Autor Wątek: "zdrowa" patelnia  (Przeczytany 30715 razy)

Offline dzieciaczki123

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 51
"zdrowa" patelnia
« dnia: Wrzesień 24, 2013, 23:46:41 »
Witam,

w ciagłym poszukiwaniu zdrowia, szczegolnie dla dzieci, aktualnie
jestem na etapie wymiany patelni do smazenia ..., naczytałam sie niesamowitych rzeczy o materialach, ktore uzywane sa  do ich wyrobu..., niestety nie wiem która patelnie wybrac?
oszczedzac na niej nie chce, wazne, by nie wydzielala szkodliwych substancji.
czy macie jakies zdanie na ten temat?

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 25, 2013, 07:19:23 »
Wiele się pisało o teflonach. Są bardzo "be".
Na razie niczego nie piszą o powłokach ceramicznych. Może to tylko kwestia czasu, a może w końcu porządna powłoka. Należy jednak pamiętać, ze kiedy powłoka odsłoni aluminium z którego najczęściej są robione patelnie należy się zastanowić nad jej wymianą.
Dla mnie osobiście, pomimo możliwości przywierania najlepsza jest patelnia z porządnej stali  i wielowarstwowym dnem.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline dzieciaczki123

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2013, 22:55:43 »
zulu dziekuje za odpowiedź :)
teflon - faktycznie jest zły , zdążylam juz sie wlasnie "obczytać " w temacie .
żeliwną patelnie mam - i to dość sporą , ma 28 cm śr. , ciężka jak chol... :) niestety ja (po operacji kregoslupa ) moge dzwigać do 2 kg, a ona ma z 5 kg najmniej :) , a do tego jak sie włoży jedzenie ..., oj ...:) Ostatnio małżonek piekł na niej ziemniaki z marchewką i jakoś kartofelki pociemniały po bokach - nie wiem czy to wina żeliwa...?
Zastanawiam sie nad dwoma patelniami :
1. http://allegro.pl/gipfel-stahlberg-patelnia-zenit-28cm-solidna-i3506095151.html
2. http://www.green-pan.pl/pl/home-245.htm    na indukcje
Nie wiem którą wybrać ...?
moze podpowiecie ?

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 26, 2013, 09:23:39 »
dzieciaczki123, patelnię żeliwną (stalową też) powinno się najpierw zahartować. Poszukaj info w sieci... Natomiast patelnia z powłoką ceramiczną powinna mieć stalowy, a nie aluminiowy rdzeń.

Są też patelnie z Silarganu: http://www.silit.pl/technologia/78-silargan

Offline dzieciaczki123

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 26, 2013, 15:23:38 »
dziekuje za odpowiedz :)
Juz sie doczytalam o hartowaniu zeliwa :)
Jednak i tak musze czegos poszukac ...

te patelnie z Silarganu , znalazłam tą :  http://www.silit.pl/component/virtuemart/patelnie/professional-29cm-detail?Itemid=473

są bardzo drogie, ale czy są sprawdzone? faktycznie nie zdziera sie powłoka ? masz z tym jakies doswiadczenia ? Musze miec patelnie nieco odporniejszą, ponieważ kucharzami są u nas rownież moje dzieci - nastoletni chlopcy, ktorzy z pewnoscia nie będą dosłownie stosowac sie do zalecen  użytkowania patelni :)

ktoś mi wspomniał dzis o patelniach tytanowych , nie szukałam jeszcze niczego na ten temat , ale moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia ? :)

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 26, 2013, 16:57:05 »
Nie miałem patelni z Silarganu, ale nieco innego materiału (już nie pamiętam składu ceramiki) i przyznaję, że smażenie na takim podłożu to pestka, choć było kilka niuansów, na przykład patelnia długo się rozgrzewała i nie można jej było narażać na gwałtowne zmiany temperatury.

Kiedyś trafiłem też na tańszą patelnię z powłoką ceramiczną (dość cienką) i aluminiowym rdzeniem, ale bardzo szybko potrawy zaczęły przywierać, a sama powłoka łuszczyć się.

Nie wiem jak Silargan wpływa na strukturę żywności, ale jestem zdania podobnie jak zulu, iż najzdrowsza będzie patelnia stalowa, dla wygody z wieloma warstwami dna.

Offline dzieciaczki123

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2013, 19:03:08 »
Stal chyba faktycznie najzdrowsza ..., zaczynam dostawac obłędu z powodu tych informacji odnosnie "ZDROWEGO" materialu, z ktorego mialabym patelnie zakupic...
Co juz sie na cos zdecyduje, to doczytujac fora, opinie na ten temat, dowiaduje sie, ze to "coś" z czego jest patelnia wykonana, wyzwala zwiazki alergiczne, a nawet rakotwórcze...
Wlasnie przed chwila otrzymalam taka informacje odnosnie tytanu . Wybieralam  pomiedzy firma BAF  , a AMT Gastroguss , teraz sama juz nie wiem...

Offline Bagienna

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 90
    • Galeria
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 04, 2013, 21:16:13 »
Czyli takich nie kupowac, bo pod warstwa ceramiki kryje sie aluminium?
http://allegro.pl/gipfel-stahlberg-patelnia-24cm-art-2441s-i3575833117.html?source=mlt


ale jak patrze, to wszystkie ceramiczne maja podstawę aluminiowa ..

I jeszcze sa żeliwne emaliowane, których sie nie hartuje, ale nie jestem pewna jak z jakoscia.

Tez stoję przed ciężkim wyborem patelni :]
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2013, 21:33:14 wysłana przez Bagienna »

Offline Popyrtany

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 245
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 05, 2013, 16:28:19 »
Podobno teflon wcale nie jest taki zły, bo zwyczajnie nie wyciąga się na takiej patelni takiej temperatury, by wiązania tego węgla czy co to tam jest "puszczały". Może być szkodliwy dopiero w wysokich temperaturach.

Ogólnie teraz reklamuje się o życie patelnie ceramiczne a o teflonie mówi się, że jest BE, żeby ludzie kupili ceramike. Która swoją drogą jest droższa od teflonu.

Ważne, żeby nie dać się zwariować i tyle. Na teflonie nie zawsze musisz użyć oleju czy tłuszczu, jak będziesz mieć super zdrowa patelnie a będziesz przyrządzać na niej jakiś syf na odgrzewanym po 10 razy oleju, to też ciekawie wcale nie będzie. Zastanów się co Tobie jest potrzebne, jak gotujesz, smażysz, wypróbuj patelnie znajomych, zadecyduj. ; ) Zawsze można przerzucić się na parowar :PPP

Marokros

  • Gość
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2013, 13:32:51 »
Teflon jest niezdrowy bo jest rakotwórczy. A poza tym często odpada dlatego poleca się bardziej ceramikę.

Kangoor

  • Gość
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2013, 17:02:11 »
Tak jak wyżej - teflon wydziela związki rakotwórcze. Patelnia ceramiczna z kolei nie dość, że jest bardziej trwała to nie szkodzi. 

Offline dzieciaczki123

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 01, 2013, 21:47:44 »
Bardzo dziekuje za odpowiedzi ;)
Wybrałam patelnie  stalową i ceramiczną.

Jesli chodzi o reklamowany tytan - wcale nie jest taki trwały , miałam okazję to sprawdzić , ponieważ zakupiłam wysyłkowo  patelnie tytanową firmy BAF ( 400 zł ) , przysłano mi ją i niestety była porysowana i to dość mocno..., a miała być "niezniszczalna" , można niby  traktować je metalowymi przyborami ..., ja nie chciałam już ryzykować, odesłałam patelnię...Tak zakończyła sie moja historia z patelnią tytanową :)

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 01, 2013, 22:17:15 »
Zatem, można by napisać: Ty, ta nowa patelnia jest do d**y. ;)

Kamiczor

  • Gość
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 02, 2013, 20:18:05 »
ja nie polecam teflonu, niestety te naczynia nie dość, ze szkodliwe to szybko się psują

Offline Katarycz

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: "zdrowa" patelnia
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 05, 2013, 13:04:41 »
Pamiętam jak kiedyś zachwalali teflon pod niebiosa. Ja już dawno się pozbyłam tych patelni. Teraz korzystam z ceramicznych.