Autor Wątek: "zdrowa" patelnia  (Przeczytany 30712 razy)

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 798
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 26, 2018, 01:53:40 »
Stary wątek, ale wtrącę 3 grosze, bo strasznie mnie wkurza, że sprzedawcy mianem tytanowych nazywają naczynia z powłoką tytanową, które mają się nijak do naczyń z tytanu. Tytan jest leciutki i praktycznie niezniszczalny, do tego całkowicie bezpieczny i obojętny dla organizmu. Wykonuje się z niego implanty chirurgiczne dla osób uczulonych na stal chirurgiczną, czyli takich jak ja :P Problem w tym, że naczynia z tytanu są praktycznie nie do kupienia. Co najwyżej da się kupić turystyczne i kosztują majątek. Stąd jestem pewna, że pani, która pisała tu o patelni tytanowej, tak naprawdę zakupiła patelnię z powłoką tytanową. Naczynia z powłoką tytanową są na ogół ciężkie, a na pewno cięższe od tytanu i chociaż też bywają bardzo drogie, to wcale nie są niezniszczalne. Nie dajcie się nabrać na taki chwyt marketingowy i sprawdzajcie, czy chodzi faktycznie o naczynie wykonane z tytanu

Offline wzuo

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 328
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 26, 2018, 09:35:53 »
Tytan ma też to do siebie, że jest metalem dużo miękkszym od stali. Jest to często problem przy zmianie materiału. Co do wagi, to stóp Ti6Al4V jest połowę lżejszy od stali, natomiast zawiera również aluminium i wanad, więc warto zastanowić się jakiego stopu użył producent.

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 798
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2018, 12:33:30 »
Za Wikipedią:
Cytuj
Handlowy tytan o czystości 99,2% posiada wytrzymałość na rozciąganie 434 MPa, porównywalną z rozciągliwością stali, jednak jest lżejszy od nich o 45%. Tytan jest cięższy od aluminium o 60%, ale charakteryzuje się ponad dwukrotnie większą wytrzymałością mechaniczną niż najpopularniejszy stop Al: 6061-T6...
Ma wysoką twardość (jednak nie tak wysoką jak niektóre hartowane stale), trudno się obrabia mechanicznie.
- więc chyba tak dużo miękkszym nie jest?
Problem tylko z tym, że trudno sprawdzić, czego faktycznie użył producent :(
Sama marzę o garnku tytanowym, bo mam uczulenie na chrom i nikiel, a emaliowane ostatnio trudno kupić w dobrej jakości. Niestety, nie mogę takiego znaleźć w sprzedaży
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2018, 12:36:56 wysłana przez qwerta »

Offline wzuo

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 328
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2018, 22:55:46 »
Tytan jest o tyle miękkszy, że rama rowerowa tytanowa bardziej amortyzuje niż stal, a zwłaszcza aluminium. Może powinienem to nazwać sprężystością czy coś :-)

Offline Darshan

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 166
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 09, 2018, 01:34:49 »
Pewnie moduł sprężystości na zasadach ogólnych ale gdyby pozaglądać głębiej w reologię materiałów nagle dowiadujemy się o wielu innych właściwościach materiałów , nie tylko metali np. pełzanie czy relaksacja. Spędziłem ładnych parę lat na tego typu badaniach podstawowych. Z mojego punktu widzenia tytan nigdy nie będzie bezpieczny, ze względu na domieszki technologiczne różnych dziwnych związków. Jego lekkość, wytrzymałość i sposób rozprowadzania ciepła jest w przypadku patelni jedyną zaletą, oprócz fajnie kojarzącej się nazwy i kontekstu zaawansowanej technologii.
Pokrycia tzw ceramiczne to kolejny wytrych marketingowy w opozycji do teflonu i w rzeczy samej są prawie tożsame. Typowe, klasycznie pojęte pokrycia ceramiczne dotyczą dawniejszej produkcji zwykłych garnków, rondli czy patelni stalowych pokrytych emaliami np. z polskiego Olkusza.Te wydają się być całkiem niezłe z punktu widzenia wprowadzania zanieczyszczeń.

Istnieją tzw. prawie bezpieczne stopy stali nierdzewnej, które wydają się mieć najmniejszy współczynnik reakcji z ogromną ilością kwasów i soli organicznych istniejących w obrabianym pożywieniu.
Tego typu wybór dotyczy jednak sprzętu w zakresie cenowym dość daleko poza zasięgiem zwykłego Kowalskiego.
Tak przy okazji chodzi mi po głowie mała patelka z prawdziwej blachy miedzianej do użycia raz w tygodniu. Miałoby to kilka fajnych uzasadnień zdrowotnych dla niektórych. No i spróbujcie kupić taką. Pod tą nazwą czekają zupełnie inne niespodzianki.

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 798
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 09, 2018, 06:47:35 »
Przecież miedź jest trująca. Słyszałam nawet o poważnych zatruciach spowodowanych miedzianą instalacją wodną.
Wygląda, że zakup garnków i patelni, które nie będą szkodliwe dla zdrowia i jednocześnie trwałe oraz lekkie jest niemożliwy :(
Garnki emaliowane, to ostatnio jakaś tragedia. Ostatnio jak szukałam w sklepach, to były tylko uszkodzone i złej jakości :(
Królują chromowo-niklowe na które mam alergię (i podobno sporo osób ma) oraz ciężkie i drogie gary z powłoką nieprzywierającą
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2018, 07:03:12 wysłana przez qwerta »

Offline zielarz polski

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 786
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 09, 2018, 08:10:58 »
Przecież miedź jest trująca. Słyszałam nawet o poważnych zatruciach spowodowanych miedzianą instalacją wodną.

z tą miedzią nie jest aż tak źle. Zatrucia były przy uszkodzonych instalacjach (drobne kamyki uszkadzają ochronną powierzchnie co powoduje szybsze utlenianie).
Mam kolegę, który pracuje w wodociągach. Opowiadał, że robiono badania i w dobrej jakości instalacji poziom jonów miedzi w zasadzie odpowiada dawce leczniczej / zdrowotnej / niepełnego zapotrzebowania dobowego.
Natomiast pozostaje pytanie o rzeczywistą trwałość takich instalacji - teoretycznie obliczana jest na 100 lat ale czy powłoka tyle faktycznie wytrzyma, to się dowiemy za jakieś 80 lat. :)

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2773
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 09, 2018, 18:16:28 »
Miedź trująca?
Przecież większość instalacji w nowych domach robi się w miedzi.

Offline wzuo

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 328
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 09, 2018, 18:20:33 »
Miedź trująca?
Przecież większość instalacji w nowych domach robi się w miedzi.

Trująca, nie trująca. Oczywiście wszystko zależy od stężenia. Miedziane rury mają tą doskonałą zaletę, że są bakteriostatyczne i nie trzeba ich jakoś dokładnie myć, przewodzą doskonale ciepło. Pewnie przy nadpodaży miedzi i braku cynku w diecie pojawi się problem.