Dondarrion, dla alergicznego dziecka (dla dorosłego też) to ja bym wykluczyła mleko całkowicie.
Niecierpek himalajski: świeży sok z łodyg tej rośliny, może mieć inne właściwości niż macerat z kwiatów, czy liści. Dodatkowo jest zielony, więc zawiera sporo chlorofilu a ten, jak wiadomo działa między innymi tak, że wiąże toksyny, więc jest antyalergiczny.
Alergiczne dziecko znajomej ( sączące rany na nogach) zostało wyprowadzone z alergii poprzez:
- dietę (bezglutenowa, bezmleczna) i wzmocnienie wątroby (ostropest plamisty, Cynarex (karczoch), dużo zielonej naci pietruszki, także w formie codziennie pitych naparów z niej).
- oleje (1 łyżeczka dziennie, na czczo) oleju z czarnuszki na zmianę (dzień/dzień) z olejem z wiesiołka.
Dość szybko rany przestały sączyć i wszystko się zamknęło, a najważniejsze, że dziecko nabrało apetytu i obecnie nie ma objawów alergii pokarmowej (je wszystko ( oprócz glutenu i mleka).