Autor Wątek: Jak zwalczyć przykry zapach z ust? Proszę o pomoc.  (Przeczytany 24493 razy)

Offline ipozytywka

• Nowy
  • *
Jak zwalczyć przykry zapach z ust? Proszę o pomoc.
« dnia: Listopada 13, 2013, 23:52:43 »
chciałam prosić o rady, bo sama nie wiem jak mam z tym walczyć, a jest to bardzo przykry i męczący problem, sprawia, że nie zbliżam się do ludzi, bo... wstydzę się swojego oddechu ;/
Otóż podejrzewam, że mam kamienie migdałkowe. W dzieciństwie dużo chorowałam, co sprawiło, że migdałki się podziurawiły. W tych kraterach zbiera się resztka jedzenia itd, co powoduje nieprzyjemny zapach z ust....czuję, jak coś mi "siedzi" na tych migdałkach i drażni. Czasami odpadnie, ale rzadko. Nie jestem w stanie tego zobaczyć, no ale wyraźnie czuję. Nie wiem jak mam z tym walczyć. Próbowałam wyciskać, ale zwyczajnie nie mogę, bo tego nie widzę, problem ciągle pozostaje.
Proszę o rady, jest to dla mnie bardzo męczące. Wolałabym uporać się z tym sama, bo studiuję i nie mam możliwości pójść do lekarza.
Pozdrawiam!

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Jak zwalczyć przykry zapach z ust? Proszę o pomoc.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 14, 2013, 07:15:34 »
Osobiście nie mam z tym problemem do czynienia.
Można by na początek wypróbować jakieś płukanki dezynfekujące oparte na ziółkach.
Sporo jednak pisał o tym problemie nasz Gospodarz:

http://rozanski.li/?s=przykry+zapach+z+ust&submit.x=0&submit.y=0

Może tam znajdziesz jakieś wskazówki ?

veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 14, 2013, 08:23:01 »
Doskonały na to jest napar ze złotego wąsa. Do popijania i czyszczenia zębów.
Likwiduje również woń u czworonogów.

Offline ipozytywka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 14, 2013, 10:09:13 »
Niestety nic nie znalazłam :-(
Mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś, kto pokonał tę dolegliwość i zechce mi pomóc...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 14, 2013, 10:23:55 »
Niestety nic nie znalazłam :-(

A co Ty szukasz? Przecież pod wskazanym linkiem są materiały do przemyśleń.

Jednak osobiście uważam, że powinnaś nawiązać kontak z laryngologiem. Studia nie są żadną przeszkodą dla kontaktu z medycyną. Możliwe, że laryngolog Tobie po prostu te migdały wyczyści i od tego pewnie trzeba by zacząć. Poza tym laryngolog może zlecić badanie wymazu z gardła, by ustalić, jakie bakterie tam się kiszą.

Jak już będzie wiadomo, z czym mamy do czynienia, to wtedy mozna się zastanawiać nad wyborem metod leczenia.

Pozdrowienia :-)

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 14, 2013, 18:23:42 »
Jak nie masz czasu na laryngologa to idź do laboratorium analitycznego i zrób odpłatnie wymaz z gardła z antybiogramem (pewnie ze 60zł , ale jeżeli nic nie wyhodują to za antybiogram ok.30 zł zwrócą). Nierzadko gronkowiec tworzy  cuchnące grona. Robi się to na czczo, nie myjąc zębów i bez płukania jamy ustnej.
Oczywiście trzeba również wykluczyć próchnicę, szczególnie powierzchni stycznej zębów, gdzie może gromadzić się jedzenie.
Beata

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 14, 2013, 21:50:57 »
moim zdaniem to raczej żołądek i helikobakter pylori, proponuje na początek zastanowić się nad swoją dieta, można żuć owoce jałowca tanio i nie drogo przeciwwskazania choroby nerek, ewentualnie propolis łyżeczka do herba ty dwa razy dziennie przez półł roku, poprawi się na pewno.

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 15, 2013, 09:23:46 »
Moim zdaniem mogłaby pomóc kuracja ze ssaniem na czczo oleju słonecznikowego np. z dodatkiem kropli dentoseptu. Łyżkę oleju bierzesz do ust i ssiesz przez 20 min przepuszczając przez zęby. Potym należy dokładnie umyć zęby. Szławia też byłaby pomocna poprzez płukanie gardła.  Jest to dość znana kuracja i sporo o niej znajdziesz w necie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 15, 2013, 11:50:39 »
Ja jednak nadal bym namawiała na początek na kontakt z medycyną.

Pozdrowienia :-)

Offline ipozytywka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 14, 2014, 08:12:03 »
Już sama nie wiem jak  mam z tym walczyć - płukałam gardło jakąś ziołową herbatką, jednak problem nie zniknął... Do lekarza nie mam kiedy pójść, studiuję, w domu jestem tylko co jakiś weekend, a wtedy przychodnia jest nieczynna... Czego jeszcze mogę usunąć by zlikwidować ten uporczywy problem? ;-(

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 14, 2014, 08:48:37 »
Skoro nie pomogła żywica gwajakowa i złoty wąs to nic już nie pomoże - rozumiem, że skorzystałaś z przedstawionych dotychczas porad :P
I am back to save the universe

Offline ipozytywka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 14, 2014, 09:25:33 »
a gdzie mogę to kupić? ;-) jaka jest cena i jak się tę żywicę stosuje?
Dotychczas płukałam gardło septosanem...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2014, 12:06:22 wysłana przez ipozytywka »

Offline ipozytywka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 14, 2014, 22:26:16 »
Dziękuję za tak obszerną wypowiedź, zastosuję te sposoby.
Osobiście uważam, że przyczyną mojego nieświeżego oddechu mogą być migdałki - bardzo często łapię infekcję, są powiększone... Jednak nie widzę na nich osadu, być może jest jakoś ukryty... co mogę poradzić na to? Czy sposoby wyżej opisane w tym przypadku także się sprawdzą?

Offline kasha

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 15, 2014, 04:00:07 »
Jeszcze żucie goździków,
używam na gardełko a oddech po goździczku mam wręcz powalająco świeży  ;D

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 15, 2014, 10:17:31 »
jakiś rok temu na discovery był program o takich różnych rzeczach co to wyrastają na nas i w nas min. pryszcze i kolonie bakterii zagnieżdżone gdzieś w okolicach gardła i jak się to wyciąga. Był właśnie problem powalającego oddechu, którego aromatu nie sposób było się pozbyć jak tylko wyciągając te kolonie bakterii z gardła (może laryngologa trzeba pytać), osobiście wytrzymałem do momentu jak zaczęli wyciskać facetowi z pleców prawie półlitrowego syfa ......bleeeeeeee.....