Ja natomiast proponuje wsypywanie do skarpetek grubo zmielonego czarnego pieprzu,
grubo zmielonej bialej gorczycy, nacieranie stop nalewka alko z papryczki chilli,
nalewka alko z inbirka, z rozmarynu, z chrzan, z czosnku.
To co Inez proponuje w swym ognistym cydrze - wszystko rozgrzewa takze jako nalewki w alko.
Balsamy i olejki - eukaliptusowy, mietowy, i jak ktos znosi dobrze - kamfora.
Skarpetki do spania mozna zrobic - z cienkich - podwojnie, miedzy nie wsypac zmielone ziarenka, i przepikowac.
Spokojnie mozna spac w takich skarpetkach, czy siedziec wieczorem przy compie.
Dobrze rozgrzewajaca jest nalewka alko ze zmielonej bialej lub czarnej gorczycy,
jednak pamietac nalezy, by gorczyce rozcierac przez min. 15 min, z woda - mala ilosc -
i dopiero wowczas zalac spirytusem 70%. Skore nalezy dobrze natluszczac.
Proponuje Ci do spania materac z bialej gorczycy, nie jest drogi, a i samemu mozna uszyc.
Ja szylam wlasnorecznie dwa - dla siebie i dla Meza.
Jedno, ze dobrze rozgrzewa, a drugie, bardzo pomocne przy bolach kregoslupa i w ogole, calego ukladu kostnego i miesni.
Pomoc moze - np. siedzac przy compie - rolowanie stop na "kolczastych" gimnastycznych rolkach.
JA takze jestem zmarzlakiem ... stopy, palce dloni i - nos ...
Najtrudniej jest mi jednak z nosem
Mysle, ze sa to skutki niedomagania ukladu krazenia, sprawa slabego swiatla przebiegu krwi w naczyniach krwionosnych,
oraz zmeczenia.
Zaobserwowalam, ze w momencie gdy jestem senna, zmeczona wieczorem, momentalnie mam zimny nos, palce dloni i - stopy.
Jesli nic bym nie zrobila z nimi idac spac, - pol nocy mam "przekichane", zanim sie rozgrzeja ...