Pyłek cz. 2
Pierzga- Pszczoły nie spożywają samego pyłku- to tak jakby miały jeść samą mąkę, a nie upieczony chleb. Pierzga więc składa się z pyłku, ale robotnice dodają do niej inne składniki takie jak wydzieliny gruczołów gardzielowych i miód. W dodatku po złożeniu do komórki pyłku (zrzucają obnóża ostrogami zlokalizowanymi na drugiej parze nóg) i dodaniu magicznych składników ubijają „ciasto” głową. Po pewnym czasie pyłek ulega fermentacji mlekowej i zyskuje swoich prozdrowotnych, bardzo odżywczych właściwości.
Po co pszczołom pierzga? Do budowania swojego ciała. Nie ma dobrego rozwoju rodziny bez prawidłowego odżywiania (zarówno u pszczół jak i u ludzi), dlatego podbieranie tego produktu to zadanie dla profesjonalistów. Dodam, że jest to produkt tak TRUDNY w pozyskaniu, że autor „Hodowli pszczół” nawet nie kłopotał się z opisaniem składników i właściwości pierzgi.
Zapewniam Was jednak, że ma tak doskonałe właściwości odżywcze i lecznicze, że podaje się ją ludziom po chemioterapii i rekonwalescentom po przebytej chorobie nowotworowej. Jednak czy na rynku możemy znaleźć czystą pierzgę?
Jeśli ktoś chce, to zawsze znajdzie- bardzo drogą, ponieważ pozyskanie pierzgi bez zmiany składu jej właściwości odżywczych jest bardzo trudne. Produkt dostępny hurtowo w sklepach pszczelarskich pozyskuje się tak;
1.mrożenie plastra z pierzgą 2.mielenie 3. Dodanie miodu 4. Następuje naturalne rozwarstwienie produktów o różnej masie
Jak widzimy pierzga taka jest już moczona w miodzie. Zmieniają się więc jej parametry odżywcze.
Pierzgę czystą można pozyskać jedynie wygrzebując ją z plastra. Zadania tego podejmują się cierpliwe kobiety i emeryci, którzy mają dużo czasu (serio). Jest to żmudne i powolne zadanie, pierzga jest cenna więc trzeba ją wygrzebywać bardzo dokładnie.
Próbowano otrzymać pierzgę sztucznie- problem w tym, że fermentacja „idzie w każdą stronę, ale nie w stronę fermentacji mlekowej”. Udało się to dopiero po potraktowaniu pyłku promieniowaniem gamma- i no cóż, raczej nikt tego się nie chwycił.
Pierzga zawiera;
Węglowodany, tłuszcze i białka. Kwas mlekowy, enzymy takie jak inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza , laktaza. Witaminy i mikroelementy takie, jakie zawiera pyłek. Ze względu a swój „przetrawiony ” charakter łatwiej się wchłania. Kwas mlekowy powoduje że produkt jest antybakteryjny.
Działanie;
po przebytych zabiegach operacyjnych, w stanach pozawałowych,
spadku odporności, w stanach chronicznego zmęczenia, w niedoborach witamin i składników mineralnych, zapobiegawczo i leczniczo w anemii, w stanach depresyjnych, przemęczenia psychicznego, przy intensywnym wysiłku umysłowym, chorobie wrzodowej, przy obstrukcjach i biegunkach. w chorobach wątroby - wirusowe zapalenie wątroby. warto jeść go po kuracji antybiotykami.
„Można zatem powiedzieć, że pyłek kwiatowy i pierzga mogą zapobiec brakom naszego organizmu wynikłym na skutek niewłaściwego odżywiania.”