Autor Wątek: Kurs zielarski poświęcony fitoterapii chorób pasożytniczych  (Przeczytany 22925 razy)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Kurs zielarski poświęcony fitoterapii chorób pasożytniczych
« dnia: Października 21, 2013, 17:10:25 »
W miesiącu listopadzie lub grudniu może się odbyć kurs zielarski poświęcony fitoterapii chorób pasożytniczych połączony z badaniem kału kursantów przez doktora Różańskiego. Im szybciej znajdzie się grupa osób zainteresowanych tym tematem tym lepiej. Temat ten był już przerabiany na kursie zielarskim prawie dwa lata temu ale ja osobiście z chęcią bym go powtórzył. A to dla tego że przez te dwa lata miałem do czynienia z wieloma przypadkami parazytoz. Ponadto sam coś tam mam. Na bank to któryś z grzybów pasożytniczych które bardzo trudno zwalczyć. Rok temu miałem głęboką depresję i trawiło mnie ekstremalne zmęczenie. Na pewno na kursie podzielę się z innymi kursantami swoją wiedzą. Ponadto prezentuję nieco inny pogląd na zwalczanie pasożytów. To zasługa panamyśliwego i jego poszukiwań dotyczących oddziaływania ziół na układ immunologiczny.
Zaznaczyć należy iż doktor posiada niebywałą wiedzę w zakresie parazytologii którą miał okazję zweryfikować na zwierzętach domowych które są zazwyczaj ich nosicielami i od których najczęściej się zrażamy.
Jest to więc być może jedyna okazja z poznaniem fitoterapii chorób pasożytniczych.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Kurs zielarski poświęcony fitoterapii chorób pasożytniczych
« Odpowiedź #1 dnia: Października 22, 2013, 07:21:28 »
Czy Forumowiczki i Forumowicze, którym nie będzie dane uczestniczyć w tak ciekawym kursie mogą liczyć na jakieś informacje stamtąd ? :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 22, 2013, 11:04:21 »
Jak zwykle coś wycieknie ;-)

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 22, 2013, 14:43:00 »
Ile taki kurs kosztuje? Gdzie się odbywa (w sensie tam gdzie zawsze)?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 22, 2013, 15:10:55 »
Koszt jak zwykle 400 zł/od osoby / 2dni + zakwaterowania i wyżywienie we własnym zakresie.
Będzie w Międzyborowie.
Zeszłego roku każdy miał możliwość rozmazania kupki na szkiełku, podlanie jej barwnikiem i zobaczenia jej w dużym powiększeniu na ekranie, z komentarzami na temat wpółmieszkańców właściciela kupki. Najciekawszym komentarzem było stwierdzenie "ale to nie jest ludzka kupa, to jest jakaś suczka". No i człowiek, który podłożył tą kupkę się przyznał, że jego psinka choruje i też by chciał się czegoś dowiedzieć.

Pewnie, jak zwykle mogą się odbyć elementy koncertu życzeń - może nie 100% dla wszystkich, ale przynajmniej trochę.

Pozdrowienia :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 30, 2013, 17:31:23 »
Dziś przyszła wiadomość z Międzyborowa:
"Zajęcia o pasozytach (badanie kału etc) będą dopiero 22-23 luty, tylko taki termin udało się wybrać, bo albo u nas zajęte sale, albo doktor ma w tych dniach wykłady u siebie na uczelni.
Zatem jesli zbierze sie grupa to 22-23.02.2014"

Czyli okazja do oglądania naszych wpółmieszkańców się odsuwa...

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 31, 2013, 13:51:44 »
Kto wie, czy się nie skuszę.
Ostatnio nasunęła mi się taka hippo-teza, że dawniejszy brak alergij wszelkich był związany z tym, że bieliznę zawsze i wszędzie: gotowano, prasowano, krochmalono. Dlaczego to robiono? Ano - bo widać dobrze ludziom robiło, robactwo wszelkie pod kontrolą utrzymując.
(Gotowanie i prasowanie niszczy jaja pasożytów, krochmalenie to z kolei forma impregnacji znacznie utrudniająca życie sławnym roztoczom, ogranicza także rozwój bakterii).
Ktoś może powie, że to idee fixe czy coś - ale póki co wszysktie ok. 8 dziecków własnych i znajomych, którym podano vermox (niezależnie od wyników lab) - alergie pogubiło bez śladu. Oczywiście do kolejnego zakażenia ;)
Jeśli dotyczyłoby to np. 2% alergii u dzieci to statystycznie nie byłoby szans, żeby ten efekt nastąpił w ośmiu przypadkach na osiem. Wskazuje to więc na "robaczkozależność" alergii na poziomie bliższym np. 80-90% - choć oczywiście tutaj należałoby przeprowadzic badania.
Różnice, głupcze!

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2014, 19:29:22 »
Witam !

Wiem że to trochę wcześnie, ale chciałabym się zapytać czy ktoś z 3miejskich Grupowiczów zabiera się na kurs autem ? Jeśli tak, to czy istnieje szansa na zabranie się, oczywiście za podział kosztów lub w.......... innej formie ? :-)

Pozdrawiam serdecznie :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 09, 2014, 23:10:01 »
Ja jadę, ale komunikacją publiczną i to nie z Gdańska

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 10, 2014, 18:01:30 »
Dziękuję Basiu..

W ostatecznej wersji,  myślę że u mnie  też podobnie tak się skończy..czyli Polski Bus.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2014, 00:31:24 wysłana przez Alinge »

Offline Dorota Natura Życia

• Ekspert forum
  • Mało Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 28, 2014, 18:48:28 »
Witam serdecznie, jestem zainteresowana tematem kursu. Gdzie znajdę informacje na jego temat? Przeczytałam już, że 22-23.02.14 Międzyborów (czy to w mazowieckim)? Koszt 400zł plus noclegi. Prowadzi? Czy Pan Różański? I będę jechała z okolic Trójmiasta. Chętnie bym się z kimś zabrała. Z kim rozmawiać na temat udziału w kursie. Dziękuję z góry za informacje. A poza tym witam serdecznie. Właśnie znalazłam to forum. Jestem początkującą zielarką z bagażem babcinych doświadczeń i nieco własnych (w zakresie zielarstwa ).  :)
Jeśli nie Ty, to kto?
Jeśli nie teraz, to kiedy?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 28, 2014, 22:05:23 »
Ja przyjadę z innego kierunku, a wracam Polskim Busem.
Noclegi ja będę zbiorowo załatwiać w Żyrardowie, około 30 minut marszu od miejsca z wykładami.
Już tam byliśmy przedtem. Wyżywienie we własnym zakresie.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 30, 2014, 00:34:53 »
Witam serdecznie, jestem zainteresowana tematem kursu. I będę jechała z okolic Trójmiasta. Chętnie bym się z kimś zabrała.

Witaj Doroto :) to wygląda że na razie obie jesteśmy "świeżynkami" z ...okolic trójmiasta :))
Ja również poszukuję towarzystwa do podróży :)  więc może coś razem uradzimy ? :-)

Pozdrawiam serdecznie :)

Offline Dorota Natura Życia

• Ekspert forum
  • Mało Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 30, 2014, 06:51:02 »
Cieszę się bardzo, że pojedziemy razem. Jakkolwiek sobie tego nie zorganizujemy  ;)
Proszę napisz do mnie na naturazycia@icloud.com to zgadamy się, co i jak.

Basiu, ja chętna jestem na nocleg. Warunki mogą być schroniskowe ;-) Czyli np. sala wieloosobowa. Rzeczywiście z pogodą może być ciągle zimowo, to lepiej przyjechać w piątek. Czyli byłyby 2 noce.

Pozdrawiam ciepło  8)
Jeśli nie Ty, to kto?
Jeśli nie teraz, to kiedy?

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 30, 2014, 21:44:09 »
Cieszę się bardzo, że pojedziemy razem. Jakkolwiek sobie tego nie zorganizujemy  ;)
Proszę napisz do mnie na naturazycia@icloud.com to zgadamy się, co i jak.
Basiu, ja chętna jestem na nocleg. Warunki mogą być schroniskowe ;-) Czyli np. sala wieloosobowa.

Doroto odpisałam :))

Do propozycji noclegowej Basiu, tez się przyłączam  :)