Autor Wątek: stylizacja wlosow  (Przeczytany 5592 razy)

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
stylizacja wlosow
« dnia: Listopada 11, 2013, 20:12:50 »
Tym razem mam pytanie natury kosmetycznej. Przez 3 lata uzywalam lakieru, z ktorego bylam bardzo zadowolona ale po obcieciu sie "na faceta" zaczal mnie uczulac, skora robila sie czerwona I swedzaca. Wiec zrezygnowalam z ukladania wlosow. Aktualnie moje wlosy ciagle bardzow krotkie niewystylizowane wygladaja mniej wiecej jak filmowa fryzur Frankensteina. Na codzien to przejdzie ale w sobote ide na wesele I pasuje jakos wygladac.
I tu pojawia sie moje pytanie. Jakie sa naturalne sposoby ktorych mozna uzyc do ukladania wlosow? Zwlaszcza wlosow bardzo krotkich.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
Odp: stylizacja wlosow
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 21, 2014, 22:55:30 »
Nie otrzymałam odpowiedzi a problem się nie rozwiązał. Mam krótkie włosy (względnie) i nie mam pojęcia czego mogę użyć do stylizacji, bo lakier mnie uczula. Włosy układają mi się jak mają ochotę i dobija mnie to, że mam fryzurę jak moja matka 30 lat temu.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 21, 2014, 23:14:07 »
Kiedyś moja głowa posłużyła za model adeptce sztuki fryzjerskiej. Z tamtych czasów pamiętam, że dziewczyna gotowała siemię lniane i z jego pomocą wygniatała mi na włosach fale jak z lat 30-tych ubiegłego wieku :)
Za to moja mama używała piwa do kręcenia włosów - kosmyk włosów przecierała wacikiem umoczonym w piwie i zakręcała na wałki. Po wysuszeniu była trwała fryzurka. Do papilotów też używałyśmy piwka  ;)

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 22, 2014, 11:40:14 »
Siemienia mogę spróbować ale piwa nie piję więc nie wiem co bym miała z nim później robić i jak sobie wyobrażę zapach takiej fryzury...

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 22, 2014, 19:34:52 »
Zapachu piwa we włosach nie pamiętam - może szybko się ulatniał :)

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 22, 2014, 21:30:38 »
O Siemieniu lnianym też gdzieś  czytałam, podobno żel aloesowy też tak można użyć. Piwo podobno używa się jak piankę, czyli trzeba piwo wpienić ;). Mi mama mówiła, że do utrwalania używano kiedyś wody z cukrem - od razu miałam wizję roju pszczół na włosach, zwłaszcza latem.
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Klara

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2014, 09:36:18 »
Kleik z siemienia lnianego był używany od dawna do stylizacji włosów, przez markowe zakłady fryzjerskie. Kiedy w ubiegłym stuleciu nastała moda, w Paryżu,  na modelowanie włosów na szczotce, to wówczas, na szeroką skalę, fryzjerzy  stosowali do tego celu kleik z siemienia. Sprawdza się znakomicie po dziś dzień: oprócz modelowania, nawilża, odżywia, nabłyszcza. Głównie do włosów prostych, więc kto chce zachować skręt (loki) to musi znaleźć inny sposób.
Pierwszym fryzjerem francuskim, który zastosował modelowanie włosów na szczotce i użył do tego celu kleiku lnianego, był Antione, czyli Antoni Cierplikowski.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2014, 11:59:15 »
Sama nie stosowałam ale wg Stephanie Faber "Kosmetyka naturalna" można zrobić:

1. Wzmacniacz rumiankowy (tylko do jasnych włosów): 2 garści suszonego kwiatu rumianku zalać 0,5 l wrzącej H2O na 0,5 godz. Odcedzić przez filtr kawowy. Wystudzić. Sok z 1 cytryny też przefiltrować i połączyć. Smarować włosy, które długo utrzymuja nadaną im formę.

2. Uszyuwniacz miodowy: 1 łyżeczka czystego miodu pszczelego + 0,25 l gorącej wody, odrobina octu owocowego. Rozpuścić miód w goracej wodzie i dodać ocet. nadaje polysk włosom i zdolność do naturalnego układania się.

Klara

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2014, 15:10:37 »
2. Uszyuwniacz miodowy: 1 łyżeczka czystego miodu pszczelego + 0,25 l gorącej wody, odrobina octu owocowego. Rozpuścić miód w goracej wodzie i dodać ocet. nadaje polysk włosom i zdolność do naturalnego układania się.

Doruś, ale co, spłukiwać czy nie?

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 25, 2014, 09:34:42 »
Klara - Faber nic nie pisze o spłukiwaniu więc raczej bym tego nie robiła :)

MrKrzywosad71

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:55:18 »
Siemie lniane fajne stylizuje włosy, jeżeli chcemy mieć efekt pięknych morskich fal warto pomyśleć o sprayu do stylizacji z olejkami i solą morską , w efekcie mamy fajne ujarzmione włosy, które wyglądają na zdrowe i sa pięknie falowane...

ExtraPia78

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 15, 2014, 13:03:24 »
Ja również używam sprayu do stylizacji loków z olejkiem rozmarynowym i solą morską, mamy wówczas efekt mokrych fal, który utrzymuje się przez długi czas , bardzo lubię taki efekt na włosach . płukanki z siemienia lnianego też bardzo lubię:)