Autor Wątek: Próchnica i nadwrażliwość zębów  (Przeczytany 17785 razy)

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Próchnica i nadwrażliwość zębów
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 10, 2014, 08:19:10 »
Akurat wczoraj byłem przymusowo u mojego stomatologa. Temat zszedł na różne cuda eliminujące próchnicę. Dotychczas jak się okazuje mimo różnych rewelacji, które odniosły jedynie marketingowy sukces,  nie wprowadzono do praktyki niczego, co by wyeliminowało borowanie. Jedynie preparaty leczące i wypełniające mocno się unowocześniły. Wspomniany wcześniej olejek goździkowy owszem stosowano w stomatologii ale głównie dla jego przeciwbólowego działania. Przy okazji ma właściwości dezynfekcyjne ale niestety próchnicy nie usunie.
Faktycznie pozostaje profilaktyka w formie  higieny. Tu "po zielarsku" :) przypominam o "dobroczynnym" działaniu fluoru zawartym praktycznie we wszystkim co do niej służy.
Jest kilka past pozbawionych tego dobrodziejstwa i oczywiście naturalne metody czyszczenia, o których pisaliśmy w innych wątkach.
Korzystniej wygląda sprawa płukania, bo tutaj możemy sobie dopomóc i to skutecznie różnymi eksperymentami.
Przy rozpoczynającej się infekcji posiłkowałem się mieszaniną naparu z szałwii wzmocnionym o nalewkę szałwiową, intraktem z kwiatostanu olchy i własnoręcznie popełniony wg. przepisu gumppka ekstrakt alkoholowy z propolisu :).
Gęba puchła jakby łagodniej, ale zawsze świadomość stosowania taaaakiego własnego leku najbardziej pomagała ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 18, 2014, 19:54:33 »
A ja siezawsze obawiam, że od propolisu zeby mi żółte zostaną! Jak spadnie kropelka na blat stołu to zazwyczaj bardzo dlugo nie idzie tego doczyścić i barwa delikatnie żółcieje ogólnie.

Szałwia i mięta, to chyba podstawa, z tego co tak czytam Wasze rady!

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 10, 2017, 00:16:02 »
Borys Bołotow uważa, ze wszelkie ubytki, próchnicze zmiany usuwają płukanki roztworem soli
naturalnej i żucie żywokostu.
Twierdzi nawet że długotrwałe stosowanie powoduje odbudowę i regenerację zębiny.

Amerykański dentysta DDS D. Kennedy poleca białą jodynę, sodę i sól, dozownik waterpik na bakterię wywołującą próchnicę, Streptococcus mutans:

Dr David Kennedy - Fluor nie zmniejsza ryzyka powstania próchnicy, ale TO tak! [PL
https://youtu.be/MPoPUJY5yIc

Dr David Kennedy - Złe Robaki [PL] [FULL]
https://youtu.be/SUBZts9m5vY

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 13, 2017, 23:05:36 »
Dr B. Bołotow:

Przywrócenie czystości jamy ustnej

Często przy infekcji okołokorzeniowych jam zębów powstają stany chorobowe. Lekarze radzą zdjąć koronki, a niekiedy usunąć zęby aby zlikwidować źródło infekcji. Tkanka dziąseł powiększa się, staje się twarda i ból nie daje spokoju. Nie spieszcie się jednak z usuwaniem zębów.
Bołotow opisał świetny sposób przywracania dobrostanu jamy ustnej. Miałam okazję skorzystać z tego sposobu i od tego zaczęła się moja znajomość z opracowaniami Bołotowa. Później, przekazując przepis na nalewki do płukania mogłam pomóc wielu ludziom. A zatem przygotujemy dwie nalewki – propolisową i tatarakową.

Nr 1. Do pół litra wódki dodać pół szklanki tłuczonego korzenia tataraku. Odstawić na 2 tygodnie.
Nr 2. Do pół litra wódki dodać 10-20 g drobno posiekanego propolisu. Odstawić na 2 tygodnie.

Do płukania:
Zmieszać łyżkę stołową nalewki z tataraku i łyżeczkę nalewki z propolisu. Płukać chore zęby 1-3 minuty. Ból się zmniejsza, a po 3-5 dniach być może dostrzeżesz przetoki, przez które wycieknie to, co wypełniało jamy okołozębowe. Dziąsła dojdą do normy. Najlepiej jeśli w celach profilaktyki będziesz płukać usta przez miesiąc. Zatrzymuje się rozwój próchnicy, paradontozy i innych chorób jamy ustnej.

Propolis i alkaloidy w tataraku przenikają w głąb chorych zębów. Tatarak znieczula korzenie, a propolis plombuje mikropęknięcia, zęby przestają boleć. Resztki zębów wzmacniają się i staja się użyteczne.

Dentyści docenili tę metodę leczenia infekcji okołozębowych, „sepsy jamy ustnej”, próchnicy, paradontozy, bólów twarzy w okolicy nerwu trójdzielnego, granulemy śródzębia, torbieli szczęki.

Płukanie jamy ustnej nalewkami nr 1 i 2 można prowadzić przy protezowaniu na oszlifowanych zębach przed utrwaleniem protez dopóki na powierzchni zębów nie powstanie warstwa ochronna zębiny, a zęby przestaną być nadwrażliwe na ciepło i zimno. W szkole zdrowia nie stosujemy metod Bołotowa, ale polecamy jego recepty z przekonaniem, że kontynuując pracę nad uzdrowieniem organizmu nasi słuchacze wzniosą się jeszcze o jeden stopień doskonałości. Życie jest interesujące. Przedłuż je troską o siebie i o swoich najbliższych. Metody tej troski są łatwe.
http://www.igya.pl/terapie-naturalne/696-zywienie-enzymatyczne-regeneracja-narzadow-enzymami-bolotowa?showall=

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 14, 2017, 08:13:41 »
Niedawno skończyła mi się tubka ulubionej babci Agafii. Jako, że unikam fluoru w pastach jak ognia, kupuję tylko bezfluorowe. W sklepie Agafie się skończyły. Została z tych bezfluorowych jedna taka Himalaya.
W domu po kilku myciach coś zauważyłem, że zębiska jakoś mniej reagują na niektóre bodźce. Przyjrzałem się dopiero wtedy składowi dokładniej (patrzyłem w sklepie tylko na "znienawidzone" fluoride ;) )a tu okazuje się zagadka rozwiązana. Przypomniały mi się pokazy Mamy w ubiegłym roku w Panewnikach, kiedy dawała nam do polizania na naszych łapkach po kropelce, no właśnie owej tajemniczej substancji, która w Himalayi dawała wyraźne znieczulenie.
Dziwię się krajowym producentom, że nie zakontraktują u polskich plantatorów ziół owej rośliny, którą da się uprawiać i u nas. Zaś wyciągu z tego zioła nie dodają do pasty o działaniu zmniejszającym nadwrażliwość.
Ciekawe, czy ktoś poza tymi z nas co lizali wie o jakie to zielsko chodzi i jaki to związek zawarty w tej roślinie ma takie ciekawe działanie ? ;)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 17, 2017, 10:27:05 »
Skład: Sorbitol, Water / Aqua, Hydrated Silica, Glycerin, Potassium Nitrate, Sodium Lauryl Sulfatet, Silica, Titanium Dioxide, Xanthan Gum, Flavor, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond, Salvadora Persica Root Extract, Sodium Saccharin, Sodium Benzoateta, Potassium Sorbateta, Menthol, Spinacia Oleracea (Spinach), Citric Acid

jedna taka Himalaya.
Która konkretnie?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 17, 2017, 11:38:42 »
Trafiony, zatopiony.

Pasty nie muszę reklamować, zaś owa roślinka to:

Spinacia Oleracea
, o której Mama ładnie pisze na swoim blogu:

http://agakrok.blogspot.com/2016/05/acmella-oleracea-zioowy-botox-roslina.html

i częstowała wyciągiem z niej uczynionym :)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 17, 2017, 23:32:33 »
Trafiony, zatopiony.
?

Myję sodą i solą od lat.
Żucie goździków też dobre.
Używanie past kupnych nie jest najszczęśliszym rozwiązaniem.
Ale ciekawa informacja.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2017, 23:34:17 wysłana przez grzegorzadam »