Autor Wątek: Kanchnar Guggul - wiecej informacji  (Przeczytany 8420 razy)

Offline gosia k

• Nowy
  • *
Kanchnar Guggul - wiecej informacji
« dnia: Lipca 12, 2014, 21:53:41 »
Witam , czy ktos  dysponuje wieksza iloscia informacji nt. Kanchnar Guggul - znalazlam jedynie zdawkowe opisy dot. leczenia guzów , i wspomagania tarczycy

Offline robin

• Dużo Pisze
Odp: Kanchnar Guggul - wiecej informacji
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2014, 19:14:39 »
Mira, czy mogłabyś polecić jakąś dobrą lekturę dostępną w kraju, z zakresu ayurwedy? Taką dla początkujących, żeby były opisane typy dobrze i mniej więcej o co chodzi.. Trochę kojarze, trochę podobnie jak u chińczyków w niektórych tematach, ale jednak dokształciłabym się.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 11, 2014, 13:54:34 »
Mam coś nieco o tybetańskiej i w tym ujęciu tybetańska to wczesna Ayurweda, natomiast chińska to zupełnie odrębny system. Dziękuję za namiary na książki, jak coś napotkam to kupię.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 11, 2014, 14:23:06 »
Czy istnieją jakieś publikacje, których autorzy podejmowaliby próbę łączenia wielu tradycji z całego świata? Coś na zasadzie porównań, szukania wspólnych mianowników, etc. Znacie coś?

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 11, 2014, 15:31:05 »
Wiesz co Moc czasem coś się trafia ale wydaje mi się że równie efektownie można to zrobić samemu. :)

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 11, 2014, 16:55:19 »
W podstawowym zakresie pewnie mógłbym się pokusić o poszukiwanie analogii, itd., jednak ta wiedza jest zbyt rozległa, żeby samemu podjąć się solidnego studiowania. Sądziłem, że jakieś mądre głowy już to zrobiły. ;)

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 11, 2014, 19:05:28 »
Mira, dziękuję za obszerną wypowiedź.

Moim celem nie jest sztywne porównywanie systemów i robienie statystyk. Poszukuję dla siebie drogi środka, podglądając mapę ścieżek wielu ideologii. Wiedza, o którą pytam, a Ty słusznie zauważasz istnieje od zawsze i i rządzi się takimi samymi prawami. Rozumiem. To Natura. Dla przykładu, mogę połączyć się z Kosmosem podczas medytacji, jogi, metody Bruno Groeninga (lub innej praktyki), dlatego rozglądam się na wszystkie strony i patrzę gdzie warto mi przysiąść na chwilę zadumy. ;) Publikacja systematyzująca "tajniki" różnych medycyn (pojmowanych jako kompletne nauki duchowe i cielesne) pomogłaby mi w znalezieniu odpowiedzi na wiele pytań...

Na marginesie: sporo odkryć z ostatnich lat (archeologicznych, naukowych, etc) wskazuje, iż wszystkie znane nam systemy starożytne, są tak naprawdę terażytne  ;) (w sensie kalendarzowym), a wiedza, którą przekazują pochodzi najprawdopodobniej od Słowian - ach, dorwać te nasze stare księgi i pogadać z bogami!  ;D Dla ciekawskich (na początek)...
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2014, 19:07:08 wysłana przez Moc jest w Tobie! »

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 11, 2014, 20:22:53 »
A czy kiedykolwiek byles odlaczony od kosmosu, zeby w czasie medytacji laczyc sie z nim, jak piszesz? Nie ma takiej mozliwosci zeby odlaczyc sie od calosci, ktorej jestesmy czescia. Podobnie jak wielu wspolczesnych sugeruje, ze dusze ida tam....wedruja gdzies tam itd, natomiast madrzy mowia....a gdzie by ona miala wedrowac, ona jest zawsze w tym samym miejscu.

Mira, chwytasz mnie za słowa i po co? Pisząc o połączeniu, miałem na myśli praktykowanie świadomego odczuwanie tego połączenia - bycia z Kosmosem, a nie w strumieniu umysłu. Dusza być może jest w tym samym miejscu, a być może podróżuje, ale doprawdy nie wiem jak mam rozumieć tę część Twojej wypowiedzi... Co ona ma wspólnego z moim wywodem o połączeniu i wcześniejszym pytaniem o publikację?

Jezeli gnebia Ciebie pytania to bardzo dobrze, jestes na drodze szukania odpowiedzi. Jezeli to bedzie w jakis sposob zwiazane ze zdrowiem (ziolami) to zaloz taki watek, bedziemy razem szukac odpowiedzi. Ale jezeli pytania sa szerszej natury to pewnie to forum nie jest odpowiednim miejscem i nie obejmuje zainteresowan czytajacych.

Gnębią? Odczuwam je bardzo przyjemnie i jestem szczęśliwy, że mogę poszukiwać odpowiedzi. Żyję. To forum o zdrowiu i w równej mierze, bądź większej, co kondycja ciała, jest istotna kondycja ducha. Ocenę sensu dyskusji o zdrowiu w szerszym ujęciu pozostaw proszę ewentualnym zainteresowanym. Dziękuję.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 11, 2014, 20:51:11 »

trzeba pamietac, ze nie ma jednej metody leczenia, skuteczne sa rozne praktyki (w odroznieniu od dzisiejszego podejscia). Czy bylby wiec sens i pozytek (praktyczny) z polaczenia tych nauk i wyciagania wspolnych wnioskow?

Dokładnie tak allopatia wrzuca wszystkich do jednego wora i ma w nosie co jest przyczyną choroby. Ja pamiętam jak wziąłem udział w dyskusji na jednym z for medycznych gdzie wypowiadali się też lekarze. I taka pani doktor na moje stwierdzenie że różne mechanizmy patofizjologiczne za to odpowiadają i leczenie każdego tak samo nie ma sensu, odpowiedziała że tak kiedyś myślano a teraz medycyna poszła z postępem, mówi do mnie że była na najnowszych sympozjach naukowych gdzie uczono najnowszych metod.
Ja miałem przed sobą książkę Anatomia i fizjologia w zdrowiu i chorobie http://ecx.images-amazon.com/images/I/51QG83PPpfL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU02_.jpg rok wydania 2010, z postepem to i owszem badania poszły i coraz dokładniej wiadomo co jest przyczyną chorób i jakie są mechanizmy leczące leków i roślin. No ale cóż wcale jej nie przekonywałem że jest w błędzie.

Jeśli o zioła chodzi to część jest wspólna dla wszystkich głównych tradycji leczenia ziołami i w każdej tradycji można przeczytać inne wskazania które zostały niezależnie odkryte przez lokalnych zielarzy. Łączyć leki ziołowe z każdej tradycji było by trudno ze względu na fakt że do leczenia w danej tradycji wymagane jest osobne wykształcenie, w europejskim jak i we wschodnich, czy zachodnich modelach kształcenia. Aczkolwiek są już osoby które łączą dwa lub 3 nurty.

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 11, 2014, 21:12:24 »
Z ziołami w systemach to już inna bajka, zważywszy na uwarunkowania geograficzne terenów, genotypów ludzi, itd...

Mię się ;) rozchodzi o to, aby sztukę życia uprawiać najlepiej jak to możliwe, ale nie wszystkimi systemami (sposobami), które istnieją, a przy pomocy ich mądrości wynikającej z praktycznego doświadczenia, dążąc do ustawiania ciała i ducha we właściwej, najlepszej i najbardziej optymalnej z możliwych pozycji (jak w Tai Chi). ;)

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 12, 2014, 11:36:21 »
Moc jest w Tobie, moge sie domyslac co miales na mysli, ale widzisz, powtarzamy sobie i innym jakies zlepki slow i w ten sposob nieswiadomie zaciemniamy to co wlasnie powinno byc rozjasnione. Co to ma wspolnego z tym o co pytales, wlasnie ma, pokazalam Ci jak toniemy w nieprecyzyjnych okresleniach w labiryncie pustoslowia.

Sądzę, że przesadzasz. Wyrażam się klarownie i precyzyjnie, a przynajmniej staram się.

Dlatego trzeba przyjac pewna logiczna systematyke, ktora jestesmy w stanie zrozumiec i podazac w tym kierunku. Nie mozna mieszac roznych wyrwanych kawalkow i tworzyc z nich calosci bo to bedzie na koniec smieszne. Ja daje przyklad ayurvedy i systemu filozoficznego samhya na ktorym ona sie opiera, ale w samych Indiach tych glownych najstarszych systemow jest 6 i kazdy ma inny oglad calosci. Dlatego wybierajac sobie starozytne podejscie medyczne nie trzeba szukac wspolnego mianownika, ale wybrac sobieo takie, ktore sie rozumie.

Mam odmienne zdanie. Podążając jedną ścieżką, choćby sprawdzoną na tysiące sposobów ryzykujesz ograniczone poznanie świata. Uczyć się należy od Mistrzów, a nie od Mistrza, nawet najbardziej oświeconego. Wspaniale, że mamy możliwość czerpania z różnych źródeł (tym bardziej w dobie Internetu, gdzie wiedza jest oddalona od Ciebie na dwa kliknięcia)  i porównywania skuteczności określonych praktyk medycznych, bo przecież miarą metody jest właśnie owa skuteczność, która jest w pewnym systemie większa, a w innym mniejsza. Nierozsądnym jest ograniczanie się do jednej praktyki. Mądrość płynie ze wszystkich kierunków...

Jest taka dyscyplina sportowa (sztuka walki), która zwie się MMA (Mixed Martial Arts), gdzie zawodnicy wywodzący się z różnych stylów źródłowych ćwiczą techniki zaczęrpnięte z wielu systemów walki, np. boksu, karate, zapasów, ju-jitsu, judo, kung-fu, itd.) syntetyzując całą wiedzę, aby osiągnąć jak największą skuteczność podczas pojedynku. Trenując, upraszczają daną technikę na tyle, na ile to jest możliwe, analizując wiele systemów walki (podobnie jak to ma miejsce w przypadku Krav magi). Takie chłonięcie Mądrości mam na myśli, pisząc o studiowaniu starożytnych medycyn.

Popatrz na tytuly wspolczesnie wydawanych ksiazek, juz one same sieja zamet w glowie, a to co kryje sie miedzy okladkami pokazuje, ze to co starozytny medrzec miescil w jednym zdaniu, wspolczesni rozcienczaja na 1000 stron i dalej nie widac horyzontu.

Należy używać własnego filtru podczas wyboru źródeł, ale na to nie ma recepty. Tu jedynie pomocna jest intuicja.

Tak wiec zeby naprawde cos zrozumiec trzeba isc w jednym kierunku i to moze byc bardzo wspolczesna wiedza i ostatnie doniesienia naukowe, ale trzeba byc konsekwentnym.

W moim mniemaniu słusznym jest podążać ścieżką środka, strzygąc uszami i mając oczy szeroko otwarte.  ;) Natomiast nauka zaczyna przejmować rolę religii i przestaję jej ufać, bo jak ktoś mądrze zauważył: "...była kiedyś oparta na dowodach, a teraz oparta jest na grantach". Sprawdzać empirycznie. To jedyna możliwość dojścia do prawdy.

Nie mam intencji chwytac Ciebie za slowa, zle mnie odebrales, jestem za tym zeby byc bardziej precyzyjnym w wypowiedziach i powolywac sie na zrodla do ktorych mozna niezaleznie dotrzec i rozszerzyc temat.

Pytałem o publikacje, których autorzy podjęli próbę porównania różnych systemów, nazwijmy je dla uproszczenia medycznymi, opisujących naturę człowieka i świata. Znasz takie?

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 12, 2014, 17:24:34 »
Zauważyłem wcześniej, tylko, że ja nie czytaty po angielsku jestem.  :-\ Zerknę natomiast do tej drugiej publikacji... Dzięki.