Autor Wątek: Apiterapia- leczenie produktami pszczelimi  (Przeczytany 47330 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: Apiterapia- leczenie produktami pszczelimi
« Odpowiedź #75 dnia: Luty 13, 2014, 12:27:20 »

Przeczytałam i....zaskoczenie...
jak myślicie, dlaczego większość autorów uważa, że pyłku nie powinno się stosować przy nowotworach prostaty? Dla mnie to istotne, bo mąż bardzo pyłek lubi. Przychodzi Wam jakaś sugestia do głowy?
Pozdrawiam
Ewa
http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html
"Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych."
Ewo, ja zwróciłam uwagę na: zawartość hormonów i stymulatory wzrostu. Może to przemawia za tym, czemu się nie stosuje?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Luty 13, 2014, 13:06:24 »
Wygląda na to Kasiu, że masz rację. Oj, ile pyłku wypił mąż przez te 5 lat! Do tej pory  mu nie zaszkodził, na szczęście....
Może stymulatorów wzrostu w pyłku ilościowo nie jest wiele?
W produktach odzwierzęcych jest ich prawdopodobnie znacznie więcej, a te mąż wykluczył z diety.
Dziękuję Kasiu.
Ewa

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #77 dnia: Luty 13, 2014, 14:15:28 »
Ewo, tak sobie myślę, że być może istnieje jakas "korzystna korelacja" pomiedzy innymi składnikami pyłku, a rozwojem lub zatrzymaniem rozwoju nowotworu. 

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 02, 2014, 12:52:57 »
Urielko, a czy można tak? Bardzo lubię. http://www.herbiness.com/pylkos-super-cukierek/

Przepraszam za brak foto komory do inhalacji - szukam i szukam zdjęć i nic :(

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 02, 2014, 19:29:53 »
Moim zdaniem bomba :) Już Ci zresztą napisałam w komentarzu na fejsiku ;) Łączenie pyłku z miodem, który ma odpowiednie enzymy zawsze było w porządku. Ekstra wiedzieć, że można sobie zrobić takie małe przekąski wzmacniające na uczelnię :)

Marry33, mam książkę dla Ciebie- nie bój się podać mi swojego adresu, nie wykorzystam go do niecnych celów :)

Jestem w trakcie pisania tekstu o mleczku pszczelim. Wkrótce się ukaże.

P.S. Ci, którzy mówili, że na magisterce się nic nie robi, to kłamcy, parszywi kłamcy - do tego stopnia, że nie wiem, czy na pewien czas nie zamilknę :(

Offline WiesiekW

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 02, 2014, 21:52:11 »
na ukrainie ukazał się pierwszy numer czasopisma Doktor Pszczoła (doktor pczieła). chyba po rosyjsku. naczelny to profesor Sołodenko. ale jak to kupić?

Offline agnesik12

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: Listopad 06, 2014, 08:15:20 »
Mam pytanie odnośnie propolisu. W sklepie widziałam krople propolisowe 7%. Doktor Górnicka pisze żeby pić sobie codziennie po ileś tam kropli ale 20%. W jednej pasiece znalazłam takie krople. Czy możecie mi przybliżyć temat? Czemu są o różnych procentach? Które lepiej zażywać?