General Category > Gospodarstwo domowe

"zdrowa" patelnia

<< < (2/5) > >>

Moc jest w Tobie!:
Nie miałem patelni z Silarganu, ale nieco innego materiału (już nie pamiętam składu ceramiki) i przyznaję, że smażenie na takim podłożu to pestka, choć było kilka niuansów, na przykład patelnia długo się rozgrzewała i nie można jej było narażać na gwałtowne zmiany temperatury.

Kiedyś trafiłem też na tańszą patelnię z powłoką ceramiczną (dość cienką) i aluminiowym rdzeniem, ale bardzo szybko potrawy zaczęły przywierać, a sama powłoka łuszczyć się.

Nie wiem jak Silargan wpływa na strukturę żywności, ale jestem zdania podobnie jak zulu, iż najzdrowsza będzie patelnia stalowa, dla wygody z wieloma warstwami dna.

dzieciaczki123:
Stal chyba faktycznie najzdrowsza ..., zaczynam dostawac obłędu z powodu tych informacji odnosnie "ZDROWEGO" materialu, z ktorego mialabym patelnie zakupic...
Co juz sie na cos zdecyduje, to doczytujac fora, opinie na ten temat, dowiaduje sie, ze to "coś" z czego jest patelnia wykonana, wyzwala zwiazki alergiczne, a nawet rakotwórcze...
Wlasnie przed chwila otrzymalam taka informacje odnosnie tytanu . Wybieralam  pomiedzy firma BAF  , a AMT Gastroguss , teraz sama juz nie wiem...

Bagienna:
Czyli takich nie kupowac, bo pod warstwa ceramiki kryje sie aluminium?
http://allegro.pl/gipfel-stahlberg-patelnia-24cm-art-2441s-i3575833117.html?source=mlt


ale jak patrze, to wszystkie ceramiczne maja podstawę aluminiowa ..

I jeszcze sa żeliwne emaliowane, których sie nie hartuje, ale nie jestem pewna jak z jakoscia.

Tez stoję przed ciężkim wyborem patelni :]

Popyrtany:
Podobno teflon wcale nie jest taki zły, bo zwyczajnie nie wyciąga się na takiej patelni takiej temperatury, by wiązania tego węgla czy co to tam jest "puszczały". Może być szkodliwy dopiero w wysokich temperaturach.

Ogólnie teraz reklamuje się o życie patelnie ceramiczne a o teflonie mówi się, że jest BE, żeby ludzie kupili ceramike. Która swoją drogą jest droższa od teflonu.

Ważne, żeby nie dać się zwariować i tyle. Na teflonie nie zawsze musisz użyć oleju czy tłuszczu, jak będziesz mieć super zdrowa patelnie a będziesz przyrządzać na niej jakiś syf na odgrzewanym po 10 razy oleju, to też ciekawie wcale nie będzie. Zastanów się co Tobie jest potrzebne, jak gotujesz, smażysz, wypróbuj patelnie znajomych, zadecyduj. ; ) Zawsze można przerzucić się na parowar :PPP

Marokros:
Teflon jest niezdrowy bo jest rakotwórczy. A poza tym często odpada dlatego poleca się bardziej ceramikę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej