General Category > Gospodarstwo domowe

"zdrowa" patelnia

(1/5) > >>

dzieciaczki123:
Witam,

w ciagłym poszukiwaniu zdrowia, szczegolnie dla dzieci, aktualnie
jestem na etapie wymiany patelni do smazenia ..., naczytałam sie niesamowitych rzeczy o materialach, ktore uzywane sa  do ich wyrobu..., niestety nie wiem która patelnie wybrac?
oszczedzac na niej nie chce, wazne, by nie wydzielala szkodliwych substancji.
czy macie jakies zdanie na ten temat?

zulu:
Wiele się pisało o teflonach. Są bardzo "be".
Na razie niczego nie piszą o powłokach ceramicznych. Może to tylko kwestia czasu, a może w końcu porządna powłoka. Należy jednak pamiętać, ze kiedy powłoka odsłoni aluminium z którego najczęściej są robione patelnie należy się zastanowić nad jej wymianą.
Dla mnie osobiście, pomimo możliwości przywierania najlepsza jest patelnia z porządnej stali  i wielowarstwowym dnem.

dzieciaczki123:
zulu dziekuje za odpowiedź :)
teflon - faktycznie jest zły , zdążylam juz sie wlasnie "obczytać " w temacie .
żeliwną patelnie mam - i to dość sporą , ma 28 cm śr. , ciężka jak chol... :) niestety ja (po operacji kregoslupa ) moge dzwigać do 2 kg, a ona ma z 5 kg najmniej :) , a do tego jak sie włoży jedzenie ..., oj ...:) Ostatnio małżonek piekł na niej ziemniaki z marchewką i jakoś kartofelki pociemniały po bokach - nie wiem czy to wina żeliwa...?
Zastanawiam sie nad dwoma patelniami :
1. http://allegro.pl/gipfel-stahlberg-patelnia-zenit-28cm-solidna-i3506095151.html
2. http://www.green-pan.pl/pl/home-245.htm    na indukcje
Nie wiem którą wybrać ...?
moze podpowiecie ?

Moc jest w Tobie!:
dzieciaczki123, patelnię żeliwną (stalową też) powinno się najpierw zahartować. Poszukaj info w sieci... Natomiast patelnia z powłoką ceramiczną powinna mieć stalowy, a nie aluminiowy rdzeń.

Są też patelnie z Silarganu: http://www.silit.pl/technologia/78-silargan

dzieciaczki123:
dziekuje za odpowiedz :)
Juz sie doczytalam o hartowaniu zeliwa :)
Jednak i tak musze czegos poszukac ...

te patelnie z Silarganu , znalazłam tą :  http://www.silit.pl/component/virtuemart/patelnie/professional-29cm-detail?Itemid=473

są bardzo drogie, ale czy są sprawdzone? faktycznie nie zdziera sie powłoka ? masz z tym jakies doswiadczenia ? Musze miec patelnie nieco odporniejszą, ponieważ kucharzami są u nas rownież moje dzieci - nastoletni chlopcy, ktorzy z pewnoscia nie będą dosłownie stosowac sie do zalecen  użytkowania patelni :)

ktoś mi wspomniał dzis o patelniach tytanowych , nie szukałam jeszcze niczego na ten temat , ale moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia ? :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej