Autor Wątek: Kozieradka  (Przeczytany 17519 razy)

Offline slav

• Więcej Pisze
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 08, 2015, 19:44:05 »
Przyjemna?!? Gorzka jak szlag! No chyba że ja jakąś lewą kozieradkę miałam...

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 08, 2015, 20:14:34 »
Zmielone nasiona kozieradki dodaję do ciasta przy pieczeniu chleba, na zmianę z czarnuszką i kminkiem.
Sproszkowaną kozieradką kiedyś posypywałam grubo kanapki z twarożkiem, albo chleb z masłem, miodem czy jakąś pastą, chyba wrócę do tego zwyczaju. Można nasiona lekko podprażyć na suchej patelni przed zmieleniem.
Dobrze smakuje kozieradka z żółtymi serami, trochę jak parmezan.
Wchodzi w skład różnych mieszanek. Dobry jest bengalski Panch Phoron, do przyprawiania warzyw, surówek, curry, ryb, roślin strączkowych, masła klarowanego
http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Panch-Phoron-indyjska-mieszanka-pieciu-przypraw
Lepiej nie jeść za dużo kozieradki, żeby pot nie śmierdział kozą.
Kiełki kozieradki mają smak młodej fasolki szparagowej, ale wyrośnięte stają się dość gorzkie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 08, 2015, 20:43:40 »

Miałem na myśli..przyjemną w dotyku:)))) Smak neutralizuje obecnośc czarnuszki:)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 08, 2015, 20:44:54 »

ja często śmierdzę kozą:)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 11, 2016, 10:42:49 »
Też męczyłam się z cholerstwem. Od pewnego czasu ładuję z kapsułki 00 i życie stało się prostsze ;)
Moja znajoma (ma początki cukrzycy) pokazała mi coś takiego http://www.allecco.pl/16014,diabetamid-30-kaps.html i powiedziała, że zgodnie z zaleceniami lekarza ma brać przez 3 miesiące. To akurat nie jest tylko kozieradka, ale zastanowiłam się czy mogę bezkarnie brać kozieradkę przez cały czas.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:12:33 »
Nie kozieradkę nie wolno brać cały czas. Doktor pisał o niej 10 lat temu
http://luskiewnik.strefa.pl/farmakologia/trigonella.htm
od tego czasu wiele się zmieniło.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:25:48 »
Od dziś będę brać kozieradkę. Jak poleciliście, zalałam mlekiem zamiast wodą i nie była praktycznie gorzka! Wypiłam mleko i zjadłam ziarenka (mam niepomielone, muszę nabyć mielone).

To jak długo można brać?

Jak będę kozieradkę przyrządzać jako odwar z podanego linka (tylko zamiast połowy wody dam mleko, żeby to sympatyczniejsze było), to będzie ok?

A jak doprawię jeszcze cynamonem, kardamonem, kurkumą, to będzie też ok? Czy to się z czymś gryzie?

Offline felix znaczy szczęśliwy

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 11, 2016, 14:30:29 »
Spróbuj podprażyć ziarna kozieradki na patelni do momentu wydzielania przyjemnego zapachu, są o wiele łatwiej strawne. Cynamon i kozieradka mogą obniżać cukier we krwi, więc jesli ktoś ma wahania poziomu cukru to należy uważać. Jeżeli nie bierzesz dużych ilości to powinny być ok, jeżeli zalewasz mlekiem ziarna to niech będzie trochę tłuszczu w mleku.

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 11, 2016, 17:06:49 »
Nie bardzo zrozumiałam, ta kozieradka w tym serze to jest w całych ziarenkach dodana i one miękną od leżakowania czy jak?

Sery z kozieradką (mleko kozie) robię dość często, są klienci którzy kupują tylko z kozieradką lub czarnuszką  :), dodaję się całe ziarenka NIE PRAŻONE, pod czas produkcji sera kozieradka pięknie zmiękcza się, wcale nie są gorzkie, ser o dziwo, pachnie raczej słonecznikiem  :) 

Kozieradkę (olej kozieradkowy) używam również jako jeden ze składników maści na żylaki, teraz chcę eksperymentalnie dodać do maści na łuszczyce i AZS.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 11, 2016, 17:10:53 »
Piękny jest, aż mi smak przyszedł.
Można kupić, ale nie kozieradkowe, po ile?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 12, 2016, 07:05:37 »
Mielona kozieradka to od lat mój ulubiony dodatek do wszelakich serów pleśniowych. Doszedłem do tego sam. Znakomicie podkreśla ich smak, jednocześnie ciekawie wzbogacając ich nutki smakowe. Polecam :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Edysza

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 26, 2019, 20:41:35 »
Cześć Wam,

Pozwolę sobie nieco odświeżyć ten wątek. Chciałabym dopytać, czy ktoś z Was stosował kozieradkę w celach stymulacji porostu tzw. baby hair?

Na wielu blogach, np. tutaj: https://www.zadbanewlosy.pl/kozieradka-na-wlosy-wlasciwosci-efekty-i-opinie/ jest napisane, że można za pomocą wcierki/naparu zahamować wypadanie włosów.

Wcześniej stosowałam siemię lniane, drożdże i kilka innych "domowych metod", niestety - żadna nie przyniosła rezultatów. Stąd moje pytanie i wątpliwości.

Będę wdzięczna jeśli ktoś będzie w stanie mi podpowiedzieć.
Pozdrawiam

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 27, 2019, 16:04:20 »
@Edysza - na Facebooku jest grupa o nazwie "Włosing", traktująca o naturalnej pielęgnacji włosów. Skupia tysiące użytkowniczek, które codziennie wymieniają się swoimi doświadczeniami. Z tego co zaobserwowałam, mnóstwo osób stosowało wcierki z naparu kozieradki i bardzo sobie chwaliły efekty. Równie duża grupa stosuje wcierki z oleju czarnuszki i efekty są podobne. Wg mnie warto wypróbować. Niestety, użytkowniczki zarówno jednej jak i drugiej metody skarżą się na nieprzyjemny zapach. Kozieradka podobno sprawia, że włosy długi czas śmierdzą rosołem. Czarnuszka też ma specyficzny zapach (korzenny, odrobinę podobny do kminku), ale mi akurat się ten zapach podoba.
Sama nie stosowałam kozieradki, a jedynie olej z czarnuszki i nie na włosy, tylko na skórę dłoni, bo mam egzemę, więc własnym doświadczeniem nie mogę się podzielić. Jednak po przeczytaniu dziesiątek opinii na grupie "Włosing" uważam, że naprawdę warto wypróbować tę metodę, bo wielu osobom pomaga. To samo dotyczy oleju z czarnuszki