy, a suplement ze zdjęcia.
Z chemii zawsze mi sie wydawało, że pierwiastki są jedne.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 13, 2014, 17:59:35 »
Kwas borny - H3BO3
Bor - B
Boraks - Na2B4O7
Calcium Borogluconate - C12H20B2CaO16

Różni się to wszystkim począwszy od wzorów sumarycznych, po przyswajalność, właściwości farmakologiczne, skutki uboczne itd.