Autor Wątek: babka lancetowata  (Przeczytany 10992 razy)

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
babka lancetowata
« dnia: Listopada 03, 2013, 12:18:09 »
Babka chodzi za mną od lat, ale mało jej zbierałam.
W tym roku późną jesienią zaskoczyła mnie. Zrobiłam wobec tego sok.
Okazało się, że okłady ze świeżych liści są doskonałe na głębokie żylaki - bardzo skutecznie łagodzą ból, usuwają opuchliznę.
Zaskoczyła mnie bardzo informacja, że herbatka z liści babki sprzyja rzuceniu palenia papierosów, pisze o tym też nasz gospodarz.
Achmedow pisze, że roślinka z nasionami wyrwana z rozpadliny w kamieniu, czyli czerpiąca z kamienia (podobnie jak róża) jest od dawna bardzo cenionym afrodyzjakiem.
A kolejna czarodziejska wiadomość, że należy ona według klasyfikacji cesarza chińskiego Shen Nung do grupy książąt. Podzielił on rośliny (zbiór 350 roślin) na trzy grupy: książąt, ministrów i asystentów. Do grupy książąt należy między innymi żeń szeń i tasznik.
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2013, 13:43:23 wysłana przez halina1 »

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 04, 2013, 13:35:49 »
No właśnie - lubię tę szczyptnę magii w ziołach - właśnie, gdy sobie uświadamiamy, że mówimy o rodzaju magii która się różni od wiedzy ;)
Różnice, głupcze!

Offline agnesik12

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2014, 10:38:20 »
Czy babka lancetowata i szerokolistna ma takie same dzialanie?bylam na lace i rosnie tam mnostwo babki szerokolistnej.czy swieze listki mozna dodawac do herbat,zup?czy moze dodawac do zielonych koktajli?duzo jej uzyeacie?

Offline cezet

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 454
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 01, 2014, 16:08:23 »
Ja używałam jak dotąd tylko szerokolistnej, z bardzo pozytywnym skutkiem, głównie zewnętrznie i troszkę nazbierałam do suszenia szerokolistnej i lancetowatej też.
Chciałam sobie przypomnieć, co nasz Gospodarz pisze na temat babek (bo kiedyś już czytałam i wydawało mi się, że szerokolistna była prawie na równi z wąskolistną (ale to chyba na archiwalnych stronach, tak mi się kojarzy). Jak znajdę, to uzupełnię wpis.
W każdym razie, zaglądając do jednego z wpisów (tego: http://rozanski.li/?p=853), znalazłam w komentarzu Romana M., cyt.:
" 9.   Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne uwarunkowane są w znacznym stopniu z obecnością w surowcu aukubiny. Badacze francuscy podają, że najwięcej aukubiny zawierają liście zebrane w lipcu (3,1% suchej masy), najmniej w kwietniu i maju (0,7% suchej masy). To pokazuje, jak istotne są badania dotyczące nawet tego by określić optymalny termin zbioru rośliny".

Więc czym szybciej wpisuję teraz, żeby jak ktoś chce używać, to żeby nie czekał ze zbiorami liści.
Kłącze się też zbiera, muszę poszukać kiedy (pewnie ja jesień, logicznie myśląc...)

Offline Dorunia

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 669
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 02, 2014, 11:07:39 »
Myślę, że z uwagi na szalejący klimat należałoby posługiwać się kalendarzem zbioru uwzględniającym fazę rozwoju roślin. Przecież lipiec we Francji nie musi odpowiadać fazie rozwoju babki w polskim lipcu.
Pytanie -  w jakiej fazie rozwoju nasza rodzima babka ma najwięcej aukubiny?

Moja babka ma już nasiona, czy to oznacza, że spóźniłam się ze zbiorem ?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2014, 11:00:40 wysłana przez Dorunia »

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #5 dnia: Września 04, 2014, 15:38:42 »
Nazbieralam dosc duzo lisci babki lancetowatej,
mam troche wnuczat, wiec syrop na zime z pewnoscia sie przyda ... :)
Znalazlam przepis naszego Gospodarza :


". Sirupus Plantaginis: syrop z babki wg dr Różańskiego
świeży sok z ziela babki lub odwar z korzeni babki - 100 ml
miód naturalny - 100 ml
cukier - 100 ml
sok z jednej cytryny
goździki lub cynamon do smaku
Składniki zmieszać na ciepło. Przechowywać w zimnym miejscu.
Zażywać 4 razy dz. po 1 łyżce."

Zastanawia mnie konserwacja tego syropu.
W przepisie jest :
Cytuj
Składniki zmieszać na ciepło.
Chcialabym przetrzymac syrop dluzej.
Czy sok z cukrem mozna zagotowac ? - nie gotowac, ale - zagotowac ?
Jesli zagotuje (a nie strace najwazniejszych skladnikow?),
to wowczas dolaczyc miod i cytryne i podgrzewac do maximum, by wlac do sloiczkow ?
Jesli robiliscie juz ten syropek, prosze napiszcie troszke :)
Sok stoi i czeka na dalsze przetworzenie ... :)

Bede wdzieczna za kazda odpowied :)


Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2014, 20:40:49 »
Nie robiłam.Ale postąpiłabym:
Podgrzewanie ma według mnie na celu dobre wymieszanie i rozpuszczenie składników.
Produkt po tej operacji powinien być stabilny. Dla pewności naczynia należy wyparzyć, można też dodać trochę złotego wąsa alkoholowego lub wodnego, znakomicie konserwuje.
Mocne wygrzewanie niszczy biologicznie aktywne składniki.


Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2014, 21:21:59 »
halina1 -
Halinko - bo mysle, ze tak masz na imie :)
Serdecznie Ci dziekuje za odpowiedz.
Dodam zlotego wasa - mam go b. duzo :)
Rozrasta sie niesamowicie :)
Z Ciebie to taka "dobra duszyczka" :)

Pozdrawiam :)

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #8 dnia: Września 04, 2014, 22:02:20 »
Czy dobra duszyczka może mieć cechy chuligańskie? :)

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2014, 22:23:44 »
Mysle ;) ze czasem moze miec ... ;)
A czy "Dobra Duszyczka" o "cechach chuliganskich" ;)
polaczylaby syropek z b. lancetowatej z jerzowka purpurowa i mniszkiem :)

Przepraszam Moderatorke za malenki off :)

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #10 dnia: Września 05, 2014, 10:10:30 »
a czy cukier nie konserwuje?

Klara

  • Gość
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #11 dnia: Września 05, 2014, 10:39:18 »
Moim zdaniem, miód jest też jest dobrym konserwantem, a już połączenie cukru i miodu, zwiększa moc konserwowania. Tylko... ten cukier, czy jest konieczny, skoro jest miód?
Goździki też mają właściwosci bakteriobójcze, bakteriostatyczne.
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2014, 10:41:37 wysłana przez Klara »

Offline Zioła od kuchni

  • Zioła od kuchni i nie tylko
  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zioła od kuchni i nie tylko
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #12 dnia: Września 05, 2014, 21:28:52 »
Moja babcia kiedyś robiła liście babki w cieście naleśnikowym na słono. Oprócz tego, że były nawet smaczne miały szczególne działanie przeciwzapalne.

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #13 dnia: Września 06, 2014, 22:40:11 »
Co do zbioru korzeni babki, to mam jakąś książkę z zakonnymi zapiskami i recepturami i tam stoi, że można go zbierać cały rok. Oczywiście jesień wydaje się być szczególnie odpowiednia ;)
Różnice, głupcze!

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Odp: babka lancetowata
« Odpowiedź #14 dnia: Września 09, 2014, 20:49:30 »
Ingwer, nie dodawałabym mniszku. Według danych podanych przez gospodarza nie jest zalecany przy infekcjach wirusowych i chorobach nowotworowych.