Autor Wątek: Próchnica i nadwrażliwość zębów  (Przeczytany 17754 razy)

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
Próchnica i nadwrażliwość zębów
« dnia: Września 13, 2013, 12:37:16 »
Witam

Byłem dzisiaj zbadac zeby, bo ostatni raz bylem u dentysty jakos chyba z 10 lat temu. Niestety, niby na 4 zebach mam bardzo mala próchnicę ale zeby ogolnie bardzo zdrowe.

Wczesniej mialem nadwrażliwość na zimne i ciepłe, w te wakacje jednak na wyjezdzie dorobilem sie nadwrazliwosci na slodkie co mnie zdziwilo. Dlatego poszedlem z wizyta. Polecono mi Elmex żel za ok. 30 zł w aptece stosowac codziennie na noc przez tydzien.

Glownie zastanawiam sie co robic z próchnica. P dentystka oczywiscie polecila zrobienie zębów bo to TRZEBA wyleczyc no i moge sobie powolutku robić, ale juz lepiej na EUROPEJSKIM POZIOMIE. Czyli płatna, lepsza plomba. :D

Zastanawiam sie co zrobic. Dziurki na razie olewam, chce powalczyc z nadwrazliwoscia. Ciekawi mnie tylko czy próchnica moze sie bardziej rozwinac mimo dobrego traktowania? W sumie to nie wydaje mi sie zebym mial te prochnice od niedawna -o zeby bardzoej dbam od kilku lat w porownaniu z dziecinstwem ;p jak miala sie wytworzys to juz chyba dosyc dawno.

Znacie jakies ziola i specjalne traktowanie przy nadwrazliwosci/ próchnicy? ;)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Próchnica i nadwrażliwość zębów
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2013, 09:10:31 »
Wszelkie zioła olejkowe o działaniu gojącym i ściągającym. Szczotkowanie delikatne dziąseł też je wzmacnia. I niewiele używać fluorków, bo jednak nie są niezbędne.
Co do próchnicy - dawno temu mi dentystka wyjaśniła, że to taki robaczek, że jak się już raz pojawi, to drąży cały czas i trzeba go usunąć. Podejrzewam, trzeba, bo się zapłaci na operacje.

Niestety nasza dieta i produkty dostępne w sklepach, które dziennie spożywamy nie wpływają korzystnie na stan uzębienia, nie mówiąc o redukcji próchnicy.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2013, 10:20:03 »
Gryzienie goździków spektakularnie wpływa na próchnicę - unicestwia te robaczki. Plus dieta naturalnie, bo robaczki lubią, kiedy jadamy dużo cukru. "nie cukier w buzi, tylko cukier w organizmie żywi próchnicę" przeczytałam kiedyś.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2013, 20:03:52 »
No tak, goździk to chyba jedyne o czym pomyślałem. Jeszcze go pamiętam z herbiness : P no cóż, będę go musiał troche częściej pogryźć a potem zobaczymy. : D

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2013, 21:14:24 »
Noo, no to już siedzę z pączkiem goździkowca w paszczęce :D

Dzięx Inez!
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline SzefOlga2913

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Września 16, 2013, 18:35:08 »
Miałam duży problem z próchnicą i dentystka przepisywała mi mieszankę ziołową robioną na zamówienie w aptece - nie miało to konkretnej nazwy, więc nie mogę podać - ale dostawałam ją w dość dużej butelce. Wystarczało na 3 miesiące. Poprawiało stan zębów, dziąseł i oddechu.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 17, 2013, 09:32:24 »
nie wiem czy ta pasta pomoże na nadwrażliwość bo elmexy i inne cuda mi nie pomagają, ale po 3 użyciach stwierdzam że wyjątkowo długo czuć efekt jakby się prze chwilą myło żeby w buzi
może jak zużyje całą tubkę będzie jakiś efekt czy nadwrażliwość się zmniejszyła :)
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=55584  czy ona taka ziołowa to nie wiem bo sls tam widzę, ale jestem w desperacji i kolejne wynalazki na nadwrażliwość testuje

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 17, 2013, 23:39:56 »
Gdzie kupiłaś?

Ja używam Ajony. W aptece czy drogeriach można ją dostać. Ja sobie kupiłem chyba 4 tubki na zapas w Niemczech bo były po 1.15€ a w Polsce są za ok. 10zł.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 18, 2013, 08:36:39 »
niechcący trafiłam na allegro, tak w sklepie nie widziałam kosmetyków tej firmy (a miałam szampon i odżywkę - też z allegro)

ajone miałam - z moją nadwrażliwością nie zrobiła nic niestety
zastanawia mnie czy te SLSy mogą faktycznie pochodzić z oleju palmowego - to wtedy są mniej szkodliwe? (bo tak jest napisane na opakowaniu że są z oleju)

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 18, 2013, 14:56:28 »
Pewnie nie ma różnicy. To musze też poszukać i wypróbuję. A póki co to ide zobaczyć do ogródka czy jakaś szałwia jeszcze rośnie i będę sobie pogryzał na przemian z goździkami. :>

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 19, 2013, 13:29:14 »
Znalazłem w Internecie :

http://ciecinski.eco.pl/rhodiola.html

http://ciecinski.eco.pl/szczodrak.html

W podlinkowanej stronie przy mumio pisze coś takiego:

14. Paradontoza (dziąseł i przyzębia) - zażywać po 0,2 - 0,5 grama 2 razy dziennie (rano na czczo, wieczorem przed snem), popijając mlekiem osłodzonym miodem. Po posiłkach płukać usta 5% roztworem wodnym mumio. Na noc stosować okłady z wacików nasączonych tym samym roztworem. Dodatkowo stosować masaż dziąseł palcem po każdym płukaniu.

17. Próchnica, bóle zębów - od 0,1 do 0,5 grama mumio rozmiękczyć w palcach rąk na ciastowatą masę i nałożyć na bolący ząb i wokół niego na 3 do 5 minut.

« Ostatnia zmiana: Września 19, 2013, 13:30:50 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 06, 2013, 20:09:55 »
Przy nadwrażliwości zębów i małym odsłonięciu szyjki zęba zastosowałam Avilin. Po tygodniu stosowania 2x dziennie bardzo duża poprawa. Liczę, że za parę dni problem ustąpi.

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2013, 08:48:59 »
Ulq  szczerze podziwiam, że przez 10 lat nie wizytowania dentysty masz tylko 3 dziurki . Tylko pozazdrościć.  Nie wiem, czy jest to regułą, ale kobiety mają chyba słabsze zęby. „Lecą” zwłaszcza po urodzeniu dziecka. 
Nasuwające się zioła to mięta, rumianek, szałwia i kora dębu, tymianek, pięciornik.
O goździkach też słyszałam,  eugenolu z goździków używa się do znieczuleń w stomatologii.
W necie piszą, że przy nadwrażliwości trzeba unikać kwaśnych rzeczy, które osłabiają szkliwo i uwrażlwiają zęby,  róznież bardzo gorących i bardzo zminych potraw.
Znalazłam również taką poradę w necie
„Domowe sposoby dla wrażliwej jamy ustnej
Płukanka przygotowana w domu pomoże zmniejszyć ból spowodowany nadwrażliwością. Wystarczy przygotować łyżkę suszonej szałwii lub dziurawca(znanych z właściwości kojących) i zalać zioła wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia. Płukać usta najlepiej trzy razy dziennie przez minimum trzy tygodnie. Na wrażliwe zęby można także ssać kawałki miodu, które będą dodatkową ochroną przed stanem zapalnym. Zamiast miodu w kawałkach można rozpuścić w wodzie kilka kropel propolisowych i tak przygotowaną mieszanką często płukać jamę ustną. Na efekty jednak trzeba będzie poczekać około pięć tygodni, więc w tym czasie warto udać się do dentysty i zaczerpnąć porady.”
Ze swojego doświadczenia dodam,że u mnie np. zęby ułozone są dość ciasno, jest mało przestrzeni między zębami. Kilka lat temu zakupiłam irygator. Sprzęt bardzo dobrze się sprawdza, wypłukuje resztki jedzenia, których nie da się wymyć szczoteczką.

Offline Darjiik

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 06, 2014, 02:42:38 »
Witajcie. Czy jest możliwe cofnięcie niewielkiej próchnicy naturalnymi metodami?
-podobno olejek goździkowy może ją zatrzymać
-ale czy da się czymś cofnąć, albo czy "da się żyć" z taką zatrzymaną próchnicą?

Mam na zębach (od 4 lat) aparat ortodontyczny i niestety po tak długim czasie widac już negatywne skutki :/ tzn. na gornej siódemce, na której założony jest pierścień (metalowy element otaczający cały ząb, na którym opiera się reszta aparatu) zauważyłam czarną kropkę :/ Ponadto ząb trochę boli, kiedy biegam lub podskakuję... Najprościej byłoby pewnie to wywiercić i założyć plombę, ale to wymagałoby zdjęcia aparatu, o ile nie ma większego problemu ze zdjęciem jednego zamka, to kiedy idzie o ściąganie pierścienia to już trochę większy problem, musiałabym więcej za to zapłacić no i 2x więcej bólu za tym idzie, bo pierścień jest przyklejony do całej bocznej powierzchni zęba (okala go) i odsłonięty jest tylko dół zęba (powierzchnia gryząca).
Dlatego chciałabym w jakiś mniej inwazyjny sposób tego zęba wyleczyć... Mam nadzieję, że to możliwe. Generalnie mam raczej mocne zęby, mam tylko jedną plombę założoną jeszcze przez szkolną dentystkę i od tamtej pory (prawie 10 lat) nic się nie działo. Mam też na dolnej szóstce (też z pierścieniem) małą brązową kropeczkę, ale ta nawet nigdy nie bolała i od kilku lat się nie powiększa, ale jednak to brązowa kropeczka, a nie czarna :D

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 09, 2014, 21:10:23 »
To długo już nosisz aparat - 4 lata to spory czas. A co na to ortodonta?
Nie wiem, czy można cofnąć próchnicę jeśli już jest. Jedyna co mi przychodzi to bardzo staranna higiena  tych rejonów. Przy pierścieniu faktycznie jest kiepsko bo praktycznie otacza ząb. Też chyba bym nie decydowała się na zdejmowanie ich tylko trzeba przeczekać do zdjęcia aparatu I wyleczyć. Może dentosept, goździki też fajny pomysł.