Autor Wątek: Jak zwalczyć przykry zapach z ust? Proszę o pomoc.  (Przeczytany 24494 razy)

Offline ipozytywka

• Nowy
  • *
Odp: Jak zwalczyć przykry zapach z ust? Proszę o pomoc.
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 15, 2014, 15:19:34 »
Jeżeli chodzi o moją dietę - jadam bardzo dużo nabiału, sery, jogurty, twaróg, mleko. Jeśli już jem mięso to tylko drobiowe, chleba zjadam 2-3 kawałki dziennie. Makaron, ryż do 2x w tygodniu. Generalnie nie gotuję na studiach. Nie jadam dużo słodyczy, staram się je ograniczać, codziennie coś tego typu jest, ale w minimalnych ilościach (1 cukierek michałek lub duplo). Nie piję słodkich soków, a wodę gazowaną. Piję dużo kawy i herbaty. Zjadam dużo bakalii. Ziół nie używam, czasem bazylię czy oregano, ale naprawdę sporadycznie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 15, 2014, 22:14:24 »
Pewnie w innym dialekcie są to chyba rzeczywiście problemy z niestrawionymi białkami, tu pewnie Mira ma rację, że trzeba by to ograniczyć.
Kandyzowany imbir u mnie można kupić na rynku u ludzi handlującymi bakaliami za nieduże pieniądze. Osobiście uważam, że jest smaczny, a pomysł pogryzania go przez cały dzień, jak i innych przypraw ma sens, szczególnie, jeśli się myśli o tych Twoich migdałach (w gardle).

Warto byłoby pomyśleć o wsparciu dla wątroby - z rzeczy tradycyjnych, a łatwo dostępnych to można zacząć od mięty i melisy.

Jedz zupy warzywne, Mira pisze o gotowanych warzywach, forma nie jest ważna - to będzie podłoże pod prawidłowe bakterie, a między posiłkami pogryź sobie ociekającego serwatką twarogu lub weź łyżke kwaśnego prawdziwego mleka. To będzie probiotyk.

Pozdrowienia :-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 02, 2014, 01:05:46 »
Moja zaś rada jest prosta. Juka sproszkowany liść dwa trzy razy dziennie. I zbadać się w kierunku grzybicy.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline 12345

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 03, 2014, 12:53:44 »
A byłaś u dentysty? Ja też kiedyś miałem problem z tymi śmierdzącymi czopami ropnymi i oddechem, ale gdy dentysta wyrwał mi zepsutego(już nie do naprawy) zęba, którego nosiłem parę lat, to problemy ze śmierdzącym oddechem i dziwnym smakiem się skończyły, mimo że czopki się pojawiały.

Obecnie czopki ropne miewam okresowo i pojawiają się gdy jest chłodno.

Warto też zmienić pastę do zębów na jakąś lepszą, bo jest różnica między zwykłą pastą za 3zł a taką za 14zł.

Trzeba też pamiętać o szorowaniu języka szczoteczką, bo wtedy oddech jest zdecydowanie dłużej świeży.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 03, 2014, 13:45:21 »
Przepraszam, ale żadną szczoteczką. Na pewno nie tą samą, którą sie myje zęby. Z prostej przyczyny: z czyszczenia na czyszczenie będzie przybywało na szczoteczce syfu. Są takie specjalne skrobaczki, ale też wystarczy się posiłkować sie łyzeczką do herbaty zeby zeskrobac nalot z języka. To zdecydowanie łatwiej umyc po zabiegu.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 03, 2014, 18:57:58 »
Szczoteczką nie należy szorować języka, bo wciera się w niego to, co ma zostać usunięte. Jedynie ścieranie drewnianą szpatułką ma jakiś sens...

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 03, 2014, 19:42:04 »
author=12345 .
Warto też zmienić pastę do zębów na jakąś lepszą, bo jest różnica między zwykłą pastą za 3zł a taką za 14zł.

...a można prosić o bardziej ukierunkowaną informację ? taką dla niewtajemniczonych ? nazwa firmy lub rodzaj półki ? bo generalnie ok 70 % społeczeństwa,  jak ma pieniądze to ochoczo kupuje pastę za 14 zł w czerwonym przyciągającym uwagę opakowaniu , bo myśli że wybieli zęby, a ta za 3 zł najzwyklejsza dokładnie ma identyczny skład i może to samo...    niestety w składzie mają identyczną wartość fluoru, co zresztą jak i ta słynna w pomarańczowym opakowaniu i czy te pasty maja zbawienny wpływ na usuwanie zapachu z ust ? myślę ze akurat nie te pasty...

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 04, 2014, 04:59:47 »
Skąd wy takie rady bierzecie. Z sufitu. Kasę Chińczykom i Hindusom chcecie nabijać ? Przecież są polskie zioła które są prawie pod ręką. Są stare sprawdzone przepisy ? Boli grało, są  z nim czy migdałami problemy to metod jest kilka.
1. Stara przedwojenna silny rozwór soli i kilka kropel jodyny. Płukać kilka razy dziennie. Można dodać 1-2 ml kropli miętowych. Zawarty w nich mentol jest silnie bakteriobójczy. W grę wchodzi też spirytus kamforowy.
http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p30.htm
Kamfora jak pisze doktor ma silne właściwości antyseptyczne, działa głównie na ziarniaki, pałeczki ropy błękitnej, gronkowce i paciorkowce czyli strzał w dziesiątkę. Mentol ma w stosunku do candidy MIC 300 mikrogramów na mililitr i ustępuje tylko kilku terpenom i seskwiterpenom
2. Zemleć liści czeremchy i nieco olszy czarnej /teraz są super/ kilka zielonych szyszek sosny zalać nawet nierozcieńczonym octem lub zalać w stosunku 3 cz. octu 2 cz. wody. Potrzymać tydzień w ciemnym miejscu i już można stosować ale lepiej trzymać 2 tygodnie i codziennie wstrząsać. Potem odlać i można stosować do płukania a w razie przeziębienia 10 ml na szklankę wody. To działa bowiem są to silnie zioła fiotncydowe a nie napchane pestycydami, hormonami wzrostu i innymi cudami zioła chińskie i indyjskie. Obecnie Chiny i Indie to pewnie najbardziej zanieczyszczone kraje świata. Tam jest wolna amerykanka i kupowanie ziół chińskich i indyjskich to wielkie ryzyko.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Klara

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 04, 2014, 09:41:22 »
Skąd wy takie rady bierzecie. Z sufitu.
A nie z "Przyjaciółki"? :D

Gumppek, a co byś polecił na umiejscowionego w gardle Streptococcus pyogenes? Moja koleżanka ma zalecone silne antybiotyki, ale wolałaby zastosować preparaty ziołowe, o ile się da...

Offline 12345

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 04, 2014, 13:12:00 »
.a można prosić o bardziej ukierunkowaną informację ? taką dla niewtajemniczonych ? nazwa firmy
Te tanie pasty często słabo się pienią, często są jakieś takie "matowe" i słabo myją. Dentysta dał mi próbkę Meridolu, a z apteki wziąłem próbki Lacaluta i różnica jest znaczna. Najlepiej myje mi się zęby Lacalutem, bo zęby zawsze są śliskie, natomiast po tanich pastach są niedomyte i szorstkie.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 04, 2014, 13:59:43 »
Tak... lacalut. Związki aluminium i wszechobecny w pastach fluor... . O reszcie też szkoda gadać.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 04, 2014, 15:05:24 »
Tak... lacalut. Związki aluminium i wszechobecny w pastach fluor... . O reszcie też szkoda gadać.

Właśnie :(   
author=12345
  niestety zdrowie każdego z nas leży w malutkich niuansach, w kontekście past do zębów,  należy zatkać uszy i oczy na reklamy a włączyć osobistego  analizatora...

Offline gumppek

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 04, 2014, 18:22:29 »
Skąd wy takie rady bierzecie. Z sufitu.
A nie z "Przyjaciółki"? :D

Gumppek, a co byś polecił na umiejscowionego w gardle Streptococcus pyogenes? Moja koleżanka ma zalecone silne antybiotyki, ale wolałaby zastosować preparaty ziołowe, o ile się da...
Ocet czeremchowy mocny. Tu bardzo skuteczny i pewno lek można eksperymentować z berberysem i glistnikiem. Ale to wyższa szkoła jazdy by wydobyć berberynę a z glistnika sangwinarynę i inne alkaloidy glistnikowe. Silny jest kopytnik. Zrobiłem ocet mlekowy ale jeszcze nie próbowałem. Teraz eksperymetuję z innymi składami kwasów mlekowego, bursztynowego, cytrynowego, jabłkowego, fumarowego. Chodzi o wytworzenie kompleksów fitonocydów z metalami. Tu specem jest doktor.
Józef Stanisław Tischner

Klara

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 04, 2014, 20:24:18 »
Ocet czeremchowy mocny. Tu bardzo skuteczny i pewno lek można eksperymentować z berberysem i glistnikiem. Ale to wyższa szkoła jazdy by wydobyć berberynę a z glistnika sangwinarynę i inne alkaloidy glistnikowe. Silny jest kopytnik. Zrobiłem ocet mlekowy ale jeszcze nie próbowałem. Teraz eksperymetuję z innymi składami kwasów mlekowego, bursztynowego, cytrynowego, jabłkowego, fumarowego. Chodzi o wytworzenie kompleksów fitonocydów z metalami. Tu specem jest doktor.

Dobrze, dobrze. Twoje badania zasługują na Nobla in spe, ale teraz potrzebuję rady dla osoby, która jest artystką, śpiewaczką i na ziołach się nie zna aż tak: sangwinaryna, berberyna, fitoncydy z metalami, kwasy srasy... :o
Gumppek, poradź coś co można zastosować, kupiwszy w zielarni. Poradzisz?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2014, 20:27:02 wysłana przez Klara »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 04, 2014, 20:31:53 »
A poza tym czy możesz cos wiecej powiedzieć o ekstraktach mlekowych, np jakie stężenie.