Do roślin bogatych w żelazo Fe należą niewątpliwie:
Liść, owoc porzeczki czarnej lub czerwonej ok. 1 mg Fe/100 g
Wiśnie owoc 0,5 mg Fe/100 g
Róża dzika owoc 0,5 mg Fe/100 g
Rodzynki 2,3 mg Fe/100 g
Pigwa owoc 0,7 mg/100 g
Oliwki zielone marynowane 1,7 mg/100 g
Liść maliny 1,5 mg/100 g
Owoc maliny 1 mg/100 g
Liść agrestu 2 mg/100 g
Owoc agrestu 0,6-1 mg/100 g
Borówka owoc (czarna) 0,5-0,7 mg
Borówka liść 1,2-1,4 mg/100 g
Bez czarny owoc 1,2-1,8 mg/100 g
Bez czarny liść 0,8-0,9 mg/100 g
Szczaw liść 8,5 mg/100 g
Szczaw korzeń 9,2-12,5 mg/100 g
Szczypiorek 1,5-2 mg/100 g
Szparagi 0,5-0,7 mg/100 g
Kurka 6,5 mg/100 g
Pieczarka 1 mg/100 g
Purchawka młoda 11-22,5 mg/100 g
Borowik 1 mg/100 g
Koper włoski bulwa 2-2,7 mg/100 g
Mniszek liść 2,5-5 mg/100 g
Pępawa liść 4-6 mg/100 g
Brodawnik ziele 6-8 mg/100 g
Jastrzębiec ziele 3-4,5 mg/100 g
Kozibród ziele 3,6-4,2 mg/100 g
Pietruszka ziele 5-6 mg/100 g
Pasternak korzeń 0,6 mg/100 g
Pokrzywa ziele 11-14 mg/100 g
Rzeżuchy 2-9 mg/100 g
Chrzan korzeń 1,5-2,5 mg/100 g
Chrzan liść 4,5-6 mg/100 g
Burak korzeń czerwony 1 mg/100 g
Cebula 0,5 mg/100 g
Cykoria ziele 0,5-0,8 mg/100 g
Cykoria podróżnik korzeń 2,8-3,2 mg/100 g
Groszek zielony surowy 1,9-2,2 mg/100 g
Jarmuż ok. 2 mg/100 g
Karczoch główki 1,5-2 mg/100 g
Karczoch ziele 3-4 mg/100 g
Czosnek uprawny 1,4-1,5 mg/100 g
Czosnek niedźwiedzi liść 3--3,5 mg/100 g
Nasiona pistacji 7-8 mg/100 g
Wyka ptasia 2 mg/100 g
Lucerna ziele 1-1,5 mg/100 g
Soczewica 7 mg/100 g
Cieciorka ziele 3 mg/100 g
Soja ziarna 8-9 mg/100 g
Ciecierzyca 6-7,5 mg/100 g
Fasola Jasiek ok. 6 mg/100 g
Dane wg Hofmann & Carlsson 2008 i analizy chemiczne własne